Zoeken

The Fourth Kind

  • Cinevision.be/nl quoteert The Fourth Kind met een 3/5
  • Regisseur: Olatunde Osunsanmi
  • Cast: Milla Jovovich, Elias Koteas, Will Patton
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-11-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Fourth Kind"

Wanneer op het films met als thema ‘bovennatuurlijke krachten’ aankomt, is er één die torenhoog boven het pak uitsteekt, namelijk ‘The Entity’ uit 1981. De strak gespannen suspenseboog, de soundtrack die de haren twee uur lang rechtopzet, het erg doorleefde acteerwerk van hoofdactrice Barbara Hershey, letterlijk alles zat goed bij deze door B-filmer Sidney J. Furie ingeblikte chiller. Daar kan noch ‘The Blair Witch Project’ noch ‘Paranormal Activity’ - de meest recente worpen in dit huiversubgenre - tegenop!

Maar zie, net wanneer we de hoop helemaal opgegeven hadden om de sensatie van die cultklassieker uit de jaren tachtig nog eens opnieuw te ervaren dient ‘The Fourth Kind’ zich aan, een prima evocatie van het genre die alleszins de juiste kaarten op de tafel legt: een onbehaaglijke sfeer die je vanaf de openingsscène bij het nekvel grijpt, een clevere premisse die bovendien op hoogst originele wijze in beeld gebracht is, een hoofdfiguur die tussen ratio en waanzin zweeft, én de (voorspelbare) hint dat het allemaal ook wel eens waar gebeurd zou kunnen zijn. Maar laat ons dat laatste mogelijk meteen ontkrachten: ook al beweren de makers dat ze hun paranormale mosterd uit de realiteit ontgonnen, deze faux documentary is zo verzonnen als wat.

Met dat in het achterhoofd krijgt de openingsscène meteen een schizofreen tintje: “I’m actress Milla Jovovich, and I will be portraying doctor Abigail Tyler in ‘The Fourth Kind’. This film is a dramatization of events that occurred October 1st through the 9th of 2000, in the Northern Alaskan town of Nome. Please be advised, that some of what you’re about to see is extremely disturbing.” Alzo de ‘Resident Evil’-actrice in wat nog het best kan omschreven worden als het voorwoord. Nu, zó disturbing wordt het voor de getrainde kijker nooit, dat kunnen we je wel al zeggen. Maar de sfeervolle aanpak van nieuwkomer Olatunde Osunsanmi (met zo’n naam breek je niet eenvoudig door, vermoeden we) mag er wezen.

Wat volgt op die ongewone startact is een waaier aan psychologische sessies, waarbij inwoners van het dorpje Nome op de sofa belanden van dokter Tyler (Jovovich dus), die - voor de goede orde - volledig fictief is (de clevere producenten hadden onechte credentials gemaakt, maar die hoax is intussen aan het licht gekomen). Al meer dan 40 jaar wordt het kleine dorpje getroffen door onrustwekkende en tevens onverklaarbare verdwijningen. Is er een hogere kracht in het spel? Dokter Tyler tracht met behulp van hypnose meer te weten te komen, maar lijkt haar bankdromers alleen maar meer de waanzin in te drijven. En dan blijkt de zaak ook haar persoonlijk aan te belangen.

Het opzet is allesbehalve vernieuwend (het eerder aangehaalde ‘The Entity’ teerde op een gelijkaardig mysterie), maar de manier waarop Osunsanmi geacteerde sequenties vermengt met zogenaamd echte videobeelden is origineel. Bovendien laat de man zich niet verleiden tot de drang om alles zo warrig mogelijk in beeld te brengen. Natuurlijk cut hij op gepaste tijden wel weg om het raadsel 90 minuten lang zo levend mogelijk te houden, maar voor de rest beroept hij zich op weinig truken van de foor. Integendeel kiest hij voor een spanningsvolle opbouw, een paar slimme wendingen en vooral een huiversfeer die je nét niet de kast opjaagt. Geen grote cinema, maar uiterst effectief uitgevoerd kan het genre waartoe deze ‘The Fourth Kind’ je probleemloos bij de lurven pakken. Krek wat deze paranormale thriller dan ook doet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray