Zoeken

The Black Cauldron

  • Cinevision.be/nl quoteert The Black Cauldron met een 3/5
  • Regisseurs: Ted Berman, Richard Rich
  • Cast: John Hurt, Grant Bardsley, John Byner
  • Genre: Animatie
  • Duur: 77 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-08-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Black Cauldron"

Zelfs bij Disney zullen ze het niet loochenen: de tweede helft van de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig was de animatiestudio maar een schim meer van hun vroegere succesvolle zelf. Niet alleen brachten ze minder avondvullende tekenfilms uit dan vroeger, ook kwalitatief stond het allemaal een paar trappen lager. Het dieptepunt van de malaise was ongetwijfeld het uit 1985 stammende ‘The Black Cauldron’. Wat het paradepaard van de wederopstanding moest worden (gefilmd in 70 mm Technirama, budget van 25 miljoen dollar) flopte genadeloos aan de kassa’s. Gelukkig voor het Huis van de Muis ging het nadien wel terug in stijgende lijn, met ‘The Great Mouse Detective’, ‘Oliver And Co.’ en ‘The Little Mermaid’.

Vijfentwintig jaar na datum blijkt ‘The Black Cauldron’ alsnog een verfrissend tekenfilmavontuur. Zonder dat het daarom een goede film is, want er schort inderdaad nogal wat aan. Maar in een tijdperk waarin we schijnbaar non-stop om de oren worden geslagen met computeranimatie van veelal wisselende kwaliteit is het een nostalgisch genoegen om opnieuw kennis te kunnen maken met deze (bewust) vergeten Disneyfilm, die laat zien tot welke mooie dingen handgetekende animatie in staat was. Zelfs als het misliep.

‘The Black Cauldron’ is de verfilming van het in 1965 verschenen tweede deel van de kinderboekenserie ‘The Chronicles Of Prydain’ van Lloyd Alexander. Disney kocht de rechten al in 1971, maar pas in 1980 werd een scenario goedgekeurd. Voor de productie werd gebruik gemaakt van een nieuw computerproces dat het werk van de tekenaars aanzienlijk vereenvoudigde. Een ander technologisch hoogstandje was het Animation Photo Transfer-procédé dat werd gebruikt om de tekeningen naar een animatiecel over te brengen, en dat het sinds de jaren zestig door Disney gebruikte Xerox-process verving.

Voor een film waaraan uiteindelijk twaalf jaar werd gewerkt (scenario-ontwikkeling inclusief) ziet het resultaat er, hoe je het ook draait of keert, mager uit. Op de breedbeeldanimatie is weinig aan te merken, maar het verhaal over de varkenshoeder Taran die met de hulp van een helderziend zwijntje op zoek gaat naar een toverketel waar ook de malafide Gehoornde Koning zijn zinnen heeft opgezet is niet meteen de meest tot de verbeelding sprekende Disney classic ooit. Zeker niet omdat het allemaal op amper vijf kwartier wordt afgehaspeld. Bovendien was ‘The Black Cauldron’ de eerste Disneytekenfilm die een PG-leeftijdskeuring kreeg. Niet omdat het varken Hen Wen voor nachtmerries kon zorgen, maar omdat het leger levende doden als te intens werd ervaren. Die mening deelde ook de toen kersverse studiobaas Jeffrey Katzenberg die een paar van die scènes liet verwijderen vooraleer de film in juli 1985 in première ging.

Achteraf gezien is het uiteindelijk niet verwonderlijk dat ‘The Black Cauldron’ een stille bioscoopdood stierf. Ouders en grootouders zagen het klaarblijkelijk niet zitten om hun geliefde oogappels bloot te stellen aan gehoornde demonen, en het floppen van niet-Disney fantasyfilms als ‘Legend’ en ‘Labyrinth’ bewees dat het publiek midden jaren tachtig niet echt storm liep voor saters, eenhoorns en kobolden. Het floppen was dan ook meer een zaak van ‘verkeerde film op de verkeerde tijd’ dan van ‘niet goed genoeg’. In die optiek is ‘The Black Cauldron’ een interessantere uitbreiding van de Disneycatalogus dan de notoire flop ‘Home On The Range’ die in 2004 zorgde voor het sluiten van Disney’s met de handgetekende animatieafdeling.

Extra’s (dvd): wie hoopt dat deze 25e verjaardagseditie er alles aandoet om de film in het juiste daglicht te kaderen is er aan voor de moeite. Geen commentaartrack of making of, maar enkel een verwijderde scène, interessant artwork, wat spelletjes en de korte, totaal niet gerelateerde Donald Duck-tekenfilm ‘Trick Or Treat’ uit 1952. Een gemiste kans toch om ‘The Black Cauldron’ het eerherstel te geven waar hij wel degelijk recht op heeft.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray