Zoeken

The Great Mouse Detective

  • Cinevision.be/nl quoteert The Great Mouse Detective met een 4/5
  • Regisseurs: o.a. Ron Clements, John Musker
  • Cast: Barrie Ingham, Vincent Price, Val Bettin
  • Genre: Animatie
  • Duur: 71 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-08-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Great Mouse Detective"

Eén van de meest vruchtbare samenwerkingsverbanden uit de Disney-stal is die tussen animatieregisseurs John Musker en Ron Clements. Het bewijs? Uit die coöperatie vloeiden o.a. instantclassics ‘The Little Mermaid’ (1989) en ‘Aladdin’ (1992) voort en recent bewees het team met ‘The Princess And The Frog’ (2009) dat er tussen het digitale (en sublieme, laat daar geen twijfel over bestaan) Pixar-geweld nog steeds ruimte is voor de traditionele handgetekende animatie.

De eerste keer dat Musker en Clements achter de tekentafel plaatsnamen, leverde dat een semiklassieker op die eveneens zijn plaatsje verdient in de prestigieuze kluis van oompje Walt. En die daar onlangs, helemaal opgepimpt tot een mooie special edition, weer uitkwam. ‘The Great Mouse Detective’ betekende in 1986, na het floppen van ‘The Black Cauldron’ een jaar voordien, overigens weer een terugkeer naar de top van de box office, en dat was niet minder dan terecht. Deze sympathieke knaagdiervariatie op de avonturen van de bekende speurneus Sherlock Holmes biedt prettig puzzelplezier voor de jeugdigere filmfanaatjes, en bezit tegelijkertijd voldoende referenties aan de Arthur Conan Doyle-mythologie om de volwassen kijker te bekoren.

We schrijven Londen, 1897. Wanneer speelgoedvervaardiger Hiram Flaversham op een avond door Fidget, een vleermuis met een houten poot én handlanger van professor Ratigan, geschaakt wordt met als doel een op de Britse koningin gelijkende mechanische pop te ontwikkelen waarmee diens patron totale heerser van Engeland zou kunnen worden, is Hirams dochtertje Olivia dringend op zoek naar hulp. Daarvoor zit ze aan het juiste adres bij Basil Of Baker Street (een naam die de grote detectivemuis uit de titel ontleent aan Basil Rathbone - de meest iconische van alle Sherlock Holmes-vertolkers) en diens vriend dokter David Dawson. Met hun drieën proberen ze de plannen van Holmes’ aartsvijand, Ratigan, te stoppen.

‘The Great Mouse Detective’ bevat alle ingrediënten van een klassiek Holmes-avontuur: clevere deducties van het hoofdkarakter (Basil is zonder enige twijfel de slimste muis die ooit op pellicule het licht zag), een scenario dat spannend genoeg is (zij het zonder dat het de jongste kijkertjes te veel afschrikt) en een actievolle finale op een tot de verbeelding sprekende locatie. In dit geval de Big Ben. Voor de creatie van het radarwerk van die beroemde slagklok werd bovendien - voor de tweede keer in de Disney-historie - met computeranimatie geëxperimenteerd. Slechts enkele scènes evenwel, want het leeuwendeel van deze prima animatieklassieker kwam met behulp van het potlood tot stand.

Vanuit filmhistorisch oogpunt is het eveneens genieten van dit avontuur voor jong en oud. Niemand minder dan Vincent Price leent namelijk z’n vocalen aan schurk Ratigan, een rol die het voormalige horroricoon tot z’n favoriet uitriep. Ook uitstekend op dreef: Barrie Ingham als Basil (die in de Nederlandse gedubde versie overigens Holmuis als achternaam meekreeg, wat de weinig verhullende verwijzing naar Doyle’s speurneus eens te meer in de verf zet). ‘The Great Mouse Detective’ heeft nooit eenzelfde klassiekerstatus als pakweg ‘Alice In Wonderland’, ‘Cinderella’, ‘Snow White’, ‘The Little Mermaid’ of ‘The Lion King’ (zo kan je bij Disney nog wel even doorgaan) bereikt, maar met z’n zeer knappe weergave van Victoriaans Engeland, z’n komische karakters en z’n avontuurlijke aard behoort hij zonder twijfel tot het betere werk dat het Huis van de Muis voortbracht.

Extra’s (dvd): onder andere een making of, waarin we een - zij het beperkte - inkijk krijgen in de realisatie van deze animatieprent en een sing along song, die eerder de jongere liefhebber de kans geeft om de muziek nog eens apart te beluisteren. Voor een speciale uitgave had het bonusmateriaal misschien dat ietsje minder karig mogen zijn, maar gezien de (gerestaureerde) film op zich al meer dan de moeite waard is, valt er op deze editie evengoed helemaal niets af te dingen. Een absolute must voor animatieaanbidders, én voor liefhebbers van charmante detectivefilms.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray