Zoeken

Scar 3D

  • Cinevision.be/nl quoteert Scar 3D met een 2/5
  • Regisseur: Jed Weintrob
  • Cast: Angela Bettis, Devon Graye, Kirby Bliss Blanton
  • Genre: Horror
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum: 30-07-2008
  • DVD: tba
  • Distributeur: KFD
  • DVD: tba
Bekijk de cover van de film "Scar 3D"

Met z’n dertien-in-een-dozijn-verhaaltje, holle personages en slappe spanningsboog heeft ‘Scar 3D’ alles om - net als de vele tieners die erin meespelen - een anonieme dood te sterven. Dat was wellicht ook gebeurd, als de makers niet op het idee waren gekomen om hun film in 3D op te nemen. Na animatiefilms als ‘Beowulf’ en ‘Fly Me To The Moon’ is deze clichézwangere tienerhuiver de eerste echte live action-film die je met de nieuw gedesignde brilletjes moet aanschouwen.

In ‘Scar 3D’ maken we kennis met Joan (Angela Bettis uit het onderschatte ‘May’); ze keert na jaren terug naar haar geboortedorp, waar ze als 17-jarige tiener een zwaar trauma opliep toen ze samen met haar beste vriendin ten prooi viel aan een sadistische killer. Joan wist te ontkomen, maar voor haar vriendin was het te laat. Wanneer ze terugkeert naar haar ouderlijke nest om een bezoekje te brengen aan haar broer en diens 17-jarige dochter (jawel!), wordt het dorpje plots opnieuw opgeschrikt door een seriemoordenaar, die zijn slachtoffers zwaar verminkt achterlaat.

Tieners zijn en blijven makkelijke prooien. Als één van de personages alleen thuis is of een op seks beluste del samen met haar puriteinse vriend de bossen intrekt (let op dat wiebelende behaatje, dat in 3D wel érg grijpbaar oogt), weet je dat ze vogels voor de kat zijn. ‘Scar’ volgt braafjes dat geijkte stramien en bijgevolg wordt het erg eenvoudig om te voorspellen wie het volgende slachtoffer zal zijn, en zelfs wie achter al deze slachtpartijen zit. De film moet het niet hebben van zijn verrassing (ook al bouwt cineast Jed Weintrob het wel op als een whodunit), maar van z’n gimmick. En die werkt wonderwel. Toegegeven, de makers laten een pak kansen onbenut (we zaten anderhalf uur lang te wachten op de killer die zijn mes richting publiek zou richten), maar het holografische zicht oogt verzorgd en katapulteert je nu en dan uiterst effectief middenin het verhaal.

Je zou bijna vergeten dat het scenario een goedkoop samenraapsel is van genreklassiekers ‘Halloween’ en ‘Friday The 13th’, verweven met moderne torture porn-voorbeelden als ‘Saw’ en ‘Hostel’. De thematiek - hoe ver ga je om je eigen hachje te redden? - is dan ook al lang niet nieuw meer en tot overmaat van ramp verweeft debuterend scenarist Zack Ford ook enkele (weinig subtiele en overbodige) verwijzingen naar de Irak-oorlog in zijn verhaal. De beelden zijn dan wel in drie dimensies, de plot en de karakters die ze voortstuwen, bestaan slechts uit één dimensie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray