Zoeken

Charlie And The Chocolate Factory

  • Cinevision.be/nl quoteert Charlie And The Chocolate Factory met een 3/5
  • Regisseur: Tim Burton
  • Cast: Johnny Depp, Freddie Highmore, Helena Bonham Carter
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum: 13-07-2005
  • DVD: 16-11-2005
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Charlie And The Chocolate Factory"

‘Charlie And The Chocolate Factory’ is inmiddels de vierde samenwerking tussen visueel cineast Tim Burton en kameleonacteur Johnny Depp. Net als z’n origineel uit 1971 - waarin Gene Wilder de pannen van het dak speelde - baseerde Burton zich op de feeërieke roman van Roald Dahl. Het resultaat is een plezierige film voor jong en oud en bovendien een ware lust voor het oog; Burton zet ook hier z’n eidetische gaven extra in de verf, maar is tegelijkertijd meer ingetogen dan in pakweg ‘Sleepy Hollow’ of ‘Big Fish’.

De prent pakt uit met een fenomenaal eerste halfuur, waarin fijnzinnige humor en gesublimeerde dramatische situaties de boventoon voeren. Eens we ons in de van smeuïge chocolade en ander lekkers uitpuilende snoepfabriek bevinden, daalt het tempo gevoelig. De dialogen mogen dan soms wel geestig en goed geschreven zijn, toch vallen de scenaristen iets te veel in herhaling en gaan grappen na een derde keer vervelen - Johnny Depp, die nog een keer zegt dat hij Mike Teavee niet verstaat (geeuw!). Ook de liedjes van de Oompa Loompa’s zijn niet om over naar huis te schrijven. Ze zijn kinderachtig en onnozel, maar zullen waarschijnlijk de jongere kijkertjes wel op de punt van de stoel krijgen. De film volgt Dahls roman vrij trouw, met uitzondering van een ietwat magere backstory over het verleden van Willy Wonka.

Hoewel het soms wat belegen aanvoelt, is ‘Charlie And The Chocolate Factory’ toch nog redelijk genietbaar. Dit komt veelal door de werkelijk grandioze vertolking van Johnny Depp, die zich eens te meer van z’n hypergetalenteerde kant laat zien. ’s Mans accent, houterige bewegingen en zenuwachtige lachjes zijn voldoende om het hart van menig filmliefhebber te doen smelten. Ook de jonge Freddie Highmore, eerder ook al opvallend in ‘Finding Neverland’ en door Depp zelf aan deze rol geraakt, bevestigt opnieuw z’n kunnen. Verder duiken ook nog Noah Tyler, David Kelly en Burtons echtgenote Helena Bonham Carter op. ‘Charlie And The Chocolate Factory’ is weinig speciaals, maar boogt toch op een reeks fantastische vertolkingen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray