Zoeken

The Town (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Town (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Ben Affleck
  • Cast: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner, Jon Hamm
  • Genre: Misdaadthriller
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-02-2011
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Town (Blu-ray)"

Ook voor zijn tweede worp als regisseur keert Ben Affleck terug naar de buurt waar hij zelf opgroeide én laat hij zich opnieuw inspireren door de allergrootsten. Lag ‘Gone Baby Gone’ in het verlengde van het al even verbluffende ‘Mystic River’ (Clint Eastwood baseerde zich niet toevallig op een boek van dezelfde schrijver), dan bevindt hij zich met ‘The Town’ in het vaarwater van Michael Manns misdaadepos ‘Heat’. De arena: Charlestown, Boston, waar blauweboordencriminaliteit een beroepskeuze is.

Elk jaar worden in Boston meer dan 300 bankovervallen gepleegd. Deze nieuwe aanwinst in het ‘Boston Illegal’-subgenre (zie ook ‘The Departed’ en bovenvermelde pareltjes) gaat er met één van start. Doug MacRay (Ben Affleck speelt eveneens de hoofdrol) is het brein achter een 4-koppig overvallersteam, maar hij wil ermee kappen. Elders een nieuw leven opbouwen is zijn droom. Zeker wanneer die overval waarvan sprake zeer uit de hand loopt. Heethoofd Jem (Jeremy Renner) takelt een werknemer zwaar toe en bovendien nemen ze een gijzelaar mee: bankdirectrice Claire (Rebecca Hall). Ze laten haar, eens op een veilige afstand van de plaats delict, evenwel weer vrij.

Maar wanneer ze ontdekken dat de getraumatiseerde Claire net als hen in Charlestown woont, slaan ze in paniek. Doug beslaat het zaakje te regelen, maar wordt verliefd op uitgerekend de ene vrouw die hen kan identificeren (ze heeft de tatoeage op Jem’s nek gespot). De prille relatie die zich tussen de twee ontwikkelt, is gedoemd te mislukken. Zeker wanneer Doug ondervindt dat uit de business stappen niet zo simpel is: hun opdrachtgever/baas (Pete Postlethwaite als schimmige bloemenshopuitbater) ziet hem niet graag vertrekken en ook buddy Jem, met wie Doug opgroeide nadat z’n pa in de bak belandde, doet zijn vertrekaankondiging af als een gebrek aan loyaliteit. Doug heeft kortom geen andere keuze dan ook de volgende klus aan te nemen, maar vreest dat flik Frowley (‘Mad Men’-ster Jon Hamm), die de bende al een poosje op de hielen zit, dit keer te goed voorbereid is.

‘The Town’ is een prent die met beide voeten in het moderne noir-genre staat. De karakters zijn getekend door én zitten vast in een leven waaraan ze het liefst van al willen ontsnappen (niemand is zwart of wit in the town, waar je verleden je altijd blijft achtervolgen), uit de asgrauwe setting spreekt alleen maar wanhoop (Affleck schildert the projects als de ‘verpauperde’ arbeidersbuurt, die hij kent uit z’n jeugd) én de sobere, alles registerende camera doet op de juiste momenten de adem stokken, maar blinkt vooral uit in minimalisme en realisme.

Affleck weet moeiteloos twee uur lang naar de keel te grijpen (en in de director’s cut die exclusief op deze Blu-ray staat zelfs tweeënhalf uur) en loodst je met gemak naar het puntje van de stoel. De actiescènes stralen een lange tijd niet meer geziene vinnigheid uit (en moeten niet onderdoen voor die uit ‘Heat’ of ‘Public Enemies’, niet toevallig twee crimi’s die door je gedachten zullen spoken) en de ‘Gone Baby Gone’-fantast begrijpt ook dat die het meeste indruk maken wanneer je die klassiek (lees: zonder een vervelend schokkende camera) in beeld brengt. Ook suspense is hem niet vreemd. De kans dat je na het superspannende laatste halfuur geen nagel meer overhebt, is niet onwaarschijnlijk. Emotioneel raak je dan weer betrokken bij de fatale liefde van Doug voor Claire: sinds ‘Carlito’s Way’ is een romance nooit zo mooi in een misdaadrelaas verweven.

Tot slot prijzen we ook Afflecks neus voor knap acteertalent. In zijn vorige prent wist hij een weergaloze prestatie uit zijn broer te puren, nu blijkt hij ook voor zichzelf een schitterende scherprechter. Affleck voert een topcast aan, waarin ook de bevallige Rebecca Hall (weerom voortreffelijk na rollen in ‘Vicky Cristina Barcelona’ en ‘Please Give’) en de gedreven Jeremy Renner (‘The Hurt Locker’ was geen toevalstreffer) schitteren. Jon Hamm is voorts aardig als vastberaden FBI-agent, al is het werkmateriaal dat hij in handen krijgt iets minder doorwrocht. ‘The Town’ is niettemin een prent waarbij het totaalplaatje klopt: zowel acteurs, regie als scenario scheren hoge toppen. Geen vernieuwde cinema, wél een gedegen aanvulling op het genre.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray