Zoeken

Blanc Comme Neige

  • Cinevision.be/nl quoteert Blanc Comme Neige met een 3/5
  • Regisseur: Christophe Blanc
  • Cast: François Cluzet, Bouli Lanners, Olivier Gourmet, Jonathan Zaccaï
  • Genre: Thriller
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum DVD: 31-08-2010
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Blanc Comme Neige"

Het is geen mirakel dat de Bijbel het best verkochte boek ter wereld is: de verhalen en de personages die ze bevolken, zijn zo universeel dat ze vandaag de dag nog altijd stof bieden tot cinematografische bewerkingen. Neem nu het boek Job. Lieten de broertjes Coen zich begin dit jaar nog door de Oud-Testamentische vertelling inspireren tot een scherpe satire op de Joodse gemeenschap in de jaren ’60, dan kopieert scenaristenpaar Christophe Blanc en Roger Bohbot de plotcontouren van het Bijbelse relaas in functie van een spannende thriller.

Verwacht je evenwel niet aan een diepreligieuze nagelbijter - atheïsten hoeven het dus niet meteen op een lopen te zetten! - gezien Blanc en Bohbot uitsluitend het skelet van de Job-legende overnemen, en niet de goddelijke symboliek. ‘Ne Le Dis À Personne’-acteur François Cluzet kruipt in ‘Blanc Comme Neige’ in de huid van de moderne Job met dienst: zakenman Maxime. Het gaat hem voor de wind. Op zakelijk vlak geniet-ie een aanzien waar veel ondernemers enkel van kunnen dromen (hij dealt in luxeauto’s) en privé plukt hij daar logischerwijze de vruchten van: een kast van een villa, een slee van een wagen en een ravissante vrouw (Louise Bourgoin), met wie hij een dochtertje heeft.

Dat rampspoed zich een weg tot in Maxime’s leven zal vinden, is al duidelijk vanaf de omineuze openingsscène. En jawel, aan al die welvaart komt een einde wanneer blijkt dat zijn businesscompagnon Simon (een schitterende Bouli Lanners) minder zuiver op de graat is. Die haalt zich namelijk de toorn van een paar louche Finse gangsters op de hals wanneer hij hen op niet zo koosjere wijze geld afhandig maakt. Waarop Simon in een niet zo toevallig ongeval plots het leven laat en de Scandinavische schuldeisers bij Maxime komen aankloppen. Enter Maxime’s twee minder fortuinlijke broers, die hem uit de miserie moeten zien te helpen. Desnoods met geweld.

‘Blanc Comme Neige’, verwijzend naar zowel het feit dat geen enkel karakter voor de volle honderd procent te vertrouwen is als naar de parelwitte sneeuwlandschappen die als ijzingwekkend decor dienstdoen, haalt z’n mosterd dan wel bij de Bijbel, de relatie tussen Maxime en z’n twee broers (die overigens aardig met een shotgun uit de voeten kunnen) had evengoed van de hand van Britse bard William Shakespeare kunnen zijn. Wat deze thriller een extra dimensie oplevert, waarmee-ie met opgeheven hoofd naast ‘concurrentiële broederparen’-misdaadepossen zoals ‘We Own The Night’ en ‘Before The Devil Knows You’re Dead’ mag staan, twee genreclassics waaraan cineast Blanc, die deze film maakte omdat zijn vader een grote fan is van het genre, in interviews erg gretig refereert.

De wenkbrauwfronsinducerende bochten die het verhaal in zijn tweede helft neemt en het teleurstellende slot knibbelen echter net geen derde ster van ons waarderingstotaal af. De reden: het verbluffende acteerwerk van iedereen in de cast én Blancs trefzekere mise-en-scène, waarmee hij de kijker geregeld kippenvel bezorgt. Let maar eens op de schitterende scène in de parkeergarage: een ware suspensemaestro aan het werk! De ijskoude, hypergestileerde shots en de prachtige cinematografie dompelen je eveneens onder in de kille drek, waarin het hoofdpersonage nooit had verwacht te belanden. Het scenario vormt ondanks tien jaar sleutelwerk het zwakke punt, maar zijn niet heel veel thrillers af en toe onlogisch? Degelijke genreoefening.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray