Zoeken

James And The Giant Peach (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert James And The Giant Peach (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Henry Selick
  • Cast: Paul Terry, Richard Dreyfuss (stem), Susan Sarandon (stem)
  • Genre: Animatie
  • Duur: 79 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 25-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "James And The Giant Peach (Blu-ray)"

Van je familie moet je het hebben. Gedurende zijn leven wimpelde befaamd kinderschrijver Roald Dahl het ene aanbod na het andere af om de rechten van ‘James And The Giant Peach’ voor een witte doek-adaptatie af te staan, maar nadat de auteur van classics als ‘Charlie And The Chocolate Factory’, ‘Fantastic Mr. Fox’, ‘The Witches’ en ‘Matilda’ (stuk voor stuk verfilmd) in 1990 het tijdelijke met het eeuwige verwisseld had, verkocht z’n weduwe Liccy Dahl ze enkele jaren later toch aan Disney. Een kolfje naar de hand van visuele genieën Henry Selick (regisseur) en Tim Burton (producer).

Dat creatieve tweetal had drie jaar voor deze uit 1996 stammende miskende miniklassieker namelijk al eens uitgepakt met een animatieprent die zijn plaatsje in de filmgeschiedenis instant heeft opgeëist, zijnde ‘The Nightmare Before Christmas’. Baanbrekend voor z’n tijd (we schrijven 1993) was het gebruik van een stopmotion-techniek, die intussen nog een heel stuk verfijnd is (zie Selicks meest recente worp, ‘Coraline’). Medio jaren ’90 was het echter lang niet zo vanzelfsprekend om dat animatiekunstje nog eens met succes te herhalen. Al was het niet Henry Selicks initiële piste: zijn eerste plan was om ‘James And The Giant Peach’ als een live action-prent te verfilmen. Dat idee liet hij echter even gauw varen om zich andermaal te verdiepen in die nieuwe tekenfilmtechniek, maar om de kosten te drukken (een budgetraming deed de prent bijna op het illustere ‘niet verfilmd, ondanks tonnen potentieel’-lijstje terechtkomen) besloot hij uiteindelijk voor een mix van de twee te gaan.

Waarom precies Dahl het aanbod om van dit macabere sprookje een tekenfilmbewerking te brengen telkens afsloeg, is niet écht zonneklaar. Officieel luidt de versie dat de auteur zijn werk onverfilmbaar beschouwde, maar mogelijk waren er ook sentimentele redenen in het spel. Het verhaal van ‘De Reuzenperzik’ (zoals het boek in onze contreien in de rekken verscheen) kenmerkte immers Dahls eerste stappen als kinderauteur, en bovendien vloeide het rechtstreeks voort uit een spannend fantasietje dat hij z’n kinderen dagelijks voor het slapengaan vertelde. De film onderstreept alvast de vertellende gave van de Britse schrijver en het is beslist niet moeilijk om je voor te stellen dat ‘s mans kids aan zijn lippen hingen.

‘James And The Giant Peach’ stamt overduidelijk uit het Dahl-universum: een klassiek sprookjesverhaaltje (de knul uit de titel belandt bij twee vieze tantes, maar ontvlucht aan dat leven door in een door magie groot geworden perzik te kruipen en samen met enkele daarin residerende insecten een trip naar The Big Apple te ondernemen), een negatieve kijk op de volwassenen (James’ ouders worden opgegeten door een neushoorn, zijn tantes zijn griezelige figuren) en een waaier aan kleurrijke nevenkarakters (insecten) zijn ook hier weer present.

De stukken in live action kunnen niet altijd overtuigen, maar wanneer Selick de stopmotionregisters opentrekt, doet de kijker hetzelfde met z’n/haar ogen. Veertien jaar na dato ziet deze spookachtige adaptatie er immers nog even fris uit als op de dag van zijn release, zelfs al weet je dat de techniek er vandaag de dag nog eens zoveel op verbeterd is. De grootste sterkte zit ‘m in de fantasierijke aard van het eenvoudige, maar net daardoor erg aansprekende vertelseltje, perfect belichaamd door een prima stemmencast die met tonnen overgave de aardig klinkende dialogen van de tongen laat rollen (Richard Dreyfuss als duizendpoot, Simon Callow als sprinkhaan, Susan Sarandon als spin, David Thewlis als worm). Kortom: knappe én innoverende cinema, die - zeker op Blu-ray - thuishoort in de kast van fans van animatiefilms, technische vernieuwingen (zie ondermeer de prachtige scène met de mechanische haai!) en/of kindersprookjes. Onderschat pareltje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray