Zoeken

Bean: The Ultimate Disaster Movie (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Bean: The Ultimate Disaster Movie (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Mel Smith
  • Cast: Rowan Atkinson, Peter MacNicol, Burt Reynolds
  • Genre: Komedie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-09-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Bean: The Ultimate Disaster Movie (Blu-ray)"

Iedereen die de afgelopen twintig jaar niet op een andere planeet doorbracht, heeft wellicht al eens gehoord van Mr. Bean, de introverte, klunzige, egoïstische én narcistische grapsmurf, die er steeds weer in slaagt de verkeerde mensen tegen hem in het harnas te jagen of de meest simpele dingen aartsmoeilijk te laten lijken. We krijgen nog altijd een lachkramp als we terugdenken aan zijn hilarische tv-shows, waarin hij ondermeer hotelbediendes de stuipen op het lijf jaagde en robbertjes uitvocht met winkelkarretjes, strandmeubilair dan wel dode kreeften. En jawel, Bean verloor telkenmale.

Het is altijd risicovol om een succesvolle tv-formule naar een langspeelfilm te transponeren. Zeker wanneer die formule bestaat uit korte sketches over een onhandig persoon die daarenboven bijzonder weinig van zeg is. Is het namelijk wel mogelijk om rond de door Rowan Atkinson met verve vertolkte hoofdfiguur een film te bouwen zonder het gevoel te creëren dat het om niet meer gaat dan een opeenvolging van sketches? En is zo’n zwijgzame protagonist (bij Bean draait het eerder om daden dan om woorden) wel boeiend genoeg om een prent van 90 minuten te dragen? Op zich ben je geneigd op die vragen ‘ja’ te antwoorden, maar praktijk en theorie zijn twee heel verschillende zaken.

Dat beseffen de makers ook en bijgevolg probeerden ze die denkbare euvels vooraf reeds te counteren. Met als gevolg dat de Mr. Bean op het grote scherm plots wel heel ver weg staat van die op het kleine. Uiteraard gaat het nog altijd om dezelfde onbeholpen clown, maar nu is hij de as van een anderhalf uur overspannend verhaal én heeft hij het eerste halfuur al meer gezegd dan in alle tv-optredens tezamen. Aan de ene kant kan je niet anders dan regisseur (én Atkinsons ‘Not The Nine O’Clock News’-kompaan) Mel Smith en scenarist Richard Curtis (‘Love Actually’) toejuichen voor de nieuwe invalshoek, maar anderzijds valt ook op hoe de Britse comedymaestro’s daarmee het grenzeloze humorpotentieel onbenut laten en zelfs ondermijnen.

Bean beoefent in ‘The Ultimate Disaster Movie’ de job van bewaker in een Londens kunstmuseum. Een job met weinig toekomst, zou je denken, maar wanneer een Californisch museum de onthulling van ‘Whistler’s Mother’, een kostbaar schilderij, voorbereidt, kloppen ze voor een juiste historische omkadering aan bij hun Engelse collega’s: of ze misschien hun bekwaamste geleerde eventjes kunnen missen? De galerij peinst niet lang over wie te sturen. Bean mag dan evenveel van kunst afweten als De Rode Duivels van voetbal, toch is hij de man die zijn koffers naar het stralende Californië mag pakken. Want zolang de wandelende catastrofe daar de boel op stelten zet (Bean vernietigt ei zo na het huwelijk en de carrière van de lokale curator, alsook het peperdure doek dat tentoongesteld wordt), is de kust in Londen veilig.

De mimiek van Rowan Atkinson volstaat om je te laten gniffelen, maar echte instantlegendarische sketches vallen er in deze eerste Hollywooduitstap van de kluns zonder voornaam niet te rapen. Vooral niet omdat je een aantal geslaagde, komische set-ups zal herkennen uit de tv-serie, wat de stelling dat het razend moeilijk is om 90 minuten lang origineel/vernieuwend uit de hoek te komen met een karakter dat al zoveel dolgekke avonturen beleefde onderschrijft. Het belet echter niet dat een aantal scènes evengoed de lachtranen over je wangen zullen laten rollen (het pretpark! de chirurgische ingreep!). Een sof kan je ‘Bean’ ook niet noemen: als eerste film bracht hij al meer dan 100 miljoen dollar in het laatje nog voor een release in de VS, wat een sequel onvermijdelijk maakte. Die kwam er evenwel pas tien jaar later.

Extra’s (Blu-ray): we treffen het niet dat Rowan Atkinson in het echte leven geen grote babbelaar is (zoals Bean dus), want een audiocommentaar was zeker een leuk bonusje geweest. Al was het maar om erachter te komen hoe de grote komiek dit eerste pellicule-avontuur zelf ervoer. We moeten het doen met een setje niet eerder vertoonde Bean-sketches. Voor de fans leuk, maar voor een jubileumrelease (Bean bestaat 20 jaar) is het misschien toch wat karig.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray