Zoeken

Cop Out (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Cop Out (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Kevin Smith
  • Cast: Bruce Willis, Tracy Morgan, Seann William Scott
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-09-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Cop Out (Blu-ray)"

‘Die Hard’-icoon Bruce Willis en ‘30 Rock’-grappenmaker Tracy Morgan vormen het meest onwaarschijnlijke speurdersduo sinds Nick Nolte en Eddie Murphy in ’48 Hrs.’, de soundtrack van Harold Faltermeyer klinkt als een verzameling afgekeurde ‘Beverly Hills Cop’-riedeltjes en daarnaast passeert ieder stereotiep van het buddy cop-actiekomediegenre de revue. ‘Cop Out’ staat zonder twijfel met beide voeten in de jaren ’80, maar weet niet of hij de toen erg populaire cop comedies wil persifleren of er zelf toe bijtreden.

Uit de kenmerkende smirk op Bruce Willis’ tronie, die hij bijna twee uur lang in krek dezelfde plooi houdt, kan je het alleszins niet opmaken. Hij kruipt in de huid van Jimmy Monroe, een flik die een kostbaar baseballplaatje wil verpatsen om de bruiloft van z’n dochter te bekostigen. Maar wanneer dat plaatje tijdens het bezoek aan het pandjeshuis gestolen wordt, trekt hij samen met zijn partner Paul (Morgan) op zoek naar de dief. Maar hun speurtocht wordt danig in de war gestuurd door een babbelzieke kruimeldief (een geinige Seann William Scott) en het crimineel netwerk van de Mexicaanse misdaadkoning Raul, dat ze per abuis op het spoor komen.

Je weet wellicht al hoe laat het is wanneer ‘American Pie’-komiek Seann William Scott de beste vertolking in de film op zijn naam mag schrijven. Bruce Willis komt er veeleer bekaaid vanaf in een rol die we hem al tig keer (beter) hebben zien vertolken, al kan je z’n zichtbare verveling wel begrijpen. Waar de hoes van de Blu-ray de indruk wekt dat de voormalige actieheld (hij is alweer een poosje op zoek naar zichzelf!) de spil van ‘Cop Out’ is, vervult hij veeleer een aangeversrol. Het podium is immers exclusief voorbehouden voor de pijnlijk ongrappige Tracy Morgan. Om een beeld te krijgen hoe bedreven de hyperkinetische losbol is in het bloed vanonder je nagels te halen: denk aan de irritatie die Chris Rock en Mos Def veelal opwekken, en kwadrateer die vervolgens. Ruim voldoende om elke potentiële hit mee te kelderen.

Niet dat Kevin Smiths nieuwste met een andere Afro-Amerikaanse grapsmurf (dit genre schrijft nu eenmaal voor dat een blanke, ernstige flik een zwarte lolbroek naast zich moet dulden) plots een meesterwerk van de zevende kunst was geworden. Het fletse scenario rijgt de clichés aan elkaar, maar vergeet originele grappen in te bouwen. Al had de openingsscène, waarin Morgan een verdachte ondervraagt door enkel en alleen een blik filmquotes (van ‘Schindler’s List’ over ‘Star Wars’ tot ‘Die Hard’) open te trekken, wel nog potentieel, maar door de ergerlijke overdrijving van de sitcomster (in ‘30 Rock’ is Morgan zelfs écht grappig) werkt de scène voor geen meter.

Al kan je het floppen van ‘Cop Out’ uiteraard niet volledig op Morgan afschuiven. De rommelige plot raakt kant noch wal (de nevenverhaaltjes over Jimmy’s dochter of Pauls vrouw, die-ie verdenkt van vreemdgaan, halen de vaart er zelfs helemaal uit) en het gebrek aan actietaferelen doet de film evenmin goed. Bovendien zet Smith die zonder enige zichtbare voeling met het genre (hij is desondanks een zelfverklaarde fanboy) in beeld. Het laat zich met andere woorden voelen dat de ‘Clerks’- en ‘Dogma’-regisseur voor het eerst in zijn carrière niet zelf in de pen kroop, maar zich baseerde op een reeds bestaand (en helaas inspiratieloos) script, waarin spitsvondige scherts verward wordt met een wildgroei aan verbale schunnigheden. ‘Cop Out’? Over en uit!

Extra’s (Blu-ray): een uur aan verwijderde scènes en niet-vertoond materiaal is niet meteen iets waar je na het bekijken van ‘Cop Out’ echt op zit te wachten, maar de beeld-in-beeld-commentaar met Kevin Smith en Seann William Scott is voor (Smith-)fans wel de moeite. Ook leuk: de wijze lessen van de ‘Shit Bandit’, de door Scott vertolkte tweederangscrimineel. Voor de extra’s hoef je het dus hier net wél te doen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray