Zoeken

Unmade Beds

  • Cinevision.be/nl quoteert Unmade Beds met een 2/5
  • Regisseur: Alexis Dos Santos
  • Cast: Déborah François, Fernando Tielve, Michiel Huisman
  • Genre: Drama
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-09-2010
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Unmade Beds"

Liet de jeugd zich in de jaren ‘50 nog kenmerken als rebels, dan is ze een halve eeuw later vooral op zoek, meerbepaald naar zichzelf, een plaats in de wereld én een gevoel van verbintenis. Helaas zijn niet enkel de personages in ‘Unmade Beds’ het spoor bijster. Deze tweede worp van de 36-jarige Argentijnse filmmaker Alexis Dos Santos kreunt namelijk onder een richtingloze plot, vlakke karakters en een afstandelijke mise-en-scène. Misschien sluit dat wel aan op de thematiek die Dos Santos op het tapijt (dan wel onopgemaakte bed) wil brengen, maar boeiende cinema levert het niet op.

Het grootste probleem ligt bij de niet bijster interessante hoofdfiguren. De Spaanse Axl (Fernando Tielve) bijvoorbeeld is in Londen op zoek naar zijn vader, die hem en zijn moeder verlaten heeft toen hij nog zeer klein was. Waarom hij zijn verwekker echter zo graag wil ontmoeten én wat hij ‘m te zeggen heeft, wordt evenwel nooit zonneklaar. Het enige wat we van hem weten, is dat hij al heel wat verschillende matrassen beslapen heeft (vandaar de titel) en dat hij iedere avond een stuk in de kraag heeft. Ook de Belgische Vera (Déborah François) leer je nauwelijks kennen. Ze houdt zich op in hetzelfde Londense kraakpand als Axl, waar ze een liefdesbreuk probeert te verwerken. Hoe? Door zich holderdebolder in een romance te storten met een mysterieuze vreemdeling waarvan ze voor- noch achternaam kent. Dos Santos gooit zeker genoeg plotlijnen in de mix (er is daarnaast nog kraker Mike), maar vertikt het om er dieper op in te gaan.

Enige nuancering is evenwel op zijn plaats. De Zuid-Amerikaanse cineast, die vier jaar eerder debuteerde met de pakkende tienerschets ‘Glue’, weet heus wel hoe je zo’n verhaal in beeldtaal moet gieten. Met een mix van videocamerabeelden en (voor het gros) handgefilmde pelliculeshots bezorgt hij de prent zelfs een nogal artistieke uitstraling. Maar tegelijk maakt die het de kijker ook nog eens niet eenvoudig emotioneel betrokken te raken bij de belevenissen van de begin twintigers die Dos Santos opvoert. De personages zijn daar dus zelf echter minstens even schuldig aan: wie niet weet wat met zijn/haar leven aan te vangen, leidt over het algemeen toch geen interessant bestaan?

Het is geen sinecure om zulke lege hulzen creatieve invulling te geven, maar als ‘Unmade Beds’ omhoog gestoken duimen verdient, dan is het wel vanwege de uitstekende cast. Vooral de andermaal schitterende vertolking van Déborah François (die een soortgelijk personage neerzette in ‘My Queen Karo’, waarin de bohemiensfeer het ook van een plot had overgenomen) staat als een huis. Ze maakt deel uit van de aardige internationale cast, waarin eveneens de Spaanse Fernando Tielve en de Nederlandse Michiel Huisman op dreef zijn.

Misschien doet Dos Santos er wel goed aan om voor zijn volgende prent beroep te doen op een script van iemand anders, want inhoudelijk verliest hij zich te vaak in lyrische mijmeringen om de kijker bij de les te houden. Vormelijk toont hij immers wel aan dat hij een regisseur is om rekening mee te houden. Oké, het geëxperimenteer met beeld en klank bezorgt de film een arty farty uitstraling die je kan missen als kiespijn (vaak wijst het er op dat de maker beseft dat hij zijn beperkte inhoud moet compenseren met een, hier overgestileerde, verpakking), maar ‘Unmade Beds’ bevat voldoende kleine toetsen die illustreren dat de Argentijn het in de vingers heeft. Maar de queeste van de protagonisten naar een opgemaakt bed (lees: een eigen plek onder de zon) komt helaas nauwelijks uit de verf en raakt bijgevolg onze koude kleren niet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray