Zoeken

La Horde

  • Cinevision.be/nl quoteert La Horde met een 3/5
  • Regisseurs: Yannick Dahan, Benjamin Rocher
  • Cast: Claude Perron, Eriq Ebouaney, Jean-Pierre Martins
  • Genre: Horror
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-09-2010
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "La Horde"

Qua horror laten de Fransen zich de laatste jaren niet onbetuigd. Met ‘Haute Tension’, ‘A L’Intérieur’, ‘Martyrs’ en ‘Frontière(s)’ op de nationale productielijst hebben ze de liefhebber van het hardere werk immers meer dan op de wenken bediend. Aan die lijst mag nu ook ‘La Horde’ worden toegevoegd, een hondsbrutale zombieprent die weinig moet onderdoen voor het horrorwerk van ‘levende doden’-maestro George A Romero, wiens ‘Dawn Of The Dead’ duidelijk als inspiratiebron fungeerde. Samen met John Carpenters ‘Assault On Precinct 13’.

De opzet is even simpel als geniaal: in het Noorden van Parijs willen een stel corrupte flikken wraak nemen op een bende misdadigers, die verantwoordelijk is voor de dood van hun collega. Het is vanzelfsprekend erg handig dat het grote appartementsgebouw waar de gangsters (twee Afrikaanse broers en een tros Oostblokhandlangers) schuilen, zich buiten het stadscentrum bevindt. Zo kunnen de agenten ongezien hun agressie op de criminelen ventileren. Snel blijkt echter dat ze die beter op een andere tegenstander uitwerken. In en rond hetzelfde sociale wooncomplex waart namelijk een meute zombies rond. Om deze weerzinwekkende schepsels te kunnen verslaan, hebben agenten en criminelen geen andere keuze dan de krachten te verenigen.

Regisseursduo Yannick Dahan en Benjamin Rocher begrijpt deksels goed waar het bij een zombiefilm om draait. Het tweetal verspilt geen tijd om de plotse zombieplaag te verklaren of in een bredere context te plaatsen (één shot wekt de indruk dat niet enkel deze afgelegen appartementsblok onder vuur is komen te liggen, maar aan uitleg moet je je niet verwachten) en focust uitsluitend op de nergens aflatende stroom bloederige battles en gruwelijke gore. Het resultaat is een 90 minuten durende zit, die je van meet af aan bij de kladden grijpt en geen enkel ogenblik meer loslaat tot de opvallend upbeat finale. Dahan en Rocher hebben met andere woorden niet de intentie om diepere boodschappen in hun rollercoaster of blood te verweven.

Het moet te allen tijde fun en gewelddadig blijven voor het doelpubliek, dat best over een sterke maag beschikt. De wild over en weer shakende camera doet je namelijk net niet duizelen, er komen meer liters bloed aan te pas dan in de volledige ‘A Nightmare On Elm Street’-serie (om er slechts één te noemen) en de ondode opponenten worden aan de lopende band met staalhard kogelgeschut doorboord. Dat de protagonisten hier geen doetjes zijn, werkt daarenboven de brutale macho look van ‘La Horde’ in de hand. De arme achterbuurt tegen welke achtergrond deze eendimensionale shocker speelt, zorgt daarnaast nog eens voor een vuile, gritty B-feel.

Het ziet er dus allemaal donker, vochtig en vuil uit, maar vergis je niet: de filmmakers weten heus wel waarmee ze bezig zijn. En dat is een uitstekende evocatie brengen van een genre dat de laatste jaren al meermaals plat op z’n gat ging (zelfs Romero lijkt het een beetje kwijt te zijn met zijn eindeloze, maar met iedere prent minder geïnspireerde ‘Dead’-reeks). Aan de wetmatigheden van het genre valt dan wel niet te ontkomen (de beperkte locatie, de afvallingsrace van overlevenden, etc.), maar het belet deze Franse jonge wolven niet om een set indrukwekkende set pieces uit hun getalenteerde mouw te schudden. Onze favoriet? De scène waarin één van de karakters op het dak van een auto in een parkeergarage moet toezien hoe hij omsingeld is door hongerige zombies. Gore fun!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray