Zoeken

L'Âge De Raison

  • Cinevision.be/nl quoteert L'Âge De Raison met een 2/5
  • Regisseur: Yann Samuell
  • Cast: Sophie Marceau, Marton Csokas, Jonathan Zaccaï
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-12-2010
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "L'Âge De Raison"

Astronaut, straaljagerpiloot, brandweerman, dokter, filmacteur, dierenarts - vraag aan een kind welk beroep het wil uitoefenen als het groot is en de kans is groot dat je één van deze als antwoord krijgt. Kinderen gaan immers altijd voor metiers waarbij ze zich iets kunnen voorstellen, iets wat tot hun fantasie spreekt. Dat die verbeeldingskracht zich gaandeweg ontwikkelt tot een veeleer realistische kijk op het (eigen) leven, bewijst het feit dat er ook nog andere beroepen zijn. Bankbediende, postbeambte of zakenman, om er slechts enkele te noemen.

Ook Margaret/Marguerite (Sophie Marceau), het hoofdpersonage van ‘L’Âge De Raison’, is iemand bij wie de ratio het van de verbeelding gehaald heeft. Ze is een keiharde zakenvrouw, al wordt het nooit echt helder wat ze precies doet. Maar dat is ook niet belangrijk. Het enige wat telt, is dat je begrijpt dat ze een onzekere vrouw is, die gevangen zit in een keurslijf van verplichtingen en overvolle agenda’s. Op d’r 40ste verjaardag ontvangt ze van een oude notaris een brief, waarin ze leest: “Liefste ik, vandaag ben ik 7 jaar en ik schrijf je deze brief om me de beloftes die ik gemaakt heb, te helpen onthouden, en om me eraan te herinneren wat ik graag zou worden.”

Het idee dat een getraumatiseerd 7-jarig kind een serie brieven bij een notaris deponeert met de opdracht ze aan zichzelf terug te bezorgen wanneer ze op tram vier gestapt is, is uiteraard ongeloofwaardig, maar in het magische universum waarin Frans filmer Yann Samuell dat idee situeert, ben je probleemloos bereid daarin mee te gaan. Met frivole songs op de klankband, ludieke animaties tussendoor en een oogverblindend mooi veelkleurenpalet lijkt dit universum bovendien sterk op dat van Audrey Tautou-classic ‘Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain’. Of het wonderschone ‘Jeux D’Enfants’, de debuutfilm van Samuell waarin-ie reeds een ode bracht aan de kinderfantasie, én hoe die iemand kneden tot de volwassene die hij/zij geworden is.

Toch slaagt Samuell er ditmaal niet in om van ‘L’Âge De Raison’ een gelijkaardig succesverhaal te maken. Een deel is te wijten aan hoofdrolspeelster Sophie Marceau. Akkoord, ze kan er niet veel aan doen dat haar personage labiel over en weer slingert tussen een niets ontziende businesstante en een frisse levensgenieter, maar de overacting waarop de actrice zich beroept, werkt wel op de zenuwen. Ook dat alle karakters om d’r heen lege hulzen zijn (de relatie met haar verloofde komt nergens echt tot leven, de oude jeugdvriend die ze lang niet zag die maar apathisch doorheen de prent slentert), kost na verloop van tijd punten. Wat overblijft, is een leuk idee, maar daar alleen maak je geen film mee.

De enige passages waarbij je een glimp kan spotten van het talent van Samuell zijn de feeërieke flashbacks, waarin melancholie en herkenbaarheid de hoogste viool spelen. Kindacteurs laten stralen, is beslist niet aan elke filmmaker gegeven, maar net zoals bij ‘Jeux D’Enfants’ bewijst Samuell daar geen moeilijke kluif aan te hebben. De poëtische gloed waarin die scènes baden, weet zeer te charmeren. Maar spijtig genoeg speelt ‘L’Âge De Raison’ zich niet uitsluitend af in die flashbacks. De verhaallijn in het heden loopt al na een uur spaak en een wel zeer melige afloop (denk aan een ‘boodschap voor algemeen nut’-reclame) doet je finaal zelfs nog met een vieze nasmaak de zaal verlaten. Zonde.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray