Zoeken

Nanny McPhee And The Big Bang (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Nanny McPhee And The Big Bang (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Susanna White
  • Cast: Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Maggie Smith, Rhys Ifans
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Nanny McPhee And The Big Bang (Blu-ray)"

Met een beetje fantasie (en dat heb je voor deze film wel nodig, neem het gerust van ons aan) zou je Nanny McPhee de boze stiefzuster van Mary Poppins kunnen noemen. Waar het door Julie Andrews met overgave vertolkte personages (ze hield er zelfs een Oscar aan over) de kinderen van een bankier die ze ter hulp snelt meteen op haar hand kreeg in de zoetgevooisde musical uit 1964, heeft Emma Thompson, die andermaal in de pen kroop voor het script van deze sequel, het als de magische heks uit de titel minder makkelijk. Achter haar akelige présence (een vooruitstekende tand, een zwarte pukkel op de tronie) gaat echter ook een goed hart schuil, waarmee ze finaal ook dat van de kids die ze een paar opvoedkundige lessen moet bijbrengen én de kijker weet te veroveren.

Het is natuurlijk grotendeels Nanny McPhee’s eigen fout dat de gezinnen die haar pad kruisen aanvankelijk niet opgezet lijken met haar komst - en dan in het bijzonder de onhandelbare kroost, die in het uit de ‘Nurse Matilda’-kinderboeken van Christianna Brand gelichte karakter een kwade gezagsdraagster zien, niet. Want de goedmoedige supernanny verschijnt, volgens haar eigen leuze, alleen maar “wanneer ze ergens nodig is, maar niet gewenst”. Op het moment dat ze haar plaats in de boezemkamers van de opgevoede telgen heeft veroverd - en dus niet langer nodig is, maar wél gewenst - trekt ze weer voort, op zoek naar een nieuw gezin dat haar hulp kan gebruiken.

‘Nanny McPhee & The Big Bang’ (in het Nederlands: ‘Nanny McPhee 2: De Vonken Vliegen Eraf’) is nog maar een goed kwartier bezig en je begrijpt meteen waarom de nanny d’r oog op de familie van Mrs. Green (een met overtuigende Britse tongval acterende Maggie Gyllenhaal) heeft laten vallen. Haar man (kleine rol van Ewan McGregor) vecht aan het WOII-front, waardoor moederlief op d’r dooie eentje moet instaan voor de dierenboerderij en de drie kinderen. Maar de alleenstaande vrouw heeft nog meer katten te geselen. Haar malafide zwager (Rhys Ifans) wil achter d’r rug de boerderij verpatsen, de behulpzame doch vergeetachtige Mrs. Docherty (Maggie Smith) vraagt gepaste zorg én tot overmaat van ramp komen haar verwende nichtje en neefje uit de grote stad op bezoek, die meteen in de clinch gaan met de onstuimige plattelandskids. Werk aan de winkel voor Nanny McPhee.

Dat Thompson de ‘Nanny McPhee’-franchise als haar eigen pet project begint te beschouwen (in de talkshow van Jonathan Ross liet ze zich ontvallen dat er ook een derde film in de steigers staat), zal er deels voor gezorgd hebben dat de bijrollen opgefleurd worden door een plejade aan Britse topacteurs - waaronder Maggie Smith, Rhys Ifans en Ewan McGregor. Maar de show wordt gestolen door de kindsterretjes, die het soort speelse guitigheid aan de dag leggen dat veel ontberen.

Al kan het puike aandeel van de jonge acteurtjes ook verklaard worden door het feit dat regisseuse Susanna White duidelijk de familiekaart trekt. Vergis je namelijk niet: de makers hebben er alles aan gedaan om hun film voor alle doelgroepen te laten werken, maar de kans dat je wegsmelt bij vliegende, dansende en tevens synchroon zwemmende biggetjes (de CGI oogt waarlijk magisch!) is nu eenmaal groter wanneer je zelf nog een kind bent. Nanny McPhee is, ondanks haar veel griezeligere voorkomen (de cartoonesk gemaquilleerde Emma Thompson zou afsteken naast een mooi opgetutte Julie Andrews), wel degelijk de Mary Poppins van haar tijd. De paraplu is een motorfiets geworden, maar de opgestoken vingertjes en wijze levenslesjes lijken uit hetzelfde Dr. Spock-handboek afkomstig. Opwindend én feeëriek familievertier met het hart op de juiste plaats.

Extra’s (Blu-ray): een reeks featurettes en verwijderde scènes (echter met in totaal 110 minuten op de teller heeft ‘Nanny McPhee 2’ reeds een uitdagende lengte voor een kinderfilm) zijn voorradig, maar het is de audiocommentaartrack van Susanna White die het leukst (om beluisteren) is. Een aardige surplus voor de misschien wel in de productie geïnteresseerde ouder, die deze prent in de eerste plaats (uiteraard terecht) voor zijn/haar kroost in huis heeft gehaald.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray