Zoeken

The Karate Kid

  • Cinevision.be/nl quoteert The Karate Kid met een 2/5
  • Regisseur: Harald Zwart
  • Cast: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson
  • Genre: Actie
  • Duur: 140 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-11-2010
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Karate Kid"

Will Smith mag dan al enkele jaren de camera voor bekeken houden, dat wil niet zeggen dat z’n kroost niet op het witte doek te bewonderen zal zijn - met supervisie van vader, dat spreekt. Samen met vrouwlief Jada Pinkett Smith tastte de ‘Hancock’-acteur namelijk diep in de buidel om 26 jaar na tienerclassic ‘The Karate Kid’ een Afro-Amerikaanse variant te produceren; met de weinig verholen intentie om z’n telg Jaden (‘The Pursuit Of Happyness’) in de spotlights van Hollywood te plaatsen. Dat de prent in de States meer dan 200 miljoen dollar in het laatje bracht, toont aan dat Smiths opzet gewerkt heeft.

Dat kan evenwel niet gezegd worden van de keuze om een coming-of-age-relaas over een tiener die via karate het nodige zelfvertrouwen aan de dag legt, om te bouwen tot een simpele kinderfilm, waarin heel die volwassenwordinginvalshoek ontbreekt. De set-up verschilt echter bitterweinig: de 12-jarige Dre Parker verhuist met zijn moeder naar Peking en weet daar maar moeilijk te aarden. Ja, hij voelt vlinders in z’n buik voor klasgenote Meiying, maar vooral krijgt-ie het aan de stok met keetschopper Cheng en diens achterban, die hem op geregelde tijdstippen een paar welgemikte kungfutrappen toedienen. Dre stort z’n hart uit bij de conciërge, Mr. Han (Jackie Chan), die de kunst der kungfu beheerst én die uiteindelijk ook zal overbrengen op xiao Dre.

Hoewel het grondplan van het origineel uit 1984 op het fotokopieerapparaat lijkt gelegd, pleit het toch voor de makers dat ze niet zijn gegaan voor goedkope verwijzingen (géén “Wax on, wax off” deze keer!) of voor een shot-voor-shot-herhalingsoefening. Maar het alternatief is niet veel origineler. ‘The Karate Kid’ anno 2010 is bijvoorbeeld gesitueerd in China, en dat zal je geweten hebben: een schoolexcursie richting de Verboden Stad, een jogging- en kungfusessie op de Chinese Muur, de toeristische dienst van China kan niet anders dan goedkeurend knikken. Het doet je tegelijk beseffen dat de beslissing om de Verenigde Staten als setting voor China te verruilen meer te maken heeft met het Hollywood typerende misplaatste exotisme dan met een artistiek gefundeerde bedoeling om geen klakkeloze kopie af te leveren.

Al zijn er nog wel meer verschillen. Valt het je bijvoorbeeld op dat het woord ‘karate’ nog niet gevallen is tenzij in de titel? Dat komt omdat in deze contemporaine versie (denk daarbij aan hitgeile popsongs van Flo Rida en Lady Gaga!) niet de uit Okinawa stammende vechtkunst centraal staat, maar wél kungfu. Maar met een titel als ‘The Kung Fu Kid’ had deze remake wellicht niet kunnen genieten van de franchisebekendheid van de eighties-serie?

Wat overblijft, stamt op zijn beurt dan weer wel letterlijk uit de Ralph Macchio-klassieker. Mentor Mr. Han (Chan zet een solide vertolking neer, maar komt nog niet aan de hielen van wijlen Pat Morita) laat z’n pupil ad nauseam dezelfde moves oefenen, zonder dat hij beseft dat hij zich daarmee de grondbeginselen der kungfu aan het aankweken is (de vloer schrobben of een hek een extra verflaag geven is in deze remake vervangen door een jasje constant aan en uit te trekken, maar het basisprincipe is krek hetzelfde). Ook moet de jonge Dre het in het uiteindelijk opnemen tegen het pestjoch dat hem al sinds z’n aankomst in Peking het leven zuur maakt. De afloop laat zich, net als in 1984, vlot voorspellen. ‘The Karate Kid’ is onschadelijk kindervertier, maar valt met zijn 140 minuten iets te lang uit. Eindbilan: een repetitieve prent (hoeveel keer mag Jaden zo zijn kunstjes etaleren in een montage op muziek?) die zelf een kungfutrap onder de kont kunnen gebruiken. Al zullen de kids er wellicht wel plezier aan beleven.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray