Zoeken

Hunting & Zn.

  • Cinevision.be/nl quoteert Hunting & Zn. met een 3/5
  • Regisseur: Sander Burger
  • Cast: Dragan Bakema, Maria Kraakman
  • Genre: Drama
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-07-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Hunting & Zn."

Ieder huisje heeft zijn kruisje, maar bij de één is dat kruis al wat zwaarder om torsen dan bij de ander. Zoals het jonggehuwd koppel Sandra (Maria Kraakman) en Tako (Dragan Bakema), dat centraal staat in ‘Hunting & Zn.’, bewijst, kan een te zwaar kruis een nefaste invloed hebben op een ogenschijnlijk vlekkeloze relatie. Want langs de buitenkant lijkt er namelijk nooit een barstje te bespeuren. Zelfs Sandra en Tako hebben niet in de gaten dat er met hun huwelijk iets aan de hand is - tenminste toch niet in het begin van de film.

Hij werkt in de fietsenzaak die hij na het overlijden van zijn vader heeft geërfd, zij heeft een baantje bij een lokaal uitzendbureau. Ze wonen boven Tako’s familiefirma: in een met IKEA- en Habitatspullen ingerichte woning. Maar een echtverbintenis is zoveel meer dan samenhokken in een provinciestadje en een burgerlijk leventje leiden. Wanneer Sandra en Tako met elkaar praten, gaat het alleen maar over koetjes en kalfjes. Of over de inrichting van hun optrekje, maar wat is het verschil? Ze leven zowel met als naast elkaar. Passie in hun relatie is amper te bespeuren, seks is weinig meer dan een verplicht nummer - omdat iedereen het doet, zo lijkt het wel. Dan raakt Sandra zwanger. Wat voor veel stellen dé reden is om de champagnefles te ontkurken, verhoogt bij de Huntings enkel de druk op de ketel.

Dan wordt pijnlijk duidelijk dat hun huwelijk aan elkaar hangt van kleine scheurtjes. Zo ontwikkelt Sandra, die sport tot ze erbij neervalt, een eetstoornis, wat ervoor zorgt dat de gebrekkige communicatie die er reeds was tussen haar en Tako het nulpunt bereikt. Manlief wordt er alsmaar wanhopiger van, en ziet geen andere oplossing dan drastisch in te grijpen. Op dat moment (we zijn al ver in de film) ontaardt ‘Hunting & Zn.’ in een psychologische huiverfilm - een wending die haaks staat op het kalm sluimerende vuurtje, waarvan je wel weet dat het de lont zal bereiken, maar niet dat de knal zo explosief zal zijn.

Het is echter het enige puntje van kritiek dat te uiten is op deze ijzersterk geacteerde Nederlandse prent, die de sleur van een relatie (en tot wat ze kan leiden) blootlegt. Misschien in extreme vorm, maar ook het leven zelf durft al eens ‘ongeloofwaardig’ zijn. Of liever: zo ongelooflijk dat het alleen maar waar kan zijn. Het is dus niet het effect van een zwangerschap op een relatie, waarop regisseur Sander Burger en hoofdrolspelers Maria Kraakman en Dragan Bakema (die met z’n drieën instonden voor het scenario) de focus leggen, maar wel op het onvermogen tot converseren tussen de anorexische Sandra en de doorslaande Tako. Het is voorts geen verrassing dat het Hunting-paar zo geloofwaardig gespeeld wordt door Kraakman en Bakema: de twee vormen ook in realiteit een koppel. Je voelt dat er een klik is tussen hen, zelfs al spelen ze een paar dat hun vonk is kwijtgespeeld.

‘Kan Door Huid Heen’, ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’, ‘De Gelukkige Huisvrouw’ - het gaat uitstekend met de Nederlandse speelfilm, waardoor een kleinere, fijne prent (niettemin een verdoken mokerslagdrama) als deze ‘Hunting & Zn.’ onder de mazen van het cinefiele net dreigt door te glippen. Wanneer je dat echter laat gebeuren, mis je één van de meest beklijvende én scherp geobserveerde relatiedrama’s in tijden. Dat de slotact teleurstelt, moet je er bijnemen, maar doet niets af van de geniale mise-en-scène en de suspensevolle opbouw: je weet dat het kookpunt onvermijdelijk is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray