Zoeken

Fringe, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Fringe, seizoen 1 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Brad Anderson
  • Cast: Anna Torv, Joshua Jackson, John Noble
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 980 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Fringe, seizoen 1 (Blu-ray)"

Op de persconferentie twee jaar geleden beloofde producent J.J. Abrams dan wel plechtig dat-ie het ditmaal niet over zulke ingewikkelde boeg zou gooien als bij ‘Lost’, maar al gauw blijkt dat de mysterieprofeet niet aan die drang kan weerstaan. ‘s Mans nieuwste beeldbuiscreatie ‘Fringe’, een sf-hybride van ‘The X-Files’, het (vroege) werk van David Cronenberg en Paddy Chayefsky’s ‘Altered States’, mag dan eenvoudig uit de startblokken schieten, zoals wel vaker bij Abrams-creaties (zie ook ‘Alias’ en pelliculechiller ‘Cloverfield’) is er more to it than meets the eye.

De overeenkomsten met ‘The X-Files’ zijn natuurlijk het meest voor de hand liggend: ook in ‘Fringe’ staan twee speurders centraal die met een reeks bizarre wetenschappelijke raadsels geconfronteerd worden, en zo een top secret corporate raderwerk op het spoor komen - met een schimmige multinational (één van Abrams’ stokpaardjes, zie bvb. de Dharma Initiative) in een belangrijkere rol dan je misschien aanvankelijk zou vermoeden. Anna Torv en ‘Dawson’s Creek’-acteur Joshua Jackson kruipen in de huid van dat centrale duo, bijgestaan door een minstens zo prominent derde personage: de geniale geleerde Walter Bishop (vader van Jacksons karakter), die de laatste 17 jaar achter slot en grendel doorbracht en nu eindelijk de kans krijgt zichzelf te rehabiliteren als man van de wetenschap.

Naar verluidt was het de bedoeling van bedenkers Abrams, Alex Kurtzman en Robert Orci (‘Star Trek’) om met ‘Fringe’ een reeks te creëren, waarbij de kijker elke aflevering kan instappen. Dat verklaart waarom het eerste luik van het eerste seizoen (vanaf de interesse opwekkende pilootepisode tot aflevering negen) veelal op eigen benen staande verhaaltjes zijn volgens het bekende ‘raadsel van de week’-procedé. Toch is het een aanrader om geen enkele aflevering te missen en ze in de vooropgestelde volgorde achterover te slaan, want dekselse Abrams heeft ook nu weer een overkoepelende plotark uit zijn fantasierijke mouw geschud. En die is verdomd moeilijk om volgen wanneer je niet alle clues, die de makers erg subtiel prijsgeven, hebt meegekregen.

Pas in de tweede helft van episodereeks één (hij heeft zich werkelijk ingehouden) ontbindt de ‘Lost’-plotter zijn duivels. Voor zover de ongewone cases die het pad van het dito trio in de hoofdrol kruisen nog niet een wenkbrauwfrons teweegbrengen (denk ondermeer aan teleportatie, astrale projectie, mutatie, hyperaging en pyrokinese), doet de richting die het basismysterie dan uitgaat dat zeker wel. Intrigerend hersenvoer dat met zijn parallelle universums (meer vertellen we niet!) gevonden vreten is voor elke Abrams-adept. Wie eerder ‘Lost’ beklijvende tv vond, zal ook nu weer smullen. De ‘dat smaakt naar meer’-eindtwist toont aan dat een groter raadsel zich andermaal aandient.

Zoals te verwachten, liggen eveneens bij ‘Fringe’ de productiewaarden hoog, wat zich vooral laat zien in de zeer knappe speciale effecten die de vreemde wetenschappelijke aandoeningen/experimenten erg realistisch verbeelden. Het wervelde camerawerk, de slimme cliffhangers en filmische uitstraling maken dat de twintig uren die deze uit vijf discs bestaande Blu-ray-box beslaat in een mum van tijd voorbijvliegen. Toch nog een paar manco’s: hoofdactrice Anna Torv mist de zelfzekere uitstraling waar d’r personage naar verlangt en de niettemin door ‘The Lord Of The Rings’-acteur John Noble puik vertolkte Walter Bishop wordt iets te vaak als de comic relief met dienst opgevoerd (een gekke professor die plots om een koe vraagt of tijdens een autopsie plots honger krijgt). Maar die kleine minpuntjes bedek je snel en graag weer met de mantel der sf-liefde. Een reeks met groeipotentie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray