Zoeken

De Vliegenierster Van Kazbek (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert De Vliegenierster Van Kazbek (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Ineke Smits
  • Cast: Madelief Blanken, Zora Zhgenti, Kakha Kintsurashvili
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 31-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "De Vliegenierster Van Kazbek (Blu-ray)"

Dromen zijn bedrog, weten we van Marco Borsato, maar toch heeft ieder mens ze nodig. Om zich aan op te trekken wanneer de realiteit keihard is, bijvoorbeeld. Het wordt echter een probleem wanneer de fantasie de werkelijkheidszin voor de voeten gaat lopen. ‘De Vliegenierster Van Kazbek’ toont waar dat zoal tot leiden kan aan de hand van het verhaal van een dromerig meisje dat blind lijkt voor de realiteit rondom haar, maar de prent kampt ironisch genoeg met hetzelfde probleem. Deze magisch-realistische vertelling vloekt met de gruwelijke oorlogssetting waartegen ze zich afspeelt.

We schrijven Texel, 1945. Marie (een ontwapenende Madelief Blanken) is een meisje met een levendige verbeeldingskracht, die droomt over bergen en er zelfs plaatjes van verzamelt (zelfs wanneer een Duitse officier haar die aanbiedt, weigert ze niet). Ze weet niet goed wat ze precies met d’r leven wil aanvangen, maar ze is wel zeker wat ze niet wil, en dat is trouwen met Paul, de zoon van een strandjutter in wie haar arme ouders een geschikte huwelijkspartij zien. Het land is in oorlog en armoede tiert welig, dus veel keus lijkt Marie niet te hebben. Maar wanneer een regiment Georgiërs op het eiland gestationeerd wordt, bloeit ze helemaal op. Hun film, muziek en radicaal andere levensvisie prikkelt haar fantasie. De jonge en mooie soldaat Goga prikkelt dan weer wat anders.

Een coming-of-age-verhaal, een nooit eerder op pellicule vastgelegde bladzijde in de (uitgebreide) Nederlandse oorlogsgeschiedenis, een feeërieke ode aan de kracht van verbeelding, ‘De Vliegenierster Van Kazbek’ is het allemaal, maar niks in detail. De worstelingen van het hoofdpersonage lijken geplukt uit een handboek vol clichés, de historische waarde van de huiveringwekkende gebeurtenissen die zich op Texel afgespeeld hebben is quasi nihil en door ei zo na de kitscherige toer op te gaan in het voorstellen van Marie’s fantasie bespeelt de film nooit de verbeeldingskracht van de kijker. Jammer, want regisseuse Ineke Smits en vaste scenarist Arthur Japin deden dat wel met succes in ‘Magonia’, alweer een decennium geleden.

In zekere zin vertoont ‘De Vliegenierster Van Kazbek’ parallellen met het wondermooie ‘The Boy In The Striped Pyjamas’, waarin de harde horror van de oorlog ook in een sprookjesbad gesopt werd. Ging het toen echter om twee 8-jarige jongetjes die in hun jeugdige naïviteit dwars door de gruwel die zich rondom hen afspeelde keken, dan betreft het hier een dom, onnozel wicht dat ruim volwassen genoeg geacht mag worden om zich niet te verliezen in haar eigen verbeelding en dat je het liefst van al eigenhandig van haar oogkleppen wil ontdoen middels een ferme draai om de oren. Daarenboven deinsde dat Holocaustrelaas er niet voor terug om de WOII-gruwel ten gepaste tijde voelbaar te maken, waar Smits liever inzoomt op een geanimeerde vlinder of ander fantasietje dat slaat als een tang op een varken.

De mengeling van historische realiteit en imaginaire plaisanterietjes maakt van dit stukje gefaalde oorlogspoëzie uiteindelijk niet meer dan een oer-Hollands, stoffig drama, waarin de personages archetypes zijn en de dialogen pompeus, beladen en zo hol als een lege doos. Maken van ‘De Vliegenierster Van Kazbek’ geen goeie film, maar springen wel positief uit de band: de geweldige vertolking van nieuwkomster Madelief Blanken van wie we graag meer willen zien én het fictieve zwart-wit-filmpje (met een rol voor ‘4 Months, 3 Weeks And 2 Days’-actrice Anamaria Marinca) waaraan dit verhaal zijn titel ontleent. Vooral dat laatste interludium toont aan dat er in dit alles een veel betere film verscholen zat. Helaas.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray