Zoeken

Paintball

  • Cinevision.be/nl quoteert Paintball met een 2/5
  • Regisseur: Daniel Benmayor
  • Cast: Brendan Mackey, Jennifer Matter, Patrick Regis
  • Genre: Horror
  • Duur: minuten
  • Releasedatum DVD: 18-08-2010
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Paintball"

Het klopt dat anno 2010 procentueel gezien de meeste horrorfilms uit Azië stammen, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat de enige goeie gruweltoppers uit het oosten afkomstig zijn, of - getuige de vele remakes die Tinseltown de laatste jaren op de markt gooide - op een oosterse leest geschoeid zijn. Ook in Spanje zijn ze niet vies van een potje huiveren. De in 1953 opgerichte productiefirma/distributeur Filmax is zich sinds een decennium geleden bijvoorbeeld nadrukkelijker gaan toespitsen op het bloedvergietgenre. Met semiclassics als ‘Beyond Re-Animator’ en ‘[Rec]’ (en vervolg) ondermeer als resultaat, zowaar geen misse referenties.

Dat rijtje horrorhits (en -misses) breidt zich uit met ‘Paintball’, een film met een supersimpel, maar net daardoor eveneens uitgelezen uitgangspunt om een degelijke genretopper aan op te hangen: een groepje avonturiers, die elkander niet kennen, geeft zich op voor een opwindend paintballweekend in een groot bos. Met de verfkogels in de houder geladen zijn ze klaar om elkaar te bestoken. Maar al gauw blijkt dat de rode kleur op de outfit van het eerste ‘slachtoffer’ geen verf blijkt te zijn, maar wel bloed. Wat er aan de hand is? Eén speler neemt het niet zo nauw met de regels van het spel en besluit z’n tegenstanders letterlijk één voor één uit te schakelen. En jawel hoor, het cliché der clichés kan ook nu weer worden bovengehaald: een strijd op leven en dood barst los...

Het is ook moeilijk om niet in clichés te orakelen wanneer een film zoveel ideeën van andere films kopieert en tot iets nieuws probeert te vermengen - maar dat lukt niet. Echo’s van de uitstekende teambuildinghorror ‘Severance’, de ren-voor-je-leven-en-zie-dat-je-van-dit-eiland-afgeraakt-shocker ‘Battle Royale’, de classic in het survival game-segment ‘The Running Man’ en de torture porn-hit ‘Hostel’ (waar deze film vooral de achterliggende ideeën van leent) zullen de doorwinterde filmkijker alvast niet ontgaan. En de warrige, kinetische beeldregie neemt debuterend filmmaker filmmaker Daniel Benmayor dan weer over van al wie vandaag de dag beperkt talent maskeert met blitse scènes waarbij je een arm amper van een been kan onderscheiden.

Hoewel, het zou al te gemakkelijk zijn om de Spaanse cineast als onbegenadigd af te doen. Het pleit namelijk voor de jonge filmer dat hij de gruwel binnen de perken houdt en af en toe eerder de suspenseboog probeert aan te spannen in plaats van het bloed te laten stromen. Dat hij o.a. gebruikt maakt van nachtkijkers om een aantal spannende passages in beeld te brengen, duidt tevens op een interessante visie. Een mens vraagt zich dan ook af waarom hij op andere momenten kiest voor zo’n rommelige mise-en-scène - misschien wijst het op onzekerheid?

Er is wel meer dat de film ter verdediging kan voorleggen: zo verspillen de makers (regisseur Benmayor en scribent Mario Schoendorff, eveneens een debutant) geen tijd aan overbodige zijsprongetjes en focussen ze vanaf de start op de kern van de zaak. Het probleem is echter dat het allemaal niet bijster vindingrijk is. Dat er in dit genre beter werk te vinden is, hoeven we je waarschijnlijk niet eens meer te vertellen. ‘Paintball’ is typisch zo’n slasher, die verdrinkt in het aanbod. Met een beetje geluk bereikt-ie na verloop van tijd de status van ‘de eerste film van Daniel Benmayor’, op voorwaarde echter dat die zich tot een vaste waarde in het genre opwerkt. In Hollywood geloven ze alvast in het kunnen van de Spanjaard: zo mag hij binnenkort ‘Hitman 2’ inblikken, met wederom Timothy Olyphant als Agent 47. Als we daar een scène met een nachtkijker in tegenkomen, weten we alleszins waar Benmayor de vakknepen geleerd heeft.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray