Zoeken

The Human Contract

  • Cinevision.be/nl quoteert The Human Contract met een 2/5
  • Regisseur: Jada Pinkett Smith
  • Cast: Jason Clarke, Paz Vega, Jada Pinkett Smith
  • Genre: Erotische thriller
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-08-2010
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "The Human Contract"

Nu Will Smith zijn acteercarrière een tijdje on hold heeft gezet, houdt hij zich vooral bezig met geld te pompen in projecten die zijn gezinsleden de nodige spotlights kunnen opleveren. En die, als het nog even meezit, ook zijn eigen portemonnee aandikken. Grootste kassucces tot op heden: de nieuwe versie van ‘The Karate Kid’, waarmee Smith de loopbaan van zoonlief Jaden meer dan een kungfutrap in de rug gaf. Ook in ‘The Human Contract’, het regiedebuut van eega Jada Pinkett Smith, investeerde Smith de nodige duiten, al is de kans klein dat de financiële balans even positief uitgevallen is.

Het is namelijk een veeg teken wanneer een film als deze zelfs in Amerika de bioscoop niet haalt. Akkoord, Jada Pinkett Smith is lang niet de succesvolle actrice geworden die een aantal rollen tijdens haar opmars (al is dat woord nu niet echt meer van toepassing) liet uitschijnen. Dat beseft ze wellicht zelf ook: hoe verklaar je anders dat ze het nu achter de camera probeert? Alleen blijkt de actrice, en inmiddels dus ook regisseuse, een aantrek te hebben voor middelmatigheid, want net zoals ze met d’r acteerwerk de grijze massa niet wist te ontstijgen, dreigt ook d’r eerste wapenfeit in de regiestoel meteen bij release de vergetelheid in te duiken.

Helemaal onterecht kan je dat uiteraard ook niet noemen. Het verhaal van een zakenman (Jason Clarke), die op punt staat een voor z’n carrière belangrijke multi-miljoen-dollar-deal af te sluiten, maar zich door een ravissante Latino-vamp (Paz Vega uit ‘Lucia Y El Sexo’) het hoofd op hol laat brengen, biedt stof tot een suspensevolle (soft)erotische nagelbijter in het zog van genreclassics als ‘Fatal Attraction’ en ‘Basic Instinct’, maar het door Pinkett Smith zelf gepende script verandert zo vlug van focus en neemt zoveel hooi op z’n plotvork dat je er horendol van wordt. Ja, de eerste klap is een daalder waard, maar niet als je het publiek met die klap meteen knock-out slaat.

Moeilijk om volgen is ‘The Human Contract’ nochtans niet, maar de opeenstapelende ongeloofwaardigheid en de inhoudelijke hoogdravendheid doen de film geen goed. Neem nu de zichtbaar labiele protagonist, met overtuiging vertolkt door ‘Brotherhood’-acteur Jason Clarke: langs de ene kant heeft hij het zakelijke bloed door de aderen stromen (anders zou z’n bedrijf ‘m nooit zulke deal in de schoot werpen), langs de andere is hij een heethoofd dat in de kortste keren zijn temperament verliest. Nee, plausibel zijn Julians - zo heet hij - mood swings niet echt. En alsof dat niet voldoende is, voegt Pinkett Smith ook een dramatische component toe. Ze zadelt alle karakters op met kanjers van trauma’s, maar de diepgang die ze daarmee poogt te creëren, blijkt nog holler dan een leeg vat.

Is er dan helemaal niets geslaagd aan Pinkett Smiths eerste poging als cineaste? Toch wel. De mise-en-scène is trefzeker, de erotische scènes stralen echte passie uit en het acteerwerk is stabiel. De ‘Set It Off’- en ‘The Matrix Reloaded’-actrice heeft er wijs aan gedaan zich te laten omringen door (aanstormende) sterren die al bewezen het acteren in de vingers te hebben. Jason Clarke wordt een grote naam, schrijf maar op. En tevens Paz Vega beschikt over de juiste acting chops (al mogen d’r andere chops, zo toont de prent, er ook wezen). Eindbilan: mevrouw Will Smith wéét hoe een film in te blikken, maar hou haar weg van een tekstverwerker. Misschien kan manlief ook nog eens in de buidel tasten voor een cursus scenarioschrijven?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray