Zoeken

Armageddon (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Armageddon (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Michael Bay
  • Cast: Bruce Willis, Ben Affleck, Billy Bob Thornton, Liv Tyler
  • Genre: Actie
  • Duur: 153 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 25-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Armageddon (Blu-ray)"

Om de zoveel jaar duikt het fenomeen wel eens op: twee grote blockbusters die in hetzelfde jaar (vaak zelfs in dezelfde zomer) verschijnen en die krèk hetzelfde onderwerp hebben. Een voorbeeld? De Kevin Costner-western ‘Wyatt Earp’ en Kurt Russell-prent ‘Tombstone’ zoomden begin jaren ’90 op slechts enkele maanden van elkaar in op de historische figuur Wyatt Earp. En in 1997 bevochten zowel Tommy Lee Jones als Pierce Brosnan vulkanen in respectievelijk ‘Volcano’ en ‘Dante’s Peak’. Een jaar later stonden opnieuw twee thematisch verwante kaskrakers tegenover elkaar: ‘Deep Impact’ en deze ‘Armageddon’, die vanaf nu ook in Blu-ray te bewonderen is.

Nodeloos om zeggen dat de zomeroorlog die tussen die twee meteorietenfilms ontstond in het voordeel van dit loeiharde én hoogdravende Michael Bay-vehikel werd beslecht. Toonde ‘Deep Impact’ de gevolgen van zo’n nakende aërolietinslag op onze blauwe aardkloot (denk aan: massahysterie, en een bunker waar slechts een deel van de bevolking tijdelijk in kan worden ondergebracht), dan gooit de ‘Bad Boys’- en ‘The Rock’-cineast het over een meer actiegerichte boeg. Centraal staat Harry Stamper (Bruce Willis), die met z’n team olieboorders de opdracht van NASA aanvaardt om de ruimte in te gaan met als doel in de aardebedreigende meteoriet een nucleaire bom te plaatsen, die - na ontploffing - de gigantische spacerots van z’n baan doet afwijken.

“Zou het niet veel eenvoudiger zijn om astronauten op te leiden tot boorders dan andersom?”, vroeg Ben Affleck luidop aan Michael Bay toen die ‘m de premisse van ‘Armageddon’ uit de doeken deed. Het is echter niet realisme waarnaar de testosteronfilmer op zoek is: hij gaf zelfs toe dat zijn scenario (bewust) vol fouten stak, for the sake of entertainment. Maar trop is teveel - 153 minuten onvervalst machismo is wellicht ook voor het meest patriottische alfamannetje een (ontplofte) brug te ver. Al valt er op de wederom hoge spektakelwaarde niets af te dingen, zeker bij aanvang niet: het beeld van het door vuurballen bekogeld Los Angeles prijkt met recht en reden in de ‘over de top Hollywoodpulp’-canon.

Over de hele lijn werkt ‘Armageddon’ ook het best wanneer Bay de kaart van de foute fun trekt. Het gehele eerste uur valt daar bijvoorbeeld onder. Stoere olieboorders die plots in een astronautentrainingsprogramma terechtkomen, hoeveel fouter kan je nog gaan? Het levert niettemin de leukste scènes van de film op, vooral ook omdat de acteurs er stevig de pas in hebben: Willis neemt zichzelf nooit ernstig, en straalt een zichtbaar spelplezier uit (wellicht ook omdat hij via deze rol aan een gedoemde Disney-komedieflop ontsnapte), maar Michael Clarke Duncan, Will Patton en Steve Buscemi zijn tevens uitstekend op dreef. Daartegenover staat echter wel de ongeloofwaardige matching van Liv Tyler (als Willis’ pelliculedochter) aan Ben Affleck (als Stampers rechterhand), die nooit een geloofwaardig koppel vormen.

In de tweede helft verslikt de prent zich, zoals wel vaker bij Bay, in zijn eigen lawaaierigheid. De scènes op de meteoriet zijn schreeuwerig, repetitief en uiteindelijk vermoeiend (Buscemi gaat plotseling veeleer op de zenuw- dan op de lachspieren werken!). En tot overmaat van - no pun intended - ramp dompelt Bay z’n film in het laatste halfuur nog eens stevig onder in de suikerpot, met een tenenkrommend melige slotact tot gevolg. Toch is ‘Armageddon’ ook een klassieker: Bay verlegde de grens van energieke bombastcinema met alweer een paar lengtes (met ‘Transformers’ zou hij dat later nog meer doen) en als eerste ooit kreeg-ie toegang tot de NASA en droegen de acteurs authentieke pakken; zelfs ruimteclassic ‘The Right Stuff’ sloeg hier niet in. Grensverleggende destructiepulp dus, die op Blu-ray eens zo spectaculair oogt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray