Zoeken

Red Mist

  • Cinevision.be/nl quoteert Red Mist met een 2/5
  • Regisseur: Paddy Breathnach
  • Cast: Arielle Kebbel, Andrew Lee Potts, Sarah Carter
  • Genre: Horror
  • Duur: 82 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-07-2010
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Red Mist"

Horror onder invloed: nadat de beloftevolle Ierse regisseur Paddy Breathnach in zijn vorige film ‘Shrooms’ toonde hoe enkele jongeren zich tegoed deden aan een straf hallucinogeen en vervolgens in de Ierse bossen op de vlucht moesten voor gruwelijke wezens (ten gevolge van dat stevige psychedelicum?), voert hij in ‘Red Mist’ een killer op die onder invloed van een experimentele drug uit zijn eigen lichaam kan treden en alzo wraak kan nemen op de personen die hem in zijn comateuze toestand deden belanden.

Gruwel was zelden zo glashelder als in deze B-chiller, die het eerder van sfeer dan z’n verhaal moet hebben. Spanning puren uit de zoektocht naar de dader is er deze keer niet bij, gezien het al van bij aanvang doorzichtig is dat de bewusteloze Kenneth achter de moorden zit. Van een freak verwacht je natuurlijk niets anders: hij heeft een oogje op de knappe Catherine (Arielle Kebbel van ‘The Uninvited’ en ‘The Grudge 2’) en ziet er geen graten in haar (in het geniep) te stalken. Hij houdt zich dan ook vaak op in de buurt van haar en het groepje medische studenten waarmee ze regelmatig optrekt. Wanneer-ie over bezwarend videomateriaal blijkt te beschikken, voeren ze hem dronken tot hij finaal in coma belandt.

Niemand lijkt er echt wakker van te liggen: opgeruimd staat netjes. Maar Catherine’s geweten knaagt, en ze besluit Kenneth met de hulp van een empirisch medicijn uit z’n toestand te verlossen. De gevolgen zijn niet te overzien: het middel blijkt immers letterlijk bewustzijnsverruimend, want Kenneth’s geest slaagt erin om uit zijn lichaam te ontsnappen. Zijn geest kan vervolgens het bezit nemen van de lichamen van willekeurige personen met behulp van wier corpussen hij alle betrokkenen om kan brengen.

Laat de premisse zich lezen als een uit een flinke scheut ‘I Know What You Did Last Summer’, ‘Flatliners’ en ‘The Grudge’ samengesteld horrorbrouwsel, dan is dat geenszins toeval. Het ongeïnspireerde script laat zich niet bepaald door inventiviteit kenmerken en de weinige scènes die écht marcheren, heb je als door de wol geverfde genrefan al elders gezien - en vaak in één van de drie eerder aangehaalde (niet eens zo wereldschokkend goeie) titels. Bovendien beantwoordt ook deze film aan het absolute cliché der clichés in horrorland: de groep tieners/twintigers die louter dienstdoen als aantrekkelijke prooien, stonden beslist niet vooraan in de rij toen Onze Lieve Heer de hersenen uitdeelde. Toegegeven, het is een euvel dat je heel veel films in de huivercanon kan verwijten, maar na zoveel faux pas zou je toch denken dat de nieuwe lichting filmmakers iets meer bezieling aan de dag zou leggen.

Toch zou het al te eenvoudig zijn om deze ‘Red Mist’ linea recta richting prullenmand te verwijzen. Breathnach weet namelijk hoe een onbehaaglijke suspenseboog te spannen, zelfs al valt er uit het script niet veel spanning te halen. Geen misse verdienste die onderstreept dat het probleem niet zozeer bij de regisseur als wel (uitsluitend) bij het zwakke script van eersteling Spence Wright ligt. Wat Breathnach deed besluiten om het in te blikken, blijft niettemin een raadsel. Net zoals de keuze van opkomende actrice Arielle Kebbel om in de huid te kruipen van zulke antipathieke hoofdfiguur - je zou haast hopen dat ze gauw het loodje legt, en dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray