Zoeken

House Broken (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert House Broken (Blu-ray) met een 1/5
  • Regisseur: Sam Harper
  • Cast: Skyler Stone, Ryan Hansen, Danny DeVito
  • Genre: Komedie
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-07-2010
  • Distributeur Blu-ray: Indies HE
Bekijk de cover van de film "House Broken (Blu-ray)"

Bill en Ted (‘Bill & Ted’s Excellent Adventure’), Wayne en Garth (‘Wayne’s World’), Harry en Lloyd (‘Dumb And Dumber’), Harold en Kamur (‘Harold & Kumar Go To White Castle’), de humorweg in Hollywood is geplaveid met (tiener- of twintiger)duo’s die het leven zonder enige verantwoordelijkheidszin benaderen. Maar waar zij garant stonden voor minstens één bulderlach per episode (soms bleef het daar wel bij, maar dat is detailkritiek), ontlokt ‘House Broken’-broederstel Quinn en Elliot niet één beweging van de mondhoeken.

We geven grif toe dat we ons iets anders hadden voorgesteld van de nieuwste comedy met grappenmagneet Danny DeVito. Mispak je echter niet aan de inlay van deze Blu-ray: het is niet de ster uit ‘Batman Returns’, ‘Twins’, ‘The War Of The Roses’ en ‘Throw Momma From The Train’ (en dan noemen we er maar enkele) die de hoofdrol voor zijn rekening neemt in deze stompzinnige klucht die zelfs van een prent als ‘American Pie’ een meesterwerk van de zevende kunst maakt (de humor tapt uit hetzelfde vaatje als de puberkomedies met Jason Biggs). Zijn rol van brandweerman op rust die eindelijk van zijn welverdiende pensioen wil gaan genieten, speelt immers al gauw tweede viool.

De echte hoofdpersonages zijn Quinn (Skyler Stone) en Elliot (Ryan Hansen), z’n twee luiwammesenzonen van halfweg in de twintig die hun dagen op de sofa slijten. Ondernemend zijn ze alvast niet: de onfortuinlijke vader vreest zelfs dat hij ze geeneens het huis uit zal krijgen, als hij niet snel iets onderneemt. Daarop besluit hij er samen met z’n vrouw (Katey ‘Peggy Bundy’ Sagal) vanonder te muizen voor een tripje met de camper, in de hoop dat zijn tweekoppige kroost, die zonder eten of geld achterblijven, onderwijl een gevoel voor verantwoordelijkheid kweekt. De zaken lopen echter danig uit de hand.

Wat het opzet van een plezierige familiekomedie had kunnen zijn, is in de handen van debuterend filmmaker én familiefilmscenarist (‘Cheaper By The Dozen’ en sequel) Sam Harper niet meer dan een excuus om een blik vulgaire, veelal seksgeoriënteerde grappen open te trekken. Als je ziet hoe Quinn en Elliot, beroerd vertolkt door de onbekende (en hopelijk blijft dat zo) Skyler Stone en Ryan Hansen, zich gedragen wanneer ze de touwtjes zelf in handen hebben, kan je niet anders dan de vraag stellen of het niet gewoon de fout van de ouders is. Wie zijn kinderen laat opgroeien tot zo’n sujetten, had beter wat meer in de boeken van dokter Spock gebladerd. Die vraag stelt ‘House Broken’ echter niet. De twee broers bewegen zich ‘Dude, Where’s My Car?’-gewijs doorheen de wildgroei aan pis-, scheet- en kakhumor (letterlijk!), maar van een pointe kan je geen enkele grap verdenken. Van goede smaak evenmin. Voeg daarbij een rist antagonisten die stuk voor stuk de genreclichés omarmen (de sexy cheerleader, de weirdo vriend, een geflipte buur, enzovoort) en je weet meteen hoe ongeïnspireerd het eraan toegaat.

Had Danny DeVito dringend duiten nodig? Of is hij goed bevriend met cineast Sam Harper en wilde hij z’n film een promotioneel hart onder de riem steken? Een andere reden waarom de komedieacteur aan deze sof zijn medewerking verleende, is haast ondenkbaar. Liefhebbers van platte seksgrappen (dildo’s en dummy’s incluis) weten waarheen, al is de kans niet onbestaande dat ook zij het op hun heupen zullen krijgen van het imbeciele duo in de hoofdrol. In vergelijking met de entrepreneurbroertjes uit ‘House Broken’ (ze besluiten om kamers te verhuren) beschikken de vriendenparen uit de inleiding immers over het IQ van ingenieurs.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray