Zoeken

Sneakers

  • Cinevision.be/nl quoteert Sneakers met een 3/5
  • Regisseur: Phil Alden Robinson
  • Cast: Robert Redford, Dan Aykroyd, Sidney Poitier, River Phoenix
  • Genre: Thrillerkomedie
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-07-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Sneakers"

Neen, dit is geen biografische film over de ontdekker van basket- en/of andere atletische schoenen. Gelukkig: want de kans dat die ontstaansgeschiedenis evenveel filmische vreugd zou bieden als deze bij vlagen onweerstaanbare caper comedy is klein.

‘Sneakers’ is een film die in 1992 enigszins onopvallend in de zalen kwam, maar die de tand des tijds met de nodige glans heeft doorstaan. Dat kan ook moeilijk anders: de uitgebreide cast is uitstekend op elkaar ingespeeld, het scenario bevat alle kronkels die een goede hightechspionagekomedie nodig heeft en het vertrouwt allemaal meer op narratief vernuft dan op spectaculair kunst- en vliegwerk om het verhaal voort te stuwen. Wat ons de vraag doet stellen waarom Phil Alden Robinson in hemelsnaam zo weinig films maakt. Zijn laatste (de Tom Clancy-verfilming ‘The Sum Of All Fears’) dateert inmiddels alweer van 2002.

Martin Bishop (Robert Redford) is een hacker met een strafblad die aan het hoofd staat van een bende aimabele computerinbrekers. Ze verdienen hun brood en beleg door op vraag van bedrijfsleiders te checken of hun netwerk en beveiliging bestand zijn tegen aanvallen van buitenaf. Echt spannend wordt het pas wanneer Bishop en co door het NSA (National Security Agency) worden benaderd om een codebreker te stelen bij een Russisch wiskundige. Niet als test, maar in het belang van de staatsveiligheid en uiteraard in ruil voor een riante beloning. Bishop en de zijnen stemmen toe en krijgen na het stelen van de gizmo in de smiezen dat lang niet iedereen is wie hij pretendeert te zijn en dat het toestelletje geenszins in verkeerde handen mag vallen.

Bishops team bestaat naast Bishop zelf uit ex-CIA’er Crease (Sidney Poitier), Mother (Dan Aykroyd), Carl (River Phoenix), de blinde technologiefreak Whistler (David Strathairn) en Bishops ex Liz (Mary McDonnell). Een bont en uitstekend gecast gezelschap: ‘Sneakers’ is dan ook het sterkst wanneer dit zestal (of grote delen ervan) samen in beeld zijn. Het is duidelijk dat iedereen zich overduidelijk amuseerde op de set, en dat plezier straalt van het scherm af. Redford die als een overjaarse James Bond alarmsystemen moet zien te omzeilen, Poitier die het op zijn heupen krijgt van de samenzweringstheorieën van Aykroyd, Phoenix die schijnbaar enkel maar deel uitmaakt van het team in de hoop zo ooit eens een vrouw te kunnen versieren, Strathairn (in zijn grappigste vertolking ooit) die in een braille-Playboy zit te lezen, etc. Het zijn vooral de details die scoren in een prent die - hoe je het ook draait of keert - als groot plaatje een standaardspionageverhaaltje serveert dat uiteindelijk iets teveel teert op de geijkte ingrediënten van het genre (inclusief de ‘verrassende’ identiteit van de opperslechterik) om de kijker volledig van de sokken te blazen.

Robinson schreef het script samen met Walter F. Parkes en Lawrence Lasker. Dit duo was eerder verantwoordelijk voor de jarentachtigklassieker ‘WarGames’ waarmee deze prent wel wat gelijkenissen vertoont. Leuk trouwens hoe de meeste van de technologische hoogstandjes achttien jaar na datum alweer heerlijk verouderd lijken. Wat van de vertolkingen (let trouwens op een hilarische cameo in de laatste tien minuten van de prent) gelukkig niet kan worden gezegd: die ogen nog steeds even fris als in het jaar van release. Of hoe een film niet noodzakelijk een klassieker of meesterwerk moet zijn om meermaals met de glimlach opnieuw te kunnen bekijken. ‘Sneakers’ is een vergeten filmpje dat het (her)ontdekken meer dan waard is. Ook voor niet-geeks die geen boodschap hebben aan computerlingo of hackersromantiek.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray