Zoeken

Casualties Of War

  • Cinevision.be/nl quoteert Casualties Of War met een 2/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Sean Penn, Michael J. Fox, John C. Reilly
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-01-2002
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Casualties Of War"

‘Casualties Of War’ vertelt ons het waar gebeurde verhaal van een schokkende groepsverkrachting, temidden van de zinloze, schrijnende oorlog in Vietnam. Slachtoffer is de weerloze gevangene Oahn (Thuy Thu Le). Vier van de vijf Amerikaanse soldaten hebben niet de minste moeite zich te vergrijpen aan het arme ding. De introverte, maar nog enige morele waarden bezittende soldaat Eriksson (Michael J. Fox) weigert deel te nemen aan het scabreuze gebeuren en komt hierdoor in aanvaring met z’n sergeant (Sean Penn).

‘Casualties Of War’ vangt aan met een indrukwekkende oorlogspassage, waarin De Palma de gruwel van Vietnam op bloederige, gewelddadige, maar met een verbluffende beeldvoering in scène zet. Later blijkt dat de prent zich niet daarop zal focussen, als wel op de lotgevallen van private Eriksson. Deze onconventionele prent houdt het midden tussen een spannende oorlogsfilm en een psychologisch drama. Hoewel De Palma hier maar weinig uitpakt met adembenemende beeldcomposities, zit de vormgeving vrij strak en valt er weinig op aan te merken. Het is dan ook de uitwerking van het verhaal, waar het schoentje knelt. Gebaseerd op de roman van Daniel Lang, biedt het scenario van David Rabe maar weinig diepgang en hebben we maar weinig voeling met de hoofdpersonages.

De ongeïnspireerde vertolking van Michael J. Fox doet hem uitschijnen als een sissy, wat in schril contrast staat met Sean Penns doorleefde vertolking als de sadistische, decadente sergeant. Waar de prent in zijn eerste deel nog lijkt op te bouwen naar een interessante premisse, ontaardt hij in zijn finale in een lamlendig, tranerig en tenenkrommend schouwspel. Het gebundelde talent dat aan deze besluiteloze oorlogsfilm zijn medewerking verleende ten spijt, is ‘Casualties Of War’ niet meer dan een doordeweeks televisiedrama!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray