Zoeken

Maigret Collection

  • Cinevision.be/nl quoteert Maigret Collection met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Claude Goretta
  • Cast: Bruno Cremer, Michael Lonsdale, Pierre Baillot
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 2700 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-09-2010
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "Maigret Collection"

Qua timing kon de release van de ‘Maigret Collection’ nauwelijks perfecter - voor zover dat woord hier op zijn plaats is. Op tachtigjarige leeftijd verloor Frans acteur Bruno Cremer de strijd tegen keelkanker, amper een maand geleden. Een icoon is niet meer. Hij acteerde in meer dan 80 films, maar zijn meest legendarische optreden was als alter ego van Georges Simenons commissaris Maigret, een rol die hij ruim veertien jaar lang vertolkte (tussen 1991 en 2005) tot hij niet meer kon spreken. In deze 15-delige box huizen de eerste vijf seizoenen, goed voor dertig afleveringen van elk anderhalf uur.

Een betere acteur om in de huid te kruipen van de pijprokende Parijse politie-inspecteur was er nooit - ook al genoot Cremer zelf meer van een knoert van een Havana tussen de lippen (dit tot ergernis van Simenon). Maar gezien zijn roots kan je nauwelijks iemand geschikter voor de geest halen om de door Simenon in meer dan 105 thrillerromans opgevoerde Waalse Sherlock Holmes te verpersoonlijken op het kleine scherm. Omdat hij geweigerd werd als oorlogsvolontair gaf Bruno Cremers vader de Franse nationaliteit op, maar zijn moeder was, net als hijzelf trouwens, Belgisch. Op zijn achttiende besloot hij zich echter ook tot Fransoos te laten naturaliseren. Een beslissing die hem ongetwijfeld een nominatie voor Grootste Belg kostte.

Want wat Cremer met het iconische Waalse antwoord op de gelijktijdig populaire Hercule Poirot deed, mag gezien worden. Met zijn ingebokste neus, vetpukkel op de linkerwang, litteken op de bovenlip en lispelend gefluister beschikte hij daarnaast over de ideale uitstraling om aan deze geharde flik gestalte te geven. Maigret is een speurder die het eerder over een psychoanalytische dan over een technische boeg gooide. Hij vertrouwt op zijn gevoel, op zijn mensenkennis. Om zulke rol te spelen heb je kortom een acteur nodig die geloofwaardig maturiteit en levenswijsheid uitstraalt. Internationaal speelden o.a. Michael Gambon, Richard Harris en Charles Laughton ooit Maigret, maar Bruno Cremer gaf hen allen het nakijken.

Wie policiers als ‘CSI’, ‘The Shield’, ‘NYPD Blue’ of zelfs onze eigenste ‘Code 37’, ‘Zone Stad’, ‘Aspe’ of ‘Flikken (Maastricht)’ als maatstaf voor het genre neemt, zal gauw merken dat ‘Maigret’ uit een heel andere houtsoort is gesneden. Het gros van de tijd die hij krijgt om een zaak op te lossen, vult Maigret met ondervragingen - iets wat hij gemeen heeft met Hercule Poirot, die soms een hele aflevering lang van het ene vraaggesprek naar het andere laveerde om dan uit de tegenstellingen in de verschillende versies van hetzelfde verhaal de dader te distilleren. Maar toch was doorheen de jaren de invloed van deze twee detectivedinosaurussen voelbaar: zonder hen geen ‘Midsomer Murders’.

Om de variatie tussen de diverse episodes te vergroten, kozen de producenten ervoor elke aflevering door een andere regisseur te laten inblikken. Dat levert evenwel ten hoogste een verschil in tempo en cinematografische klemtonen op. Het bronmateriaal is namelijk afkomstig van één en dezelfde auteur en dat laat zich logischerwijs voelen: de cases worden stuk voor stuk op dezelfde manier opgelost en de (fraai vormgegeven) setting is altijd post-WOII Frankrijk. Toch is ‘Maigret’ een boeiende reeks, ook al laat ze zich niet direct in één ruk uitkijken. De dertig afleveringen in deze verzamelbox bekijk je dan ook het best over de tijdsduur van evenveel weken. En hopelijk staat tegen die tijd de release van een tweede box voor de deur.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray