Zoeken

Clash Of The Titans (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Clash Of The Titans (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Louis Leterrier
  • Cast: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton
  • Genre: Actie
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Clash Of The Titans (Blu-ray)"

Hollywood is in de ban van de goden. Na flop ‘Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief’ is er nu ‘Clash Of The Titans’, een remake van de gelijknamige Harryhausen-classic uit 1981. Maar net zoals bij die pseudo-‘Harry Potter And The Greek Gods’ maken de producers er een mythologisch potje van en lijken ze alleen maar bekommerd om een zo spectaculair mogelijke effectenshow op het canvas te toveren. Dat lukt hen wel, maar tegelijk dreigt die afgelikte (niettemin technisch hoogstaande) CGI-vorm en de onmetelijke sérieux die script en acteurs zich aanmeten deze potentiële B-fun de strop om te doen.

Wanneer de inwoners van het kleine Griekse dorpje Argos een groot Zeusbeeld (denk aan het Christusbeeld in Rio de Janeiro) vernielen en vanaf een klif de zee in kieperen, halen ze daarmee de toorn van de goden op hun hals. Het gevolg: Hades komt vanuit de onderwereld te voorschijn en haalt semi-verwoestend uit naar de Argonauten. Niet veel later verschijnt hij een tweede keer wanneer koningin Cassiopeia het in haar hoofd haalt om zich met de goden te vergelijken en de schoonheid van haar dochter Andromeda gelijk te stellen aan die van Aphrodite. Hades, geruggensteund door z’n broer Zeus, stelt de dorpelingen voor een ultimatum: binnen tien dagen zal de Kraken Argos verwoesten, tenzij prinses Andromeda geofferd wordt.

Enter Perseus, een halfgod (hij komt erachter dat hij Zeus’ zoon is) die niet van plan is om Andromeda zomaar te laten sterven. Samen met een aantal dappere Argonauten trekt hij op pad, diep de verboden wereld in, tegelijk zinnend op wraak voor de dood van zijn (pleeg)familie die door Hades om het leven zijn gebracht. ‘Avatar’-vertolker Sam Worthington zet deze Griekse heros neer met een knoert van een Australisch accent en maakt er een stoïcijnse actieheld van, die eerder zijn biceps (of gespierde benen) toont dan zijn hart. Inderdaad, geen greintje romantiek in deze godensoap.

Dat hoeft ook niet natuurlijk, maar wat overblijft, is louter een aaneenschakeling van actietaferelen die met veel lawaai en bombarie de revue passeren. Technisch betekent deze 21ste-eeuwse versie uiteraard een upgrade in vergelijking met z’n origineel, maar waar de stop motion stijl in 1981 nog een bepaalde ouderwetse charme had (de figuren leken echt tot leven te komen), moet je het hier doen met volledig uit digitale pixels opgetrokken tegenstanders die daardoor inwisselbaar zijn met al de ‘bits and bytes’-karakters uit andere blockbusters. Wat niet wil zeggen dat de pixelprofeten achter de knoppen geen klopje op de schouder verdienen, natuurlijk. De gigantische schorpioen waartegen Perseus en zijn gevolg het halfweg opnemen, is een fantastische creatie, én tevens Medusa (aka de dame met het slangenkapsel) zag er nooit beter uit op pellicule.

Kortom, wie deze titanenstrijd zonder titanen (de film opent met een voice-over die vertelt hoe alle goden op de Olympos hun scheppers, de titanen, met behulp van de Kraken overmeesterden) bekijkt, zet best het verstand op nul en aanschouwt de prachtig vormgegeven plaatjes. De ernst waarmee zowel Liam Neeson als Ralph Fiennes gestalte geven aan Zeus en Hades en de pompeuze dialogen dreigen af en toe wel eens roet in het eten te gooien, maar de echte actiefan ligt daar wellicht niet wakker van. Die geniet van de hoge spektakelwaarde, die op Blu-ray eens te meer uit de mythologische verf komt.

Extra’s (Blu-ray): de picture-in-picture-optie staat je toe om meer te weten te komen over acteurs, effecten en mythologie. Voorts vind je een jubelstuk terug aan het adres van Sam Worthington (voor de fans altijd leuk, maar zo’n indrukwekkend acteur is hij nu ook weer niet), een trosje verwijderde scènes, die niet noodzakelijk alle uit de film dienden gehaald te worden, en een alternatief einde met als protagonisten Perseus en Zeus en als decorum de Olympusberg. Aardig bonusmateriaal, zonder meer.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray