Zoeken

Jungle Book

  • Cinevision.be/nl quoteert Jungle Book met een 3/5
  • Regisseur: Zoltan Korda
  • Cast: Sabu, Joseph Calleia, John Qualen
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-07-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Jungle Book"

Eén van de opmerkelijkste figuren uit de Britse filmindustrie blijft Alexander Korda. Deze van afkomst Hongaarse filmmogol maakte in de jaren dertig en veertig samen met zijn broers Zoltan en Vincent furore in Groot-Brittannië, en dat leverde een fiks aantal prestigeuze filmklassiekers op. Alexander Korda was de oudste van de drie broers en groeide in de eerste plaats uit tot een producent die zich qua aanpak en megalomanie kon meten met de grote bazen van de Hollywoodstudio’s. Hij stond mee aan het hoofd van London Films en British Lion Films, en bezat een portfolio die zich uitstrekte van ‘The Scarlet Pimpernel’ over ‘The Thief Of Bagdad’ tot aan ‘The Third Man’. Zoltan Korda werd vooral bekend als regisseur, Vincent Korda als een vooraanstaand decorbouwer.

Het is niet verwonderlijk dat de broers heel wat films samen draaiden, en hun bekendste (en misschien wel beste) was de 1000 en een nacht-prent ‘The Thief Of Bagdad’ uit 1940. Een succes dat ze twee jaar later probeerden te evenaren met een live action-verfilming van Rudyard Kiplings klassieke kortverhalen uit 1894 en 1895. Een film die destijds op heel wat publiciteit kon rekenen, daar het de eerste keer was dat Kiplings ‘The Jungle Book’ naar het witte doek werd vertaald. Intussen is het vooral de animatieprent van Disney die zich in het collectieve geheugen heeft vastgehecht, maar deze voorloper blijft - zelfs ruim zestig jaar na de release - het bekijken meer dan waard.

Trekpleister van ‘Jungle Book’ is de destijds zeer populaire Indische kindacteur Sabu. Die had al eerder samengewerkt met de Korda’s voor ‘Elephant Boy’, ‘The Drum’ en ‘The Thief Of Bagdad’. Uiteraard was de jonge acteur de logische keuze om de rol van Mowgli te vertolken. Geen wonder dat zijn naam groot werd uitgespeeld op de affiche. Het zou meteen zijn laatste film voor Korda worden, al dan niet toevallig in wat ook de laatste gezamenlijke samenwerking tussen de drie Korda-broers zou blijken te zijn.

Het verhaal is nagenoeg bekend, ook al volgt het scenario Kiplings verhalen niet natuurgetrouw. Korda en scenarist Laurence Stallings lenen een paar elementen uit Kiplings oeuvre, en brouwen er een eigen morele fabel mee. Mowgli wordt na de dood van zijn vader opgevoed door de wolven in de jungle en groeit zo op als een jongen die een is met de natuur en geen weet heeft van menselijke hebzucht. Daar komt verandering als Mowgli als tiener door de dorpelingen wordt ontvoerd en hij zijn natuurlijke moeder ontmoet. Mowgli wil echter terug naar de natuur, en komt daarbij in conflict met de dorpsbewoners die hun zinnen hebben gezet op een goudschat die zich in een verlaten stad bevindt. De bekende dieren die onsterfelijkheidswaarde meekregen door de Disneyversie uit 1967 zijn ook hier van de partij: Bagheera de panter, Hati de olifant, Baloo de beer, Shere Khan de tijger... Het een en ander levert fraaie natuurbeelden op, hetgeen sommige recensenten er destijds toe noopte de film te omschrijven als een ‘Tarzanfilm in Technicolor’.

‘Jungle Book’ mag dan wel een op en top Britse productie zijn, door de in Europa woekerende tweede wereldoorlog werd de volledige film in Hollywood opgenomen. Dat zorgde er meteen voor dat Korda een groter budget toegespeeld kreeg, die hij investeerde in somptueuze junglesets en spectaculaire scènes, met als orgelpunt de scène waarin de jungle ei zo na in vlammen opgaat. Wie in de stemming is voor een portie grootschalige nostalgie is ongetwijfeld anderhalfuur zoet met dit intussen weliswaar ietwat verouderd avonturenspektakel. Zeker voor wie de film ooit als kind heeft gezien is deze dvd-uitgave een welkome duik in het verleden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray