Zoeken

Solomon Kane (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Solomon Kane (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Michael J. Bassett
  • Cast: James Purefoy, Jason Flemyng, Max Von Sydow
  • Genre: Actie
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-09-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Solomon Kane (Blu-ray)"

Duivels, demonen en heel veel zwaardgehouw: zie hier in een notendop de ingedriënten van ‘Solomon Kane’, de mogelijke aanzet voor een franchise opgebouwd rond de puriteinse wrekende titelheld. Niet zomaar een held trouwens, maar een heus cultfiguur, gecreëerd door sword and sorcery-grootmeester Robert E. Howard, die ook de geestelijke vader is van ‘Conan The Barbarian’.

De verhalen van ‘Solomon Kane’ werden tussen 1928 en 1932 gepubliceerd in het toepasselijk getitelde ‘Weird Tales’. Kane reisde er steevast de hele wereld rond om er de strijd aan te gaan met het kwaad in al zijn vormen. Ook de Marvelbonzen vonden dit gegeven intrigerend genoeg om Solomon in de jaren zeventig en tachtig een paar keer te laten opdraven in hun stripuniversum. Een cinematografische uitstap kon uiteraard niet uitblijven, al liet die langer op zich wachten dan gepland. In 1997 toonde Christopher Lambert interesse in de eerste opstart van het project, maar die plannen stierven een stille dood. Na heel wat mislukte scenariopogingen gebaseerd op de verhalen van Howard, werd uiteindelijk beslist om een origineel script te schrijven, losjes gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van de koele krijger.

Solomon Kane is een expendable avant la lettre die, is het niet voor het grote geld dan toch wel voor de kick, met graagte het oorlogspad optrekt. Tijdens een van zijn missies loopt het echter mis en staat hij oog in oog met een afgezant van de duivel die zijn ziel wil incasseren in ruil voor al het kwade dat hij heeft aangericht. Kane besluit prompt om na een retraite in een klooster (neen, niet dat van Westvleteren) zijn leven te beteren, en sluit vriendschap met een godsvrezende familie. Die - oh, ongoddelijk toeval - het pad kruist van de doortrapte magiër Malachi en zijn troepen die dochter Meredith ontvoeren en de rest van het gezin uitmoorden. Waardoor Kane zich genoodzaakt ziet om het meisje te bevrijden en terug geweld te gebruiken, zij het dit keer als verdediger van de onderdrukten en verzwakten.

‘Solomon Kane’ mag er dan ontzettend Amerikaans uitzien, dit is wel degelijk een Brits-Frans-Tsjechische coproductie, die bijna integraal werd opgenomen in Tsjechië. Opvallend is alvast dat de film nog in roulatie moet gaan in Amerika, en in heel wat landen rechtstreeks op dvd is uitgebracht, wat de franchisekansen van de reeks serieus in de kiem zal smoren. Heeft het te maken met het feit dat Kane geen echt bekend personage is, of dat de hoofdrol wordt vertolkt door de vrij onbekende Brit James Purefoy (zijn markanste rol dusver is die van Marcus Antonius in de tv-reeks ‘Rome’) of omdat de Hollywoodmarketingmachine zich niet op de film heeft geworpen? Joost mag het weten.

Het blijft in elk geval een raar parcours voor een film die niet echt beter of slechter is dan het gros van de fantasyprenten. ‘Solomon Kane’ wordt nooit echt wervelend (daarvoor is een van de centrale scenariovorken toch ietwat voorspelbaar), maar ook nooit echt vervelend. Voor elk teveel aan visuele effecten (overdaad durft nogal eens schaden, heren pixelmagiërs) is er gelukkig wel een countermoment dat de meubels redt, de spiegelduivels in de eerste scène bijvoorbeeld, of de grimmige look van Malachi’s dark rider. Passabel entertainment dus, maar als puntje bij paaltje komt toch niet memorabel genoeg om zich echt een weg boven de middenmaat te knokken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray