Zoeken

The Sorcerer's Apprentice (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Sorcerer's Apprentice (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Jon Turteltaub
  • Cast: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina, Teresa Palmer
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-12-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Sorcerer's Apprentice (Blu-ray)"

Nu de strapatsen van J.K. Rowling’s tovenaarsleerling stilaan op hun cinematografische einde lopen, is er misschien wel een vacature voor een nieuwe student-magiër om het witte doek te veroveren, moeten ze bij het Huis van de Muis gedacht hebben. Jerry Bruckheimer zag er alvast brood in en zette ruim 100 miljoen dollar koud om het verhaal van Dave Stutler, die nietsvermoedend over het potentieel beschikt een tovenaar te worden, met zoveel mogelijk digitaal geweld naar het grote scherm te transponeren. Maar de échte betovering blijft uit.

Over het scenario van ‘The Sorcerer’s Apprentice’ lieten maar liefst vijf (!) scribenten hun licht schijnen, maar aan het eindresultaat merk je daar volstrekt niets van. Dit avontuurlijke pixelfantasietje, losjes gebaseerd op Mickey Mouse’s magische muzikale avonturen in ‘Fantasia’, volgt immers slaafs de plattegrond van menig blockbuster. Een schurk die de wereld wil vernielen? Check. Een doodgewone knul (noem ‘m gerust een loser) die plotseling het lot van de hele mensheid in z’n handen heeft? Check. En een oude mentorfiguur, bij voorkeur vertolkt door een ster uit de A-categorie? Dubbel check! Nee, je hoeft die Bruckheimer het klappen van de kaskrakerzweep niet te leren: hij dient al jaren dezelfde formulecocktail op, en niemand die er om maalt.

Nicolas Cage in het bijzonder niet. Hij leeft zich weer geweldig uit als Balthazar Blake, een magiër in het Manhattan anno 2010 die de stad (en bij uitbreiding uiteraard de wereld!) moet zien te beschermen tegen zijn aartsvijand en oppersnoodaard Maxim Horvath (een grappige Alfred Molina). Gelukkig kan Blake op de hulp rekenen van de pupil waar hij ruim 1300 jaar naar op zoek was: Dave. In de huid van die laatste kruipt Jay Baruchel, de sullige verliefde ziel uit ‘She’s Out Of My League’. De rol die hij nu neerzet, wijkt bitterweinig af van wat we hem zagen doen in die charmante komedie, wat de vraag doet rijzen of Baruchel de rol speelt óf metterdaad een geeky twintiger is. Afijn, om aan biochemiestudent en tovenaar trainee Dave gestalte te geven, past het typetje als gegoten.

Ook het ‘speciale effecten’-departement verdient een set pluimen op de hoed. De eerste driekwartier spat het visuele vuurwerk werkelijk van het scherm: Cage’s Balthazar die een metalen adelaar tot leven wekt en er vervolgens luchtritjes mee maakt, een stoffen draak die tijdens een fanfare in Chinatown op spectaculaire wijze transformeert in een levende vuurspuwer, een afbeelding van een stel wolven die na een vingerknip plots écht achter onze pseudoheld aanzitten, het zijn stuk voor stuk puike oogsnoeptrucjes die de prent het speelse karakter bezorgen dat hij in de tweede helft kwijtspeelt (met als enige opflakkering nog de nu reeds beruchte ‘Fantasia’ 2.0-bezemscène).

Want finaal komt het ook in deze ‘The Sorcerer’s Apprentice’ aan op een confrontatie tussen de hero who was a zero en de nemesis met dienst. Het laatste halfuur is een lange aaneenschakeling van welgemikt straalvuurwerk en duellerende plasmaballen, maar je wordt eerder koud dan warm van het hysterische rommeltje dat zich voor je ogen voltrekt. Misschien dat de jongere pelliculefanaatjes er wel fonkeloogjes van krijgen, dit lijkt namelijk vooral voor hen gemaakt. Hoe verklaar je anders de kinderlijke humor, de voorspelbare cupidoverhaaltjes (de dork krijgt de blonde stoot, of wat had je gedacht?) en de brave ‘alle leeftijden’-actietaferelen, die zo uit een ‘De Kiekeboes’-strip gelicht lijken? Onschadelijk jeugdvertier kortom en een prettige antidote voor fantasyfans die de neus ophalen voor Harry Potters steeds duister wordende magie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray