Zoeken

Tamara Drewe

  • Cinevision.be/nl quoteert Tamara Drewe met een 3/5
  • Regisseur: Stephen Frears
  • Cast: Gemma Arterton, Bill Camp, Roger Allam
  • Genre: Komedie
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-03-2011
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Tamara Drewe"

Van de maker van classics als ‘Dangerous Liaisons’, ‘The Grifters’ en ‘The Queen’ verwacht je niet direct dat hij zich aan een ordinaire stripadaptatie waagt, maar Britse kameleon Stephen Frears (op z’n palmares pronkt élk genre) had duidelijk zin in iets luchtigs. Al mag je ‘Tamara Drewe’ ook weer niet als een doodgewone comic van de hand doen. Met zijn herkenbare archetypekarakters, dolkomische verwikkelingen en rustieke sfeer serveert Posy Simmonds (de vrouw achter het frivole bronmateriaal) plattelandshumor van de meest entertainende soort. Niet verwonderlijk dus dat Frears’ bewerking erg getrouw is.

Alles staat of valt met de casting van het titelpersonage, een voortijds lelijk eendje dat nu als een prachtige zwaan naar d’r pittoreske geboortedorp terugkeert en daar de boel danig op stelten zet (al dan niet door eigen toedoen). Veel heeft dit rurale plaatsje daar overigens ook niet voor nodig. Wanneer er een taxi in het dorpscentrum (denk aan één straat met een cafeetje) stopt, is het reeds meteen de talk of the small town. De adembenemend mooie Gemma Arterton (zie dat strakke shortje op de poster, en bestel nu direct je ticket) blijkt perfect om aan die hoofdfiguur gestalte te geven: ze beschikt over de looks en kan daarnaast ook nog wat - tot op heden goed verstopt - acteertalent (hallo, ‘Prince Of Persia’) op tafel brengen.

Het duurt niet lang vooraleer Tamara Drewe over ieders lippen gaat. Van de diverse bewoners van de naburige schrijversresidentie (een plaats waar literaire genieën naartoe trekken om een inspiratiescheut achterover te slaan) over twee 15-jarige meisjes, die zich in het dorpje steendood vervelen, tot haar vroegere vlam, die nu aan de kost komt als tuinier. Als de vamperige reportster ook nog eens een affaire begint met een rockster (en die tevens naar het dorp meebrengt) gaan de poppen pas echt aan het dansen. Een deurenkomedie over sluimerende passies en ongewone aantrekking spruit daaruit voort.

Je merkt wel goed dat ‘Tamara Drewe’ gebaseerd is op een strip, want alle personages zijn geboetseerd als cartoonfiguren. De aantrekkelijke bimbo met inhoud, de overspelige echtgenoot, de pretentieuze schrijver, de rockster op retour, ze horen allemaal thuis in stationsverhaaltjes. Al is het klinkklaar dat Simmonds (en dus ook Stephen Frears) die karikaturen precies uitvergroten en op de hak nemen. Maar echt scherp wordt het, op een verdwaalde in sociaalgetinte inkt gedoopte oneliner na, niet. Frears heeft niets anders dan een langzaam kabbelende en lekker ouderwetse vaudevillekomedie van het zuiverste water op het oog en dat is krek wat ‘Tamara Drewe’ is. Het zou ons niet verbazen als het Echt Antwaarps Theater nu al aan een lokale bewerking bezig was.

Waarmee we vooral willen zeggen dat het prettig vertoeven is in de landelijke sfeer in het beminnelijke Engelse dorpje waar we twee uur lang de meest grappige karakters zich in allerhande absurde, amoureuze bochten zien wringen. Arterton is uitstekend, maar ook alle bijrollen worden unaniem prachtig ingekleurd - met een speciale vermelding voor Bill Camp als de kunstzinnige auteur die zich door zijn nieuwsgierigheid aardig in nesten werkt. Het relaxte tempo weet zich bovendien aardig binnen te dringen in je systeem. Eenmaal weer buiten ben je doof voor de claxonerende auto’s of bellende fietsers, maar hoor je enkel nog vogeltjes fluiten (of koeien in stampede afstormen: ga kijken en begrijp wat we bedoelen). Een heerlijk fris filmpje waarvan je dagen later nog goedgezind rondloopt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray