Zoeken

The Killer Inside Me (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Killer Inside Me (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Michael Winterbottom
  • Cast: Casey Affleck, Kate Hudson, Jessica Alba, Ned Beatty
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-05-2011
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Killer Inside Me (Blu-ray)"

“Ik kan niet begrijpen waarom Sundance een film als deze programmeert. Hoe durven ze?” Aan het woord is een kwade bioscoopganger, die het - net als zoveel anderen - nog tijdens de screening van Michael Winterbottoms nieuwste prent op het Amerikaanse independent festival voor bekeken hield. Naar het motief hoef je niet te gissen: de stikdonkere, bikkelharde en onthutsende aard van dit seriemoordenaarsrelaas én de expliciete en schokkende geweldscènes volstaan om elke ongeoefende kijker uit zijn/haar lood te slaan.

Na de pretentieporno van ‘9 Songs’ en de harde docu-fictie van ‘The Road To Guantanamo’ zorgt de Britse snelfilmer dus alweer voor controverse. Niet verwonderlijk natuurlijk als je weet dat-ie zich baseerde op de gelijknamige roman van pulpschrijver Jim Thompson (‘The Getaway’, ‘The Grifters’), dat tijdens z’n release in 1952 een ware schokgolf veroorzaakte door de literaire wereld. En dat ooit door Stanley Kubrick, die met Thompson samenwerkte aan het script van z’n klassieker ‘Paths Of Glory’, omschreven werd als “de meest angstaanjagende en realistische inkijk in de gestoorde psyche van een serial killer”. Geen sinecure om naar het witte doek te vertalen, maar Winterbottom waagt er zich toch aan.

Veel acteurs zijn in de loop der jaren in aanraking gekomen met deze productie (van Marlon Brando tot - godbetert! - Tom Cruise), maar uiteindelijk draaide iedere poging een adaptatie op de pelliculerol te zetten op niets uit. Let op hoe we de gefaalde 1976-bewerking met Stacy Keach, dat noch de ziel noch de paranoia van Thompsons roman overtuigend doorvertaalde, doodzwijgen, een film die anno 2010 in de marge van de filmgeschiedenis is beland, en veroordeeld is om daar te blijven. Zeker nu Winterbottom met z’n verfilming wél de geest van het bronmateriaal respecteert.

Al wil dat nog niet zeggen dat ‘The Killer Inside Me’ over de hele lijn geslaagd is. Ja, Casey Affleck speelt de rol van Lou Ford, een ogenschijnlijk sympathieke sheriff (de Droopy-look en inherente lijzigheid van de Afflecks - ook Ben had dit gekund! - maakt hen ideaal voor deze rol) die achter zijn vriendelijke façade een genadeloze killer én een groot geheim/trauma verbergt, met precies de juiste klemtonen. En Jessica Alba en Kate Hudson hebben de perfecte dosis wulpsheid in huis om film noir deernen te vertolken. Al gaat het hier niet om femme fatales, hun ‘relatie’ met Lou kan enkel maar fataal aflopen. Vormelijk maakt Winterbottom er een ware stijloefening van: de fraaie openingscredits op de tonen van ‘Fever’ zijn een gepaste toonzetter, de voice-over van het hoofdpersonage doet je terugdenken aan de bekende genreclassics uit de jaren ’40, de broeierige muziek dompelt je helemaal onder in de zompige woestijndecors en de set design mag er eveneens wezen.

Het juiste kruit voor een welgemikte noirkogel is zonder twijfel voorhanden, maar het eindresultaat belandt naast de roos. Winterbottom pakt het allemaal zo academisch aan dat hij vergeet ook ergens een hart in zijn film te verstoppen. Akkoord, misschien is dat wel representatief voor een verhaal dat we uit eerste hand van een gestoorde killer krijgen, maar het gevoel dat de ‘A Mighty Heart’- en ‘The Shock Doctrine’-cineast iets te nadrukkelijk op de knopjes zit te drukken (alle clichés van het genre passeren uitvergroot de revue) zorgt er finaal voor dat je nooit écht in de prent raakt en dat de brutale geweldsequenties (Affleck die zowel Alba als Hudson tot moes mept) vooral gratuit en goedkoop aandoen. Een interessante mislukking, heet zoiets.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray