Zoeken

Pope Joan (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Pope Joan (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Sönke Wortmann
  • Cast: Johanna Wokalek, David Wenham, John Goodman
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 149 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 11-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Pope Joan (Blu-ray)"

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig beroepen die niet door beide seksen beoefend kunnen worden, maar wanneer de post van paus vrijkomt, moeten vrouwen niet direct hun kandidatuur indienen. Dat is uiteraard nooit anders geweest, maar de geschiedenis wil dat er ooit wél een vrouwelijke paus aangesteld werd. Of het verhaal van Johanna von Ingelheim op enige grond van waarheid berust, wordt al eeuwen door historici in twijfel getrokken, maar diep in de archieven van het Vaticaan zijn toch aanwijzingen dat de paus die in 853 de ambt bekleedde niet meteen de paus was die de kerk dacht te kiezen.

Johanna’s weg naar de pauselijke troon is evenwel niet van een leien dakje gelopen. Voorbestemd een leven als vrouw aan de haard (en moeder van tig kinderen) te leiden liet de jonge Johanna zich door haar broer Mattheus onderwijzen in de geheimen van ondermeer de Latijnse taal. Dat komt haar enige jaren later goed van pas wanneer een gezant van een prestigieuze school in de grootstad hun plattelandsdorpje bezoekt met als doel de kennis van Johanna’s andere broer Johannes (Mattheus is op jonge leeftijd gestorven) te testen. Die blijkt van lezen en schrijven, laat staan geschiedkunde niet al te veel te bakken, waarop Johanna de kans krijgt haar intellect te etaleren.

Als het van haar tirannieke vader (Iain Glen) afhing, had ze wellicht de rest van haar leven in het dorp blijven wonen, maar de onderwijzer van de stad is bevangen door Johanna’s kennis en besluit haar privé-lessen te geven, daar meisjes niet welkom waren op de grote school. Vaderlief kan echter niet verkroppen dat zijn dochter (een meisje!) slimmer is dan zijn zoon en laat zijn woede geregeld via zijn vuisten spreken. Uiteindelijk vlucht Johanna en belandt ze toch op school, waar ze ook onderdak vindt bij graaf Gerold (David Wenham). Wanneer die een paar jaar later de Noormannen gaat bevechten, trekt Johanna naar Rome, waar ze vermomd als man in het pauselijk verblijf aan de slag kan.

‘Pope Joan’ is een Duitse productie, maar enige Hollywooddramatiek is cineast Sönke Wortmann (‘Der Bewegte Mann’) niet vreemd. De levensloop van Johanna wordt met veel pompeuze dialogen, gedramatiseerde miserie (de dame in kwestie wordt ei zo na uitgehuwelijkt en moet ondermeer ook toezien hoe haar broer Johannes het leven laat) en tonnen pathos in beeld gezet, wat het des te jammer maakt dat de initiële regisseur Volker Schlöndorff het om onduidelijke redenen voor bekeken hield nog vooraleer de opnames goed en wel van start waren gegaan. Al verdient Wortmann wel krediet. Een verhaal als dit in net geen tweeënhalfuur uit de doeken doen, vraagt om een vlotte (en daardoor oppervlakkige) en ietwat geromantiseerde aanpak.

Johanna Wokalek, die voor het leeuwendeel gestalte geeft aan het titelkarakter, kwijt zich aardig van haar taak en weet haar door sleutelmomenten getypeerde personage de nodige uitdieping te schenken, enkel en alleen door haar subtiele spel. John Goodman zet een aardige bijrol neer als de paus die door Johanna opgevolgd wordt, al is subtiel dan weer net niet van toepassing op zijn vertolking. De losbandige geestelijke die Goodman neerpoot, is een aimabele karikatuur uit de strips van Asterix, zo lijkt het wel. Een puik gemaakt historisch epos edoch (tevens een paar fraai vormgegeven actiescènes met Noormannen passeert de revue), of een pontificale versie van ‘Boys Don’t Cry’, zo je wil.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray