Zoeken

Oceans (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Oceans (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseurs: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud
  • Cast: n.v.t.
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 14-09-2010
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Oceans (Blu-ray)"

Fransman Jacques Perrin blijft ploegen in de vele wonderbaarlijke natuurfenomenen die onze planeet rijk is. Zo gaf hij Claude Nuridsany en Marie Pérennou midden jaren negentig de nodige fondsen om in te zoomen (of is dat zoemen?) op het insectenrijk in ‘Microcosmos’, en regisseerde hij zelf mee aan de vogeldocumentaire ‘Le Peuple Migrateur’. Een documentaire over het leven in de oceanen kan niet uitblijven, denk je dan, en inderdaad... ziehier ‘Océans’, of ‘Oceans’, waarin Perrin heel wat geheimen van de wonderbaarlijke onderzeese werelden blootlegt. Opmerkelijk is dat Perrin in een vorig leven een gerespecteerd Frans acteur was die onder meer te zien is in ‘Les Demoiselles De Rochefort’, Costa-Gravas’ ‘Z’ en als de volwassen Salvatore in ‘Nuovo Cinema Paradiso’.

‘Oceans’ is niet de eerste natuurdocumentaire die zich focust op het onderwaterleven, en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Maar het is wel één van de mooiste, zich wentelend in beelden opgenomen in de vijf oceanen van onze wereldbol. Dat die niet op 1-2-3 werden geschoten, spreekt voor zich. Perrault en zijn crew werkten vier jaar aan de film en reisden gedurende die periode naar meer dan vijftig plaatsen. Ruim tachtig soorten onderwaterbewoners passeerden de (duikers)lenzen: van vissen, dolfijnen en reuzenkwallen over walvissen, schildpadden en krabben tot mysterieuze welhaast niet te definiëren levensvormen. Prijskaartje van de onderneming: zo’n vijftig miljoen euro.

Wat opvalt aan het beeldmateriaal is de grote kwaliteit. Geen amateuristische probeersels van veraf met andere woorden, maar veelal up close and personal beelden van in school zwemmende vissen, duikende dolfijnen en peddelende schildpadden. Of ronduit fascinerende scènes van een legioen over de zeebodem marcherende krabben. Waardoor ‘Oceans’ meteen in het hoogkwalitatieve vaarwater zit van gerespecteerde BBC-documentaires als ‘Planet Earth’. Let wel: Perrin houdt de narratie beperkt. Wie meer wil weten over het leefgedrag van de getoonde onderwaterbewoners krijgt hier nauwelijks informatie. Perrin wou in de eerste plaats registreren en de beelden voor zich laten spreken.

Uiteraard doet ‘Oceans’ meer dan zomaar wat majestueuze plaatjes schieten: in deze barre ecologische tijden toont Perrin ook hoe slecht het gesteld is met sommige zeedieren en hoe de mens daar vaak indirect en direct schuldig aan is. Hier en daar werd het een en ander bijgestuurd met visuele of digitale effecten. Zo simuleert Perrin de doodsstrijd van een haai die met een net wordt gevangen, en nadat zijn vinnen zijn afgesneden (huiver en kots, oh liefhebbers van haaienvinnensoep) doodbloedend terug in het water wordt geworpen. Af en toe blijft de film ook stilstaan bij de wreedheid van de natuur zelf: zoals in de scène waarin kleine schildpadden die amper uit het ei gekropen zijn al meteen als voedsel dienen voor hongerige vogels. Wees dus gewaarschuwd als je deze docu bekijkt met al te kleine kinderen: de vertederende momenten maken meer dan eens plaats voor minder fraaie circle of life-meditaties.

Een uur en drie kwartier lijkt misschien wat lang om ondergedompeld te blijven in de oceanenwereld, maar gelukkig schudden Perrin en co gedurende de volledige speelduur meerdere verbluffende shots uit de mouw. Waardoor de vraag ‘hoe hebben ze dat in godsnaam gefilmd?’ even intrigerend wordt als die hoe het komt dat nog steeds heel wat mensen het normaal blijven vinden dat we als ‘opperwezens’ blijven klooien met het vaak ongrijpbare moois van moeder aarde.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray