Zoeken

The Haunted Airman

  • Cinevision.be/nl quoteert The Haunted Airman met een 2/5
  • Regisseur: Chris Durlacher
  • Cast: Robert Pattinson, Julian Sands, Rachael Stirling
  • Genre: Drama
  • Duur: 68 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-07-2010
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Haunted Airman"

Iets zegt ons dat als er een opname zou bestaan van Robert Pattinson die Bianca Castafiores “Haaaa, ik lach bij ’t zien van m’n schoonheid in dees spiegel” ten gehore brengt, er ook een dvd-uitgave zou van verschijnen. Zo populair is die jongen nu eenmaal, al is hij inmiddels lang niet meer de enige trekpleister van de succesvolle verfilmingen van Stephenie Meyer’s ‘Twilight’-epistels. De borstkas van Taylor Lautner schijnt immers ook fans te hebben ontwikkeld. We zouden schamper kunnen doen over dat succes, maar aangezien we moeten toegeven dat meisjesmagneet Pattinson aardig kan acteren als de juiste rol zich aanbiedt (‘Remember Me’ mag zelfs een van de grootste filmverrassingen van dit jaar genoemd worden), geven we hem met graagte een aanmoedigingsschouderklopje.

Wat ons naadloos bij ‘The Haunted Airman’ brengt, een tv-drama van nauwelijks zeventig minuten dat in 2006 werd uitgezonden op BBC Four, toen er van ‘Twilight’ zelfs nog helemaal geen sprake was. Dat dit filmpje enkel maar een dvd-release kent omdat Pattinson op de generiek staat, is duidelijk. De kans is met andere woorden heel groot dat dit schijfje uitsluitend in de dvd-lader zal rondspinnen van de bevolkingslaag die een deel van hun slaapkamermuur heeft voorbehouden aan verleidelijke poses van hun geliefde Robert.

Wat die doelgroep zeker mag weten, is dat ‘The Haunted Airman’ gebaseerd is op de psychologische thriller ‘The Haunting Of Toby Jugg’ uit 1948 van Dennis Wheatley. En dat Dennis Wheatley een Brit is die hoofdzakelijk naam maakte met occulte horrorromans waarvan de bekendste ‘The Devil Rides Out’ en ‘To The Devil A Daughter’ zijn, ook al omdat die beiden werden verfilmd door de befaamde Hammer Horror Studios. Er valt dus weinig gesuikerde romantiek te vinden in een film die netjes past in dat rijtje verhalen waarin demonische vervloekingen op het voorplan staan. Opvallend aan ‘The Haunting Of Toby Jugg’ is dat die duivelse invalshoek wordt gekoppeld aan de posttraumatische stress van soldaten, een thema dat destijds nog vrij gevoelig lag, nog geen drie jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Toby Jugg (Pattinson dus) is een Britse piloot die werd neergeschoten terwijl hij deelnam aan bombardementen boven Duitsland. Hij wordt verscheept naar een ziekenhuis in Wales, waar hij gezeten in zijn rolstoel ten prooi valt aan nachtmerries bevolkt door schaduwfiguren en vieze spinnen. Zijn het hallucinaties of is er meer aan de hand? Lijdt Toby onder het vele geweld dat hij zag tijdens de oorlog, of wil iemand (de sinistere dokter Burns - vertolkt door Julian Sands - bijvoorbeeld) hem bewust gek maken? Genoeg intrigerende stof om een tv-thriller van een klein uur te vullen, in elk geval. Er wurmt zich zowaar ook nog een snuifje romantische spanning in het geheel als er een romantische gevarendriehoek onstaat tussen Jugg, zijn aangetrouwde tante Julia (Rachael Stirling) en Burns.

‘The Haunted Airman’ ademt de sfeer uit van een ouderwetse spookthriller, maar de uitwerking laat toch te wensen over. Het geheel is niet spannend genoeg om als ‘Twilight Zone’-achtig kortverhaal onder de kleren te kruipen, en heeft te weinig panache om als avondvullende chiller een telefoontje naar de ghostbusters te rechtvaardigen. Gelukkig staat de Pattinson-close up-factor vrij hoog, zodat nieuwsgierige en niet al te kieskeurige tienermeisjes en andere Pattinson-eerders wél waar voor hun fancenten krijgen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray