Zoeken

The Wolfman (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Wolfman (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Joe Johnston
  • Cast: Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt, Hugo Weaving
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-07-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Wolfman (Blu-ray)"

Benicio Del Toro had zich van zijn droomrol wellicht iets anders voorgesteld. Toen bekend raakte dat Universal een remake van ‘The Wolf Man’, de klassieker uit 1941, plande, stelde de Oscarwinnaar uit ‘Traffic’ zich ogenblikkelijk kandidaat voor de titelrol. Als grote fan van de weerwolfmythologie en als fervent verzamelaar van allerhande memorabilia leek hij dan ook de geschikte keuze. Maar bijna zag de acteur zijn wensproject in duigen vallen toen een storm aan productietrubbels de kop opstak.

Een paar dagen voor de opnames in januari 2008 (ondertussen meer dan twee jaar geleden!) hadden moeten aanvatten, stuurde ‘One Hour Photo’-debutant Mark Romanek om budgettaire redenen zijn kat, waardoor de studio te elfder ure naar een vervanger op zoek moest. Toppers als James Mangold en Frank Darabont spraken hun interesse uit, maar uiteindelijk belandde ‘Jurassic Park III’-stuntel Joe Johnston in de regiestoel. Oorspronkelijk stond ‘The Wolfman’ gepland voor een release in november 2008, maar drie (!) verschuivingen deden ‘m finaal anderhalf jaar later op de cinemarol belanden (in februari 2010 was dat) én nog eens een half jaar verder ook op Blu-ray. De score van Danny Elfman werd tot overmaat van ramp afgekeurd net voor zijn biosrelease en er werd ook beroep gedaan op de diensten van ‘Apocalypse Now’-editor Walter Murch om “te redden wat er te redden viel” - zo luidde het in de wereldwijde pers.

Je kan je dus voorstellen dat onze verwachtingen niet bepaald hooggespannen waren voor deze sinds meer dan een jaar tot floppen gedoemde weerwolfbewerking, maar wat blijkt? ‘The Wolfman’ is één van de betere horrorremakes van de laatste jaren en kan zelfs de vergelijking met Coppola’s ‘Dracula’ moeiteloos doorstaan. Benicio Del Toro zit als gegoten in de rol van Lawrence Talbot, die op de vraag van z’n broers verloofde Gwen (Emily Blunt) naar zijn ouderlijk huis terugkeert om het geheimzinnige overlijden van zijn broer te onderzoeken. Wanneer hij oog in oog komt te staan met de weerwolf, die terreur zaait in de buurt, wordt hij gebeten en begint hij langzaamaan te transformeren…

Wie denkt dat scribentenduo Andrew Kevin Walker (‘Seven’) en David Self (‘Road To Perdition’) dicht bij het origineel blijven, moeten we teleurstellen. Het psychologisch onderbouwde scenario waarmee ze simultaan een prima gotische horrorfilm construeren als ode brengen aan de zwartwit-classics van de jaren stillekes neemt een paar interessante bochten, die je de niet tot z’n recht komende romance tussen Lawrence en Gwen zo door de vingers doet zien - de enige scheve klauw in het script. Zelfs Joe Johnston maakt indruk met klassiek, doch stijlvol camerawerk, waarmee hij de prachtige locaties zeer mooi in beeld brengt.

Maar het meest maakt hij indruk als actiefilmer met een oog voor suspense. De hartritmeverhogende confrontaties tussen mens en dier verwijzen je onverwijld naar het puntje van je stoel, daarbij ook de gruwel niet schuwend. Noem ‘The Wolfman’ gerust een hondsbrutale adaptatie, want met een zeer compacte speelduur van 102 minuten raast deze pocket-Hammer-a-like aan zo’n driftig tempo voorbij dat je nog niet bekomen bent van de ene (gore) geweldopstoot of een volgende dient zich al aan. Je kan voorts ook genieten van de andermaal technisch verbluffende speciale effecten van Rick Baker (naar de huidige standaarden én toch lekker ouderwets ogend) en sterke bijrollen van Anthony Hopkins en Geraldine Chaplin. Puik entertainment.

Extra’s (Blu-ray): naast de U-Control-optie en het BD-Live-centrum bevat deze Blu-ray tevens een waaier aan alternatieve, verwijderde en verlengde scènes (goed voor in totaal een kleine twintig minuten) én een viertal featurettes, waarin ondermeer ingezoomd wordt op de rentree van dit legendarische karakter en hoe het tot stand kwam. Een uitgebalanceerde uitgave dus, die zowel voor film als bonusmateriaal meer dan de moeite loont. Zet hier gerust je klauwen in!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray