Zoeken

Caesar And Cleopatra

  • Cinevision.be/nl quoteert Caesar And Cleopatra met een 3/5
  • Regisseur: Gabriel Pascal
  • Cast: Claude Rains, Vivien Leigh, Stewart Granger
  • Genre: Drama
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-07-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Caesar And Cleopatra"

De figuur Cleopatra pakt goed op het grote scherm. De Egyptische koningin heeft een levensverhaal dat zich uitstekend leent tot epische adaptaties die de sfeer van het oude Hollywood oproepen. Uitkijken geblazen dus naar de sinds lang aangekondigde Cleo-biopic van Steven Soderbergh (met Zeta-Jones in de rol van de bekendste neus van de Klassieke Oudheid) én het vooralsnog in announced-status vertoevende epos waarin exotische beauté Angelina Jolie in de huid zal kruipen van de haat-liefde-vlam van Julius Caesar.

Al kan een mens zich uiteraard de vraag stellen of dergelijke projecten financieel geen al te groot risico met zich meebrengen. De bekendste ‘Cleopatra’-vertelling dateert uit 1963. Die stoffige klassieker met Elizabeth Taylor in de titelrol sleepte een stel Oscars in de wacht, maar had evengoed af te rekenen met mediocre persrecensies en voor een studio als Fox betekende het een aderlating en een bijna-failliet. Het was de follow-up van de vloek die ‘Caesar And Cleopatra’ uit 1945, die in de Cinema Classics-lijn voor het eerst op dvd verschijnt, had geworpen: ook dat was toentertijd voorbestemd tot hét epos van het jaar, zoniet het decennium, maar het draaide uit op een flop.

Je kan begrijpen waarom, maar geheel terecht is dat niet. Zo haalde dit historisch epos van regisseur Gabriel Pascal (wiens loopbaan samen met de prent ‘Titanic’-gewijs ten onder ging) de mosterd bij het toneelstuk van George Bernard Shaw. Wat min of meer wil zeggen: ellenlange, pompeuze, doch scherpzinnige en gevatte monologen waarvan het einde nooit in zicht lijkt én nul komma nul spektakel. Ruim 65 jaar later is het dan ook makkelijker om de waarde van een film als deze in te schatten dan toen hij juist in de zalen te zien was. Het publiek had zich ongetwijfeld iets anders voorgesteld van de (toen) duurste Britse film aller tijden.

Want al maken de sets, kostumering en enscenering indruk - zeker als je weet dat deze productie in de jaren ’40 tot stand kwam - en dong de prent verre van onverdiend mee naar het Oscarbeeldje voor beste art direction, je hoort toch de planken van het kraken. De acteurs staan stuk voor stuk geweldig te acteren, tenminste wanneer je een theatrale aanpak op prijs kan stellen. Claude Rains is een legendarische karakteracteur die een waaier aan dito bijrolvertolkingen op zijn palmares heeft staan, met z’n rol als kapitein Renault in ‘Casablanca’ als uitschieter. In ‘Caesar And Cleopatra’ bewijst hij zich in een dragend acteeroptreden en het hoeft niet gezegd dat hij de show steelt. Het destijds opkomende wandelende schoonheidsideaal Vivien Leigh (die zich zo’n 6 jaar eerder in ‘Gone With The Wind’ onsterfelijk maakte) kan daar niet aan tippen.

Maar is deze adaptatie een must? Dat niet. Maar de interpretatie van Shaw is er beslist één die nog altijd het bekijken waard is: Caesar die Cleopatra als potentiële liefde ziet, terwijl zij in hem vooral een goed hulpmiddel ziet om hogerop te raken. Inderdaad, de Shakesperiaanse koningsintriges stapelen zich aardig op en wie houdt van het klassiek beeld van Tinseltown (zelfs al is dit Brits, dit straalt pure Hollywoodepiek uit) waarbij grootscheepse epossen in één adem uitgesproken worden met theater-op-pellicule (zie ook de echte classics als ‘Ben-Hur’ of ‘El Cid’), mag dit niet missen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray