Zoeken

Hidden Agenda

  • Cinevision.be/nl quoteert Hidden Agenda met een 3/5
  • Regisseur: Ken Loach
  • Cast: Frances McDormand, Brian Cox, Brad Dourif
  • Genre: Thriller
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-07-2010
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Hidden Agenda"

Of Ken Loach nu een drama, een komedie of een (zeldzame) thriller maakt, hij heeft steeds iets te vertellen. En in negen op de tien gevallen bevinden de wortels van die boodschap zich in sociaal bewogen grond. Dat is niet anders bij ‘Hidden Agenda’, een zenuwslopende politieke nagelbijter, waarmee de cineast van ‘Kes’, ‘Riff-Raff’ en ‘Land And Freedom’ bewijst dat er ook een suspensecineast in hem verscholen zit. Maar nog meer een redenaar en een activist, wat deze iets te veel hooi op zijn vork nemende genrefilm net niet de nek omwringt.

There is something rotten in the state of Northern Ireland. Een wrede moord op Amerikaans activist Paul Sullivan (Brad Dourif) brengt één van Engelands meest ontstellende overheidsschandalen aan het licht en trekt vervolgens een gevaarlijk kat-en-muisspel op gang. Het officiële rapport mag dan wel stellen dat de vermoorde man een IRA-medeplichtige was, zijn verloofde - activiste Ingrid (Frances McDormand) - is een andere mening toegedaan. Vanuit het vasteland komt inspecteur Kerrigan (Brian Cox) de zaak onderzoeken en ook die vermoedt dat de echte toedracht begraven zit onder een meurende mesthoop van bureaucratische hindernissen. Samen met Ingrid maakt hij jacht op de waarheid, met gevaar voor eigen leven/carrière.

Mocht Costa-Gavras ooit een prent gemaakt hebben over de politieke problematiek in Noord-Ierland, dan is de kans zeer groot dat hij er net als deze ‘Hidden Agenda’ zou uitgezien hebben. Zeker het eerste uur houdt Loach het tempo razend en de suspenseboog strak. Na slechts vijftien minuten heeft hij je op het puntje van de stoel gekregen, een ongewone ervaring bij de sociaal bewogen filmmaker. De enige andere keer dat hem dat lukte, dateert van zestien jaar later: in de Gouden Palm-laureaat ‘The Wind That Shakes The Barley’. Er zijn overigens wel meer parallellen tussen de twee films. Allebei nemen ze de wantoestandenkoe in Noord-Ierland bij de horens, en gaan ze met een rotvaart van start om op het eind de prekerigheid het van de spanning te zien overnemen.

Maar net zoals bij dat historische IRA-drama kan deze 1990-thriller ten allen tijde terugvallen op zijn puike cast. Frances McDormand, altijd goed op dreef (zij het vooral in de handen van haar echtgenoot Joel Coen), zet een doorwrochte rol neer en doet wat ze kan met het bronmateriaal, maar het is Brian Cox die het meest vlees aan de personagebotten heeft kleven. Wellicht vond Loach dit karakter ook het meest interessant, daar het hem de mogelijkheid biedt nog een ander aspect van het sociale landschap anno het Noord-Ierland-conflict te belichten: Kerrigan kan misschien dieper graven, maar doet er vooral alles aan om zijn eigen loopbaan niet te ondergraven.

Wie mogelijk afgeschrikt is door de sterk politieke insteek en eigenlijk enkel op zoek is naar een spannende thriller kunnen we niettemin geruststellen: ‘Hidden Agenda’ laat zich immers zonder probleem bekijken als precies dát. Loach strooit de slimme samenzweringstheorieën lustig in het rond en poogt de toeschouwer zo geregeld op het verkeerde been te zetten. Met behulp van een vakkundige regie, een beklijvende soundtrack van The Police-drummer Stewart Copeland en een roetsjbaanritme (dat enkel op het eind begint te stokken) zit je goed voor twee uur onvervalste spanning. Oké, op zijn spanningsrit stampt Loach menig open deur in, maar wanneer-ie dat met zoveel panache doet, kan je daar moeilijk iets op tegen hebben, toch? Twintig jaar na dato blijft ‘Hidden Agenda’ moeiteloos overeind.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray