Zoeken

Jude

  • Cinevision.be/nl quoteert Jude met een 3/5
  • Regisseur: Michael Winterbottom
  • Cast: Christopher Eccleston, Kate Winslet, Rachel Griffiths
  • Genre: Drama
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-09-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Jude"

Ook al heeft het lied niets met de film (en het boek) te maken, toch is het moeilijk om geen ‘Hey Jude’-oorworm te baren na de visie van deze prent. De Beatlesklassieker met zinsneden als ‘then you can start to make it better’ zit immers als gegoten in het depressieve keurslijf van deze Michael Winterbottom-film uit 1996. Wie twee uur lang onderduikt in dit bijtend drama, krijgt zonder al te veel moeite een volle scheepslading hartzeer en tranengepleng over zich heen.

‘Jude’ is de verfilming van Thomas Hardy’s laatste roman ‘Jude, The Obscure’ die in 1895 verscheen en prompt in het openbaar werd verbrand door de bischop van Wakefield. En dat door de geschockeerde goegemeente al snel werd omschreven als ‘Jude, The Obscene’. Meteen reden genoeg voor Hardy om het romanschrijven af te zweren en zich uitsluitend nog op poëzie te storten. Straffe kost dus, en niet meteen voer voor een makkelijke verfilming. Toch waagden twee cineasten zich aan een adaptatie: in 1971 regisseerde Hugh David een zesdelige miniserie voor de BBC, en in 1996 kwam Michael Winterbottom met deze inktzwarte adaptatie op de proppen, daarmee meteen meehelpend aan de lancering van Kate Winslets carrière in het kielzog van haar doorbraakrollen in ‘Heavenly Creatures’ en ‘Sense And Sensibility’.

Titelpersonage Jude Fawley (Christopher Eccleston) is een jonge steenhouwer die droomt van een universitaire opleiding. Tussen droom en daad ligt echter een doornig pad. Is het niet door pech, dan wel door een maatschappij die hem schijnbaar geen kansen wil geven. Eerst huwt hij met de boerenmeid Arabella (Rachel Griffiths), waar hij niet echt van houdt. Na deze mislukte levensfase arriveert hij in de grootstad, waar hij een ongehuwde relatie begint met zijn nicht Sue Bridehead (Kate Winslet), die net als Jude over een rebelse geest bezit. Hun relatie moet echter optornen tegen een niet-begrijpende buitenwereld, en dat laat letterlijk en figuurlijk wonden na.

Winterbottom, niet vies van controverse (zie zijn verfilming van Jim Thompsons noir-klassieker ‘The Killer Inside Me’), bleef trouw aan de hardheid van Hardy’s boek, en dat leidde op zijn beurt ook tot veroordelende reacties. Het merendeel van het publiek had het moeilijk met de expliciet seksuele relatie tussen Eccleston en Winslet, en een grafische geboortescène kon voor velen helemaal niet door de beugel. Waarmee duidelijk is dat ‘Jude’ een film is waar je voor of tegen bent.

Fans van het boek zullen waarschijnlijk best tevreden zijn met de respectvolle adaptatie, voor degenen die geen boodschap hebben aan de literaire achtergrond kan het verdict alle kanten uit. Ofwel word je meegesleept in de gedoemde romance van Jude en Sue, ofwel blijf je het allemaal vanop een afstand gadeslaan en snak je na een tijd naar wat zonnestralen of de fast forward-toets. Hetgeen niet verwonderlijk is, daar Winterbottom naar gewoonte nogal afstandelijk filmt, en niet echt gaat voor diepmenselijke emoties. Meteen ook het pijnpunt van de film: want hoe knap het allemaal ook gefilmd en geacteerd is, twee uur kille afstandelijkheid in een verhaal dat sowieso al zwartgalligheid aan de lopende meter verkoopt, kan voor velen teveel van het goede (of slechte) zijn. Cinema voor moedige doorbijters dus.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray