Zoeken

Black Death

  • Cinevision.be/nl quoteert Black Death met een 3/5
  • Regisseur: Christopher Smith
  • Cast: Sean Bean, Carice van Houten, Eddie Redmayne
  • Genre: Horror
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-08-2010
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "Black Death"

Net zoals collega-horrorcineast én landgenoot Neil Marshall houdt de Britse regisseur Christopher Smith van afwisseling. Na de subway shocker ‘Creep’, de geinige survivalhorror ‘Severance’ en de beklijvende mindfuck ‘Triangle’ boort Smith met ‘Black Death’ alweer een heel andere subgenre aan: de historische huiver. Met de door builenpest opgeschrikte 14de eeuw als onheilspellende setting.

Het Middeleeuwse Engeland is ondergedompeld in chaos en de kerkinstellingen lijken hun greep op de bevolking te verliezen. Wanneer iedereen in een staat van totale angst verkeert en het geloof geen antwoord geeft aan hun gebeden is de wanhoop nabij. Tijd om in te grijpen kortom. De heersende clerus stuurt ridder Ulrich (Sean Bean) richting een afgelegen dorpje dat van de ziekte gespaard blijkt te zijn, om de zaak ter plaatse te onderzoeken. Vergezellen hem op z’n reis: de monnik Osmund (Eddie Redmayne) die hem als Godsgezant veilig door het moerasland moet zien te gidsen, én z’n huurlingen die de hand niet omdraaien voor een zwaardduel. Eenmaal in het plaatsje aangekomen staat hen de zwaarste beproeving uit hun leven te wachten.

Met het slimme ‘Triangle’ heeft Smith reeds bewezen een neus te hebben voor subtiel én stijlvol opgebouwde suspense, en die lijn trekt hij met deze geschiedkundige horror door. Aanvankelijk vertoont ‘Black Death’ trekjes van een pikdonkere variant op ‘The Lord Of The Rings’ (de aanwezigheid van Sean ‘Boromir’ Bean zal daar wellicht niet vreemd aan zijn), maar gaandeweg wordt helder dat deze crossover tussen een historisch correcte ‘Het Leven Zoals Het Is: De Pest’-schets, een allegorie op religieus fundamentalisme én een pittige huiverprent thuishoort in het cultpantheon waar ook de classics ‘The Wicker Man’ en ‘Witchfinder General’ in opgenomen zijn. De sublieme tweede helft, waarin de travelers in het bewuste dorpje aanbeland zijn, behoort zonder twijfel tot het beste van wat Smith al op pellicule heeft vastgelegd.

Denk vooral niet dat hij het bloed zo rijkelijk laat vloeien als voorheen. Uiteraard mag ‘Black Death’ niet aangeraden worden aan gevoelige kijkers, maar toch bewijst Smith dat hij niet de persoon is om voor goedkope gruwel te gaan. Een sequentie waarin één van de hoofdkarakters gevierendeeld wordt (het is nu eenmaal de Middeleeuwen), had bijvoorbeeld een pak gruwelijker verbeeld kunnen worden, maar de suggestieve wijze waarop de Engelse fantast het in scène zet is er boenk op. Met andere woorden, esthetiek haalt het van simpel bloedvergieten; al zijn er uiteraard ook de aan het genre obligate momenten waarin armen worden afgehakt en hoofden doorspiest.

Voorts verdienen ook de acteurs een pluim. Sean Bean is weinig meer dan solide (een rol als deze speelt hij met de ogen dicht), maar nieuwkomer Eddie Redmayne is sterk als de monnik met een dubbele agenda. Hij weet de twijfels en beproevingen van zijn karakter treffend weer te geven zonder te vervallen in typische beginnersfouten. Maar dé ster is mogelijk wel Carice van Houten, die zich hier een overtuigende Engelse tongval aanmeet (dat was wel eens anders, zie o.a. ‘Dorothy’) en als geheimzinnige ‘heks’ puik op dreef is. Hoewel, de échte ster van ‘Black Death’ is cineast Christopher Smith zelf. Waar Neil Marshall het moeilijk heeft om de weliswaar vermakelijke fanboycinema te ontstijgen, bewijst deze Britse huiverfilmer dat hij met elke film aan volwassenheid wint. Een regisseur om in het oog te blijven houden. Zeker na deze zowel visueel als inhoudelijk sterke uppercut.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray