Zoeken

Piranha

  • Cinevision.be/nl quoteert Piranha met een 3/5
  • Regisseur: Alexandre Aja
  • Cast: Elisabeth Shue, Ving Rhames, Jerry O'Connell
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-01-2011
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Piranha"

Omdat nu eenmaal élke horrorklassieker op termijn een remake moet krijgen, was het een kwestie van tijd vooraleer Hollywood zijn, nou ja, tanden zou zetten in een moderne bewerking van ‘Piranha’, Joe Dante’s ‘Jaws’-interpretatie uit 1978. De bijtgrage visjes mogen hun maaltijd - bij voorkeur botergeile babes met blote borsten! - 32 jaar later niet geheel verrassend in een extra dimensie verorberen. Dvd-verzamelaars krijgen evenwel de keuze tussen de 2D- en 3D-versie, en de funwaarde is in beide versies identiek: eens de dvd in de lader voltrekt er zich een dolle, gratuite exploitation-trip in de geest van genremaestro’s als Roger Corman, Samuel Z. Arkoff en Lucio Fulci.

Niet enkel visueel voegt Frans genrefilmer Alexandra Aja (check beslist zijn briljante debuut ‘Haute Tension’!) een nieuwe dimensie toe aan Dante’s origineel, ook wat gore en tits betreft, overstijgt hij zijn inspiratiebron. Al lijkt ‘Piranha’ anno 2010 initieel uit de starters te schieten als een spannende thriller en geenszins als het schlockfest dat de trailer voorspiegelde. De langzame opbouw, waarin Aja zijn maritieme mensenvleesrovers beperkt in beeld brengt en vooral lijkt te kiezen voor suspenserijke onderwatershots waarvan veel dreiging uitgaat (bij een nachtscène tussen het riet verwacht je op ieder moment de ‘Jaws’-score), is evenwel noodzakelijk (kwaad) om alle pionnen op het sopschaakbord te zetten.

Zo leren we dat de piranha-aanval hier niet het gevolg is van militair geëxperimenteer (zoals in Dante’s classic), maar dat een aardverschuiving ervoor gezorgd heeft dat een school sea predators plots toegang kreeg tot Lake Victoria. Een timing die kan tellen: op het moment dat de roofvissen hun intrede maken, is het meer de place to be voor tieners vanuit alle Amerikaanse windstreken. Het is immers Spring Break en dat is dé periode waarin afgetrainde jongens en lekker uitziende meisjes eens totaal uit de bol kunnen gaan: de kussen zijn er zelfs heter dan in Salou! Nodeloos te zeggen dat wanneer de piranha’s de kust bereiken en amok zaaien onder de ruim honderd aan én in het water rondhangende kids, het gore-gehalte de hoogte ingejaagd wordt. En hoe!

Denk aan afgerukte ledematen, hectoliters bloed en afgekloven lichaamsbotten en doe dat vervolgens maal drie, dan heb je ongeveer een idee van de bloedfonteinen die Aja uit zijn camera schudt. Het is niet mis te verstaan dat de Europese gruwelmeester - zet hem gerust tussen de grote jongens! - het allemaal voor te lachen bedoeld heeft en dat de tong te allen tijde stevig in de wang geplant is (de penis joke!), maar of je het allemaal werkelijk zo hilarisch vindt, hangt toch veeleer af van je affiniteit met dit exploitation-genre.

De combinatie van attaquerende prehistorische (sinds het Pleistoceen zijn ze niet meer gespot, dixit een door Christopher Lloyd geinig vertolkte fauna-expert) vissen en knap vrouwelijk schoon in bi-, zij het monokini’s levert voor de fans niettemin een perfecte mix op. Dat Aja overigens zelf een genreaanbidder is, behoeft geen twijfel, want voor cinefiele horrorfans zit dit gruwelfestijn tjokvol verwijzingen: de scène waarin Ving Rhames de piranha’s met een motorschroef te lijf gaat, echoot naar het grasmachine-moment in ‘Braindead’; het ondergrondse meer waar de piranha’s resideren, roept herinneringen op aan ‘Alien’; en de openingsact waarin Richard Dreyfuss een riedeltje uit ‘Jaws’ neuriet, mag geen enkele filmfan ontgaan. Eveneens opmerkelijk: tussen de suspense, huiver en humor door last Aja zowaar een onderwaterballet (!) in, waarin twee bimbo’s hun naakte welvingen in de strijd gooien op de tonen van componist Léo Delibes’ ‘Lakmé’. Genietbare B-fun.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray