Zoeken

Washington Square

  • Cinevision.be/nl quoteert Washington Square met een 3/5
  • Regisseur: Agnieszka Holland
  • Cast: Jennifer Jason Leigh, Ben Chaplin, Albert Finney, Maggie Smith
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-08-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Washington Square"

‘Washington Square’ is niet de eerste verfilming van Henry James’ gelijknamige roman uit 1880. Maar de uit 1997 stammende kostuumfilm kenmerkte wel de eerste keer dat een pelliculebewerking van die classic in de Engelse literatuur de titel van het oorspronkelijke bronmateriaal droeg. De meest iconische adaptatie dateert evenwel uit 1949. In ‘The Heiress’, genoemd naar het op James’ boek gebaseerde toneelstuk dat in de veertiger jaren succes oogstte, regisseerde Hollywoodicoon William Wyler ‘Gone With The Wind’-ster Olivia De Havilland naar een tweede Oscar.

Minder roemrijk, maar helemaal niet verkeerd is deze versie van de Poolse filmmaakster Agnieszka Holland met Jennifer Jason Leigh (waar hangt zij momenteel uit?) in de rol van heiress. Ondanks d’r afkomst, is dit epische oer-Amerikaanse period piece allerminst een vreemde eend in de bijt op het gevarieerde palmares van de ‘Europa, Europa’-regisseuse, die een voorliefde heeft voor historische vertellingen. Naast het WOII-relaas ‘Bittere Ernte’, het 19de-eeuwse homofilieportret ‘Total Eclipse’ en de muzikale biografie ‘Copying Beethoven’ valt dit ouderwetse (en dat is hier geen scheldwoord) kostuumdrama niet uit de toon.

Ergens is het wel interessant dat ditmaal een vrouw de regietouwtjes in handen had. Dat verklaart uiteraard de meer feministische insteek: handelde De Havilland ruim zestig jaar geleden uit wraak, dan koestert de door Jason Leigh vertolkte versie van hoofdpersonage Catherine Sloper geen enkele rancune tegenover de man die haar hartzeer berokkent. Voor het overige zijn de verhaallijnen vrijwel identiek. Catherine is een jongedame die meent de man van haar dromen gevonden te hebben in charmeur Morris Townsend (een rol van Ben Chaplin), maar Catherine’s vader (Albert Finney) ziet geen toekomst in die relatie. Hij vreest dat de gladde verleider enkel maar oog heeft voor het familiefortuin dat zijn dochter ooit te beurt zal vallen. Waarop hij besluit Catherine te onterven als ze besluit te trouwen met Morris. Ze is vastbesloten haar hart te volgen, maar wordt gaandeweg toch met een aantal belangrijke levenslessen geschopt.

De verhalen van Henry James (‘The Portrait Of A Lady’, ‘The Wings Of The Dove’, ‘The Golden Bowl’) staan niet bekend om hun bijzondere plot (vaak gaat het om ladies die via romantische besognes de nodige levenswijsheden bijgebracht worden tegen de achtergrond van een klassensysteem), maar de auteur toont zich wel een maestro wanneer het aankomt op het schetsen van personages en hun onderlinge verhoudingen. De knappe cast, aangevoerd door een zoals steeds sterke (en onderschatte) Jennifer Jason Leigh, brengt de karakters geloofwaardig tot leven. Finney en Chaplin zijn degelijk, terwijl Maggie Smith voor het nodige comic relief mag zorgen.

Liefhebbers van korsetdrama’s mogen dus geen seconde twijfelen. Visueel laat Holland niets aan het toeval over. De kostumering is prachtig en de decors voeren je werkelijk terug naar de 19de eeuw. Het is haast een wonder dat director of photography Jerzy Zielinski geen ervaring had met dergelijke films (en voor de rest ook niet veel memorabel moois fotografeerde doorheen zijn carrière), want qua enscenering doet het eindresultaat nauwelijks onder voor de adembenemende settings van ‘Dangerous Laisons’, ‘Howards End’ of ‘The Age Of Innocence’. Een fraaie, doch klassieke bewerking kortom, die ondanks zijn trage tempo en bekende moraallessen toch voldoende beklijft. Met dank aan cast én crew.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray