Zoeken

Solitary Man (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Solitary Man (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseurs: Brian Koppelman, David Levien
  • Cast: Michael Douglas, Susan Saradon, Danny DeVito
  • Genre: Komedie
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Solitary Man (Blu-ray)"

Voor een beetje filmgek is het een makkie de link te leggen tussen ‘Romancing The Stone’, ‘The Jewel Of The Nile’, ‘The War Of The Roses’ en deze ‘Solitary Man’. Voor wie toch het antwoord niet onmiddellijk uit de koker kan schudden: zowel Michael Douglas als Danny DeVito staan bij deze films op de titelrol. Waarmee de vergelijking meteen ophoudt. ‘Solitary Man’ is immers geen wrange huwelijkskomedie, laat staan dat er met man en macht gezocht wordt naar een groene diamant of een Nijljuweel. Al is hoofdpersonage Ben Kalman eigenlijk toch een beetje op zoek, zij het dan hoofdzakelijk naar zichzelf.

Ben Kalman (Michael Douglas) is een zelfverklaarde eeuwig jonge zestiger. Ooit stond hij bekend als ‘New Yorks Eerlijkste Wagenverkoper’, maar dat er gaandeweg wat is misgelopen, wordt duidelijk als je weet dat Ben failliet is gegaan en in de boeien is geslagen voor fraude en ander boerenbedrog. Ook zijn huwelijk (met Susan Sarandon) is op een sisser uitgelopen. Niet dat Ben daardoor in zak en as zit: hij heeft zicht op financiën voor een nieuwe zaak, heeft een jongere vriendin (Mary-Louise Parker) en ziet zichzelf graag als ladies man die vooral bij jonge vrouwen goed in de markt (en het bed) ligt. En dan wil hij tegelijkertijd een goede (groot)vader zijn voor zijn dochter en haar zoontje. Hamvraag is natuurlijk of rokkenjager Ben gelukkig is, en of hij het echte geluk niet door zijn vingers liet glippen op het moment dat hij besloot zijn leven over een andere boeg te gooien.

‘Solitary Man’ is geschreven door Brian Koppelman, die samen met zijn kompaan David Levien voor de eerste keer van zich liet horen met het scenario van het pokerdrama ‘Rounders’ (inmiddels ook alweer twaalf jaar oud). Samen regisseerden ze de Vin Diesel-prent ‘Knockaround Guys’ vooraleer ze het geluk hadden Steven Soderbergh tegen het lijf te lopen voor wie ze de scenario’s van ‘Ocean’s Thirteen’ en ‘The Girlfriend Experience’ neerpenden. En Soderbergh - zelf ook begonnen als onafhankelijk filmmaker - bewees hen meteen een wederdienst door enerzijds ‘Solitary Man’ mee te produceren en anderzijds het scenario op de deurmat van Michael Douglas te droppen. Groot was de vreugde van Koppelman toen Douglas de hoofdrol wou vertolken. Die had het scenario immers geschreven met in het achterhoofd een Gordon Gekko-achtige megalomaan die niet zozeer grossierde in harde dollars, maar eerder in zijn eigen gevoelens.

Koppelman en Levien mogen Soderbergh voor eeuwig en altijd dankbaar zijn dat hij Douglas bij het project betrok. Want het is zijn stevige vertolking die ervoor zorgt dat ‘Solitary Man’ anderhalf uur boeiend blijft. Douglas is immers andermaal uitstekend op dreef als gladde charmeur die willens nillens de confrontatie met zijn menselijk falen moet aangaan. De rest van de film is minder geslaagd: de aantrekkelijke nevencast heeft minder te doen dan verwacht (Sarandon, Parker en DeVito zorgen voor weinig vuurwerk) en de catharsis bij het eind is weinig verrassend (zeker niet omdat de clue al grotendeels wordt weggegeven voor de begingeneriek).

Wat niet wegneemt dat wie tuk is op het stevig acteerhout waar Michael Douglas uit gesneden is, meteen weet naar welke schijf hij of zij op zoek kan in de dvd-zaak. En eens onderuitgezakt op de sofa al meteen de pet mag afnemen voor de voortreffelijke muziekkeuze tijdens de begingeneriek: Johnny Cash’s uit 2000 stammende cover van Neil Diamonds hit ‘Solitary Man’ uit 1966.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray