Zoeken

Knight And Day

  • Cinevision.be/nl quoteert Knight And Day met een 2/5
  • Regisseur: James Mangold
  • Cast: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Paul Dano
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 28-07-2010
  • Distributeur: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "Knight And Day"

Een Republikeinse senator die op het punt staat om de nieuwe oorlogsstrategie van Amerika in Afghanistan toe te lichten (‘Lions For Lambs’), een pafferige Hollywoodproducer met een vuile bek (‘Tropic Thunder’), een Duitse kolonel én drijvende kracht achter een bijna geslaagde aanslag op de Führer (‘Valkyrie’): je kan onmogelijk beweren dat Tom Cruise de laatste jaren op safe heeft gespeeld en dat maakt hem - ondanks z’n gekke publieke optredens (op de sofa bij Oprah!) en zijn Scientology-lidkaart - nog steeds één van de meest interessante acteurs in Hollywood. Het publiek over de plas deelt die mening kennelijk niet (meer): ‘Knight And Day’, Cruise’s nieuwste stervehikel, ging plat op z’n bek aan de box office. En dat terwijl de ‘Mission: Impossible’-stunter ditmaal koos voor een old school actiekomedietje dat precies serveert wat het in de vele trailers al beloofde: actie, actie, nog meer actie én een vleugje humor.

Eerst het goede nieuws: de ouderwetse spionagepremisse over een doorgedraaide FBI-agent die een krachtige batterij uit de handen van een stelletje snoodaards die het niet erg goed voor hebben met de world as we know it poogt te houden schiet alleraardigst uit de startblokken met een spectaculaire vliegtuigbattle en niet veel later ook  -crash. Aan boord zien we hoe de mysterieuze Roy Miller (Cruise) mano-a-mano afrekent met een stel vechtjassen dat het op hem gemunt heeft. Ook aan boord, maar geen getuige van de creatief ingevulde (van armleuning tot gordel: alles wordt gebruikt) knokpartij: June (Diaz), die zich op het toilet opmaakt om Roy te verleiden. Daar komt uiteindelijk niet veel van in huis.

De paden van Roy en June blijven elkaar echter kruisen en voor de knappe blondine het goed en wel beseft, reist ze in het zog van de geflipte kogelmagneet, die Roy blijkt te zijn, de hele States en de helft van Europa af. Op hun vlucht probeert het duo ondermeer uit de greep te blijven van een klein legertje FBI-agenten met machinegeweren, een Duitse huurdoder, een Spaanse wapendealer en een zooi op hol geslagen stieren in de straten van Cádiz.

‘Walk The Line’- en ‘3:10 To Yuma’-cineast James Mangold combineert elementen uit 007-klassiekers, de ‘Mission: Impossible’-saga (Roy Miller had hier net zo goed Ethan Hunt kunnen heten!) en mistaken identity-thrillers zoals ‘North By Northwest’ en ‘Charade’. Ook spotten we een rechtstreekse referentie aan het adres van spoorclassic ‘The Lady Vanishes’: Mangold kent zijn pappenheimers. Het vormt dan ook geen enkel probleem dat de filmmaker fun, vaart en spektakel vooropstelt en logica en plotopbouw naar het achterplan verwijst. Kilo’s zout volstaan wellicht nog niet om het bierviltscenario te slikken (alle voorname plotwendingen berusten op onwaarschijnlijkheden én sommige worden zelfs geeneens plausibel verklaard), maar toch kan dat de pret geenszins drukken. Tenminste niet in het openingshalfuur, waarin de actie met de nodige knipogen geserveerd wordt. Wanneer de prent zich na verloop van tijd echter begint te verslikken in zijn eigen onnozelheden (met als dieptepunt het moment waarop Cruise zonder verpinken een hele kogelregen trotseert om Diaz een tong te draaien: zien is geloven), maakt het gevoel van enthousiasme finaal plaats voor dat van verveling.

Hoezeer het fotogenieke A-list-koppel Cruise en Diaz (ze speelden eerder reeds tezamen in ‘Vanilla Sky’) zich ook mag uitsloven, het volstaat niet om van ‘Knight And Day’ over de hele lijn een succesvolle zit te maken. Zolang je niet weet hoe de vork precies in de batterij, excuseer, steel zit, ben je bereid om mee te gaan in het potsierlijke hindernissenparcours van de twee hoofdpersonages, maar eens het script door z’n eigen pionnen schaakmat is gezet (en dat gebeurt tamelijk snel!), vertoont deze blitse actiekomedie dezelfde metaalmoeheid van elke andere popcornblockbuster. Bigger is niet per definitie better, Tom.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray