Zoeken

Tirza (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Tirza (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Rudolf van den Berg
  • Cast: Gijs Scholten van Aschat , Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-03-2011
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Tirza (Blu-ray)"

Het lag absoluut in de lijn der verwachtingen dat ‘Tirza’ de Nederlandse Oscarinzending zou worden. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Arnon Grunberg (winnaar van zowel De Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs) en met twee Gouden Kalveren op zak (beste regie, beste montage) heeft hij het perfecte parcours afgelegd. Maar het is ook een terechte beslissing. Regisseur Rudolf van den Berg (‘The Cold Light Of Day’) slaagt erin de bronroman te vertalen tot een waar mokerslagdrama - zowaar geen sinecure!

In de openingsscène zien we hoe Jörgen Hofmeester (Gijs Scholten van Aschat) zijn dochter Tirza (‘De Storm’-actrice Sylvia Hoeks) en haar Marokkaanse vriendje uitwuift op de luchthaven. Ze zetten koers naar Namibië, een reis die door vader sterk gecontesteerd wordt, maar waar hij weinig aan te zeggen heeft. Ook al luidt het vertrek van zijn oogappel de epiloog van zijn overbodige bestaan in. Hij is net ook afgedankt als uitgever (in zijn carrière heeft hij niemand van betekenis ontdekt), zijn vrouw heeft hem enige tijd geleden al verlaten voor haar jeugdliefde en één van zijn twee dochters heeft het ouderlijke nest verlaten om met haar chérie een bed & breakfast uit te baten in Frankrijk.

De enige die zijn mistroostige bestaan opfleurde, was Tirza, een curieuze meid, die als een zonnestraal Jörgens leven verlichtte. Hij las haar voor uit Dostojevski, zij speelde voor hem op de cello. Het was een mooi leven, maar jonge meisjes worden groot en gaan zich loskoppelen van hun ouder(s). Wanneer ze al ruim twee weken in Namibië is en nog geen teken van leven heeft gegeven, wordt hij alsmaar ongeruster. Hij heeft haar vriendje, een Marokkaanse knul die ‘m aan WTC-terrorist Mohammed Atta doet denken, bovendien nooit vertrouwd. Waarop Jörgen zelf naar Namibië trekt om daar op zoek te gaan naar zijn kleine meisje.

De zoektocht van een bezitterige vader naar zijn dochter die haar vleugels wil uitslaan. Dat is waar ‘Tirza’ in essentie over gaat, maar de speurtocht van Jörgen is niet zomaar een traditionele zoekqueeste. Veel meer blijkt de alcoholverslaafde (hij noemt het zijn medicijn tegen schaamte) en uitgerangeerde hoofdfiguur terechtgekomen in een spiraal, die alleen maar neerwaarts kan gaan. Van den Berg geeft de psychologische aftakeling van dat karakter knap weer aan de hand van een clevere flashbackstructuur, die met mondjesmaat meer info prijsgeeft over wat er aan Jörgens Namibische trip voorafging en hoe ze dreigt af te lopen. Gaandeweg wordt duidelijk dat het antwoord niet ligt in de woestijn waar Jörgen heentrekt (en die je rustig als een metafoor voor z’n lege bestaan kan zien), als wel in zijn eigen getormenteerde psyche. Net zoals in Grunbergs roman wordt tevens de Zeitgeist kritisch beschouwd: het post 9/11-gevoel komt heel erg naar voren en ook de financiële crisis loert om het hoekje (Jörgen speelde zijn spaarcenten kwijt aan een malafide belegger).

Het is even wennen wanneer personages zich uitdrukken in volzinnen als “Ik ben de ziekte van de blanke maatschappij” of “Ik ben mijn leven kwijt , ben ik het hier misschien verloren?”, maar de sterke cast weet de tonnen pathos die de transformatie van boek naar script met zich meebracht geloofwaardig te verbeelden én zelfs aangrijpend te maken. Vooral Gijs Scholten van Aschat is sterk en weet de complexiteit van zijn karakter knap te vatten. De mooiste scènes zijn degene die hij deelt met het naturelle actrice Keitumetse Matlabo, die als kindprostituee Aisa Jörgen op zijn reis vergezelt. Alsof hij zijn relatie met Tirza weer herbeleeft. De schokkende en onverwachte ontknoping slaat je net door die scènes eens zo zwaar uit je lood. Maar een Oscarnominatie zat er uiteindelijk niet in, helaas.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray