Dilemma: wanneer je een lofdicht brengt aan de B-actiefilms uit de foute jaren tachtig die zich niet bepaald lieten kenmerken door kwaliteit en vindingrijkheid, kan je dan überhaupt een goeie film maken? Nee, blijkt het enige juiste antwoord op die vraag. Is botoxspierbundel Sylvester Stallone echter in zijn opzet geslaagd een testosteronknaller in te blikken die naadloos aansluiting vindt bij de actiefestijnen waarin hij of één van zijn bicepsopspannende collega’s zich drie decennia terug van hun meest hanige kant showden? Ja, dat dan weer wel.
Al vanaf de openingsscène lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Het groepje ongeregeld, dat luistert naar de naam The Expendables, is een huurlingenleger (al beschouwen ze zich noch huurlingen noch militairen), opgetrokken uit zes leden met elk hun eigen specialiteit: teamleider en oorlogsveteraan Barney Ross (de rol die Sly voor eigen rekening neemt) is van alle markten thuis, Lee (Jason Statham) weet uitstekend zijn weg met een stel messen, Yin Yang (Jet Li) beheerst de vechtsport tot in de kunstjes, Hale Caesar (Terry Crews) is vuurwapenexpert, Toll Road (Randy Couture) hoef je niets wijs te maken wat explosieven aangaat, en de blonde reus Gunnar (Dolph Lundgren) schiet met scherp van eender welke afstand. In een ongespecificeerd Afrikaans land redden ze een groep gijzelaars uit de handen van een megalomane bende.
Meer dan een proloog die moet duidelijk maken dat dit mannen zijn waarmee je beter niet solt, is het echter niet. De plot komt pas later op gang wanneer Barney door de schimmige official Mr. Church (Bruce Willis) benaderd wordt met een klus die je enkel aan een korps stoere binken kan toevertrouwen: het omverwerpen van het regime van een Zuid-Amerikaanse dictator (David Zayas, bekend uit de tv-serie ‘Dexter’). Eenmaal op locatie ontdekken de inglorious bastards (het is dat Tarantino de titel reeds gekozen had voor z’n oorlogsparel, want veel gepaster kan je Barney’s crew niet omschrijven) dat de dictator niet meer is dan een marionet in de handen van een afvallige CIA-agent (Eric Roberts).
Op z’n beste momenten is deze ouderwetse ‘men on a mission’-prent plezante pulp voor liefhebbers van het betere stunt-, schiet- en vliegwerk. Want het moet gezegd: in een tijd waarin actiesequenties met de regelmaat van de klok hyperkinetische en migraine-inducerende (3D-)vormen aannemen, legt Sly de fanaat van dit type exploitatiecinema overzichtelijk én old school knok- en kogelvuurwerk voor de kiezen. Eat your heart out, Paul Greengrass: het kan óók zonder die shaky cam. En bovendien is dat actiebombast ook niet vrij van humor, al is die veelal onintentioneel. Net zoals het abominabele acteerwerk van in het bijzonder Dolph Lundgren heel wat lachsalvo’s zal ontketenen. Draagt het bij tot de foute fun, of onderstreept het dat je met dit uitgangspunt (oude en nieuwe actiehelden in een spektakelfestijn stouwen) in sé géén goeie film kan maken?
Wat er ook van moge zij: ‘The Expendables’ dient precies op wat het belooft in zijn trailers en op zijn knap gedesignde affiches. Het machismo druipt er namelijk vanaf, en dat is 103 minuten lang ook zo tijdens deze film. Niet verwonderlijk natuurlijk als je zoveel opgefokte heethoofden bij elkaar steekt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Mickey Rourke, die een meer melancholische bijrol heeft die in het verlengde ligt van zijn ‘The Wrestler’-spel. En over Arnold Schwarzenegger, die in een kort optreden het scherm mag delen met zijn vroegere Planet Hollywood-buddies Stallone en Willis. Nostalgie à go-go dus, dat de komende jaren wellicht menig sequel (Lorenzo Lamas, Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal en Michael Dudikoff staan reeds op Sly’s voicemail, vermoeden we) zal voortsproten. Zonder enige twijfel al net zo expendable als deze.