Zoeken

Whip It

  • Cinevision.be/nl quoteert Whip It met een 2/5
  • Regisseur: Drew Barrymore
  • Cast: Ellen Page, Marcia Gay Harden, Kristen Wiig
  • Genre: Komedie
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-09-2010
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Whip It"

Girls Just Wanna Have Fun, zong Cyndi Lauper in de gezegende jaren tachtig, en om die stelling te onderstrepen werd er destijds zelfs een tienerkomedie met die titel in de zalen gegooid. Intussen zijn we ruim 25 jaar verder, en nog altijd zijn er ouders die hun dochters willen kneden naar hun evenbeeld zonder stil te staan bij de werkelijke behoeftes van dochterlief. The horror, the horror.

Ook schuldig aan deze misdaad tegen de puberende mensheid: Brooke Cavender (Marcia Gay Harden), een voormalige schoonheidskoningin uit Bodeen, Texas die schijnbaar maar een missie heeft: de trofeeënkast van haar twee dochters volproppen met schoonheidsprijzen allerhande. De kleine Shania vindt dat allemaal top, haar zeventienjarige zus Bliss (Ellen Page) heeft het echter gehad met de missverkiezingswoede van moederlief. En met Bodeen op zich. Wanneer ze tijdens een winkeluitstap in Austin het bestaan van roller derby ontdekt, besluit ze haar kans te wagen in de try-outs van deze door vrouwen gespeelde rolschaatssport waarin al eens een elleboog- of kniestoot wordt uitgedeeld. En jawel hoor, Bliss blijkt potig en snel genoeg om deel te kunnen uitmaken van de Hurl Scouts. Een nieuwe wereld gaat voor haar open, al blijft de vraag natuurlijk hoelang ze haar escapades verborgen kan houden voor haar stijfdeftige moeder.

Met een tagline als ‘Be Your Own Hero’ is het niet moeilijk te raden in welke richting Drew Barrymore haar regiedebuut stuurt. Naar dat van het standaard sport- en competitiepad inderdaad, zij het stevig ingepakt als coming of age-verhaal dat zich richt naar onder de knoet gehouden tienermeisjes. ‘Whip It’ is gebaseerd op de deels autobiografische roman ‘Derby Girl’ van Shauna Cross, zelf ook een roller derby-atlete. Onder de naam Maggie Mayhem rolschaatste zij voor de Los Angeles Derby Dolls, en heel wat van haar ervaringen haalden het boek (en de film).

De roller derby-scènes vormen het interessantste ingrediënt van ‘Whip It’. Vooral omdat het weer eens iets anders is dan geijkte competitiesporten als basket, American football en honkbal. De spelregels en het spelverloop worden netjes uit de doeken gedaan, en de scènes met jammers en blockers worden door Barrymore met vaart in beeld gebracht. En leveren best aardige momenten op. Jammer dat de omkaderende conflicten tussen de rolschaatsende dames iets te voor de hand liggen: niet iedereen is onverdeeld gelukkig met de steile klim naar de top van Bliss, er wordt al eens aan de haren getrokken en zelfs een voedselgevecht ontbreekt niet op het appel.

Eveneens spijtig: Barrymore die er niet in slaagt om het voorspelbare scenario buiten de lijntjes in te kleuren. Ellen Page is best oké (en liet de kans om de hoofdrol te vertolken in Sam Raimi’s ‘Drag Me To Hell’ aan haar voorbijgaan om met Barrymore te kunnen samenwerken), maar speelt haar karakter teveel als het softere zusje van ‘Juno’. Ook de confrontaties met Marcia Gay Harden zijn te ongeïnspireerd om echt een verschil te maken: al komt dat grotendeels omdat Harden de rol van seuterige en bemoeizuchtige moederfiguur intussen al een keer teveel heeft gespeeld. In dat opzicht scoort Daniel Stern als goedmoedige lamme goedzak-vader beter. Kortom, ‘Whip It’ mag zich dan afspelen in een milieu van rebelse vrouwen, de uitwerking heeft nog minder haar op de tanden dan een gepensioneerde punkrockster. ‘Whip It’ daardoor afdoen als een slechte film is ietwat tekort door de rolschaatsringbocht, maar het mocht toch allemaal ietsje meer need for speed hebben gehad.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray