Zoeken

Centurion

  • Cinevision.be/nl quoteert Centurion met een 2/5
  • Regisseur: Neil Marshall
  • Cast: Michael Fassbender, Olga Kurylenko, Dominic West
  • Genre: Actie
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-01-2011
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Centurion"

Fanboy Neil Marshall vinkt met ‘Centurion’ alweer een ander genre op zijn ‘to do’-lijstje af: na een weerwolffilm (‘Dog Soldiers’), een monsterprent (‘The Descent’) en een sf-smeltkroes (‘Doomsday’) is het ditmaal de beurt aan een peplumepos. Maar verwacht je niet direct aan een nieuwe ‘Gladiator’. Gestript van elke vorm van karakteruitdieping en zelfs plotlogica is dit een straightforward staaltje machocinema voor al wie zijn bloedvergieten het liefst zo over the top mogelijk opgediend ziet.

Nochtans vond de Britse actiefilmer inspiratie in de geschiedenisboeken. Of net niet, ’t is hoe je het bekijkt. Centraal staat het verhaal van het Romeinse negende legioen, dat spoorloos verdween in de mistige Schotse bossen: historici zijn het tot vandaag oneens over wat er exact met het uit 4000 stoere soldaten opgetrokken leger is gebeurd. Marshall is echter niet geïnteresseerd in al die theorieën. Voor hem fungeert het slechts als kapstok om een viriele actiethriller aan op te hangen - ook al gaat-ie er deels vanuit dat een doofpotoperatie van Romeinse machtshebbers aan de bron van de mysterieuze verdwijning zou kunnen liggen, toch gaat hij nooit de politieke toer op: koppen rollen van begin tot eind.

Michael Fassbender (‘Hunger’, ‘Eden Lake’, ‘Inglourious Basterds’) onderstreept zijn veelzijdigheid als de fictieve legionair Quintus Dias, die in het jaar 117 na Christus als enige een guerrilla-attaque op zijn familie overleeft. Vervolgens belandt-ie bij de troepen van generaal Virilus (Dominic West uit de briljante tv-show ‘The Wire’), die het beruchte negende legioen aanvoert. Ze preparen een aanval op de wreedaardige Picten, die in Schotland terreur zaaien, maar belanden finaal zelf in een hinderlaag. Op een paar survivors - Dias incluis - na is het volledige garnizoen uitgemoord. Wat volgt, is een kat-en-muisspel op leven en dood tussen de Picten, onder leiding van Etain (‘Quantum Of Solace’-babe Olga Kurylenko met geverfde tronie), en het resterende groepje Romeinen.

Aan Marshall hoef je niet uit te leggen hoe het survival genre in elkaar steekt, maar toch laat hij hier en daar een aantal steken vallen. Door de totale absentie van personage-uitwerking raken we niet makkelijk betrokken bij het lot van de Romeinen (voor wie verondersteld worden te supporteren), die sterk herinneren aan Gerard Butler en z’n uitdunnende troepen in ‘300’: ook Dias en z’n krimpende achterban wentelen zich in hun eigen heldhaftigheid en slaken heroïsche kreten om die te accentueren. Testosteronepiek dus waarbij het je geen sikkepit kan schelen wie het loodje legt, en hoe. Gewelddadig is het sowieso.

Het is wel zonde dat de getalenteerde cast zo weinig met het materiaal of met hun karakters aanvangen kan, want de fundamenten voor een uitstekende B-film zijn beslist aanwezig. Op zijn best refereert Marshall aan de survival of the fittest-classics uit de jaren ’70 en ’80 (o.a. ‘Deliverance’ schiet door je gedachten) en met zijn kinetische regie houdt hij er de vaart in. Het probleem is echter dat we hem dit verhaaltje al veel beter hebben zien vertellen, ondermeer in voorganger ‘Doomsday’. Daarin voegde hij daarenboven nog een hele waaier maffere vondsten toe en dat zorgde voor pretentieloze fun - precies wat de genrefan wil. Maar een misplaatste voice-over en de bloed(er)ige ernst van de vele spektakelscènes maken dat het allemaal net iets te serieus aandoet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray