Zoeken

Hot Tub Time Machine

  • Cinevision.be/nl quoteert Hot Tub Time Machine met een 3/5
  • Regisseur: Steve Pink
  • Cast: John Cusack, Craig Robinson, Clark Duke, Rob Corddry
  • Genre: Komedie
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum: 11-08-2010
  • Distributeur: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "Hot Tub Time Machine"

Kijk, dit is nu eens een premisse waar wij enthousiast van worden: drie vrienden en de neef van één ervan belanden via een magische hot tub per ongeluk terug in het jaar 1986! Willen ze niets aan hun toekomst veranderen, dan moeten ze krek hetzelfde doen als 24 jaar geleden. Maar dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan wanneer ze de kans krijgen hun apenjaren opnieuw te beleven. Onnozel? Jazeker, maar evengoed 90 minuten dolle fun.

Een goedkoper excuus om de jaren tachtig nog eens op het witte doek te brengen, is er wellicht niet, maar wie maalt daarom wanneer de portie scherts goed zit? John Cusack alvast niet. Naar verluidt twijfelde hij geen seconde toen-ie het script van Sean Anders en John Morris (beide zijn ook verantwoordelijk voor de puberale retrokomedies ‘Sex Drive’ en ‘She’s Out Of My League’) onder ogen kreeg. Hij moest zelfs geeneens een pagina omslaan om overtuigd te raken: na het lezen van de titel was de ‘Grosse Pointe Blank’-ster meteen verkocht. Dat Cusack de jaren ’80 zelf erg bewust beleefde (onder andere als rijzende tiener/twintiger-acteur), zal zonder enige twijfel ook bijgedragen hebben aan zijn enthousiasme.

Want natuurlijk is het bierviltscenario veel te banaal om de loftrompet te schallen. Het zijn echter de hilarische tijdsgebonden grappen en grollen die de makers uit deze ‘The Hangover’ (de long time buddies die zich tezamen in een dol avontuur storten) meets ‘Back To The Future’ (een reis in de tijd, én opletten dat je de toekomst niet aan enige verandering onderwerpt) halen die het verschil maken. De referenties aan de kenmerkende eighties-cultuur zijn legio, en leveren zowel de beste situaties als dialogen op: de ‘The Terminator’-theorie van Nick is om je te bescheuren, de ‘Sixteen Candles’-parodie (waarin Cusack zijn eigen carrière spooft) tovert zonder veel moeite een genoegzame gniffel op je gelaat.

Al is het niet onbelangrijk dat je een zekere affiniteit hebt met de periode waarnaar de scribenten ons meenemen. De Chevy Chase-rol levert voor aficionado’s leuke taferelen (en een blij weerzien) op, maar voor de huidige generatie tieners doet het wellicht weinig zaaks. Net zoals de bijrol van ‘Back To The Future’-dad Crispin Glover (hij speelt een bellboy en is eveneens de spil van de beste running gag van de film). Het zijn niettemin ondermeer die optredens die de goede bedoelingen van de makers onderstrepen: een flashback vol knipogen naar wat de jaren ’80 typeerde. En uiteindelijk tot één van de ‘foutste’ (film)decennia maakte.

Hoewel, als het hen echt enkel daarom te doen was, hadden ze zich bij momenten niet zo verlaagd tot een ‘American Pie’-niveau: het enige manco aan deze grotendeels zeer geinige trip down memory lane. Vijfzesde van de tijd scoren de schrijvers niettemin met zich aardig in de oorschelp nestelende dialogen of weet de getalenteerde cast zich heel goed staande te houden. Naast Cusack zijn tevens Craig Robinson én vooral ‘Sex Drive’-acteur Clark Duke puik op dreef. Je kan ‘Hot Tub Time Machine’ misschien het best vergelijken met een jukebox met allemaal aan de jaren ’80 verwante sketches erin, waarbij de makers op de juiste knopjes drukken. Een nostalgische zit voor eighties-adepten, overgoten met een lichtboertig - zij het vlot verteerbaar - sausje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray