Zoeken

Extract

  • Cinevision.be/nl quoteert Extract met een 2/5
  • Regisseur: Mike Judge
  • Cast: Jason Bateman, Mila Kuris, Ben Affleck
  • Genre: Komedie
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-09-2010
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Extract"

Anarchisten met een goed geheugen herinneren zich vast nog de gniffelend-sadistische streken van MTV-nerds ‘Beavis And Butt-head’, waarin al eens neuskeutels in het rond vlogen of een bejaarde medemens een ongevraagd duwtje in de rug kreeg. De videoclipbekritiserende tieners mochten tussen 1993 en 1997 hun ding doen, en bedenker Mike Judge liet in juli laatstleden zelfs verstaan dat hij met MTV een overeenkomst heeft bereikt voor een nieuwe serie.

Niet dat Judge tussen 1997 en nu heeft stilgezeten. Na ‘Beavis And Butt-head’ creëerde hij met ‘King Of The Hill’ nog een cultanimatiereeks, en hij stortte zich ook op niet-geanimeerde humor met de tot een bescheiden succes uitgegroeide komedie ‘Office Space’ als voornaamste titel op zijn cv. Judges meest recente worp is deze ‘Extract’, die zich net als ‘Office Space’ grotendeels op de werkvloer afspeelt. Maar daar houdt de overeenkomst wel op: waar ‘Office Space’ een satire was op het leven en werk van een groep softwaredesigners, zijn de tribulaties in de ‘Extract’-fabriek eerder de achtergrond waartegen de calvarietocht van het hoofdpersonage zich ontvouwt.

En dat hoofdpersonage is Joel Reynolds (Jason Bateman), de stichter en zaakvoerder van Reynolds Extract, een fabriek waar verschillende smaakstoffen worden gebotteld. Een echt gelukkig man is Joel niet: zijn vrouw Suzie is niet meer geïnteresseerd in seks met hem, en dat vreet aan hem als een leeuw aan een zebrakarkas. Bovendien wachten hem ook in de fabriek plots kopzorgen. Een onenigheid tussen een paar van zijn werknemers leidt naar een ongeval waarbij één van hen een testikel kwijtraakt. Teneinde zijn relatie terug op het goede pad te krijgen, laat Joel zich door zijn barman-vriend Dean (Ben Affleck, met een haardracht from outer space) overhalen om een gigolo in te huren voor Suzie. Als zij valt voor zijn charmes, kan Joel zich meteen zonder schuldgevoelens in een relatie met Cindy (Mila Kunis) storten. Cindy is een nieuwe uitzendkracht bij Reynolds Extract, maar is in feite een oplichtster die de van een testikel beroofde werknemer wil overtuigen om klacht neer te leggen tegen Reynolds, om er dan vervolgens zelf met de door de schadeclaim verkregen miljoenen van door te gaan.

‘Extract’ leeft bij de gratie van zijn interessante cast. Jason Bateman is goed op weg om één van de meest beloftevolle komische acteurs van dit decennium te worden en maakt zich de hoofdrol netjes eigen. Met J.K. Simmons (gecast als zijn rechterhand in de fabriek) kan er weinig verkeerd lopen, en ook Kunis en Affleck zijn aardig om naar te kijken. Helaas heb je het bij ‘Extract’ na zo’n halfuur wel gezien. Judge slaagt er niet in om een boeiend brouwsel te bottelen, en het aantal dijenkletsende scènes is op een half hand te tellen.

Judge bouwt de film op rond scenarioscharnieren die veel te lang aanslepen. Een hele film doordrammen over een kwijtgespeelde teelbal is toch teveel van het goede. Zo mogelijk nog meer uitgemolken is de seksloze relatie tussen Bateman en zijn eega: het is iets dat kan werken in een aflevering van een sitcom, als rode draad in deze prent slaat vooral de verveling toe. Waarmee meteen het sleutelwoord gevallen is: de echte dooddoener in ‘Extract’ is immers de kleurloze en vervelende manier waarop de personages zijn uitgetekend. Niemand schijnt echt te geloven in de film, en beperkt zich netjes tot doen wat het scenario voorschrijft, maar niets of niemand (Afflecks haar - en dat van Gene Simmons - uitgezonderd) ontsnapt aan de middelmaat. Of hoe het ‘Extract’ aan de nodige smaak ontbeert om uit te torenen boven het gros van de middelmaatkomedies uit Hollywood.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray